Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 495
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
Бебе на месец и половина има и други причини да плаче, коментирали сме ги назад. И е нормално да плъкне, когато му те даде Ам, защото тя се усвоява по-бавно и му става тежко.

Кактус е консултант по кърмене и ако имате желание да кърмите, вслушайте се в съветите й.

# 631
Здравейте, мога ли да приемам Натаспин или Фиброзим по време на кърмене?

# 632
Тук можеш да провериш по активна съставка
E-lactanacia.org

# 633
Тук можеш да провериш по активна съставка
E-lactanacia.org
Опитах се, но нещо не ми излиза, или аз не успявам да я изпиша правилно, не знам.

# 634
vessy.k, за натокиназа аз бях питала по-назад в темата.
LittleCactus тогава писа, че според състава е вероятно, че не преминава в кърмата.
Ето мнението
https://bg-mam.ma/p/1312421/42509051

серапептаза
https://bg-mam.ma/p/1312421/42509051

бромелаин
http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/bromelain/synonym/

# 635
При нас нещата не вървят много добре, на четири дена е и нямам кърма. При опит за цедене се появяват едва от днес 3-4 много малки капчици. Дохранвам. Вчера им хрумна да проверят и установиха къса юздичка, предложиха да я коригират, съгладих се. Слагам я на гърда на поискване или на два часа макс, нощем също. За първите 2 дена загуби 200 грама от начално тегло 3100. Плачеше от глад, ръчичките в устата, чмокаше с езиче. Сега е на изкууствено хранене, преди всяко й предлагам и гърда, но имам чувството, че само я фрустрирам, защото няма нищо. Вчера ме повикаха в кабинета з апомощ с кърменето, захваща добре, но гърдите ми били дълги и тежки, трябвало да седя като войник на ръба на стола докато кърмя и да сложа сутиен. Теглиха я преди и след сучене, нула разлика в теглото. Кърма няма. Не знам заради индуцираното раждане ли, заради системите ли, имам и някои състояния, за които в книгата на Хедра пише, че може да са проблем - инсулинова резистентност и слаба хипофункция на щж. Така че сега я дохранвам, днес поне не е отслабнала още, трябваше днес д а ни изпишат, но заради ненаддаването на тегло отложиха за утре. Бебето живна, пак има бузки и изглежда по-добре. Искам да се прибираме, стресира ме постоянните противоречи указания на персонала и коментарите за гърдите ми, все едно от магазина съм ги избрала, а не са цял живот мъка, комплекси и на всичкото отгоре не искат да си вършат работата. Така че малко съм фрустрирана, но продължавам да опитвам. Сори за грешките. Надявам се да се прибееем, успокоим и да се консултирам с някой.

# 636
Благодаря Ули, ще потърся по-внимателно.

# 637
Vessy.k, сега видях, че горе не съм сложила линка за серапептазата
http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/serrapeptase/product/

Oryon, тези първи дни и седмици могат да бъдат толкова стресиращи и отчайващи, кураж! Ако искаш да кърмиш, сега трябва да си най- упорита, макар че е много трудно. Цедиш ли след всяко кърмене? Нощем? Събират ли ти се минимум 8 изцеждания на денонощие?
И нещо много важно, според мен, не приемай за провал, че детето яде адаптирано мляко. Най-важното е детето да е нахранено. Полека лека ще се наместят нещата.
Има ли консултанти на ЛЛЛ в Чехия? Може да пробвам да видиш дали ще намериш консултант на НАПК, който да те консултира по някой месинджър. Хедра има онлайн консултации. Потърси, една консултация действа изключително благотворно и на нервите, а това никак не е за подценяване.

През бременността следила ли си щитовидните хормони?

Сигурна съм, че LittleCactus ще се включи с адекватни съвети.

# 638
Орион,
Трудно е, но не се отказвай, ако истински искаш да кърмиш. Ще се получат нещата, търпение и упоритост му е майката. Стимулирай допълнително с помпа, предлагай постоянно гърда преди хранене, дори и след шишето с Ам.

# 639
Орион, аз също родих индуцирано и първите дни давах АМ. На 3 или 4 ден изведнъж ми слезе кърмата и гърдите потекоха. Вече седем месеца е само на кърма. Не се отказвай, ако това е желанието ти, днес няколко капки, утре двойно повече! Успех!

# 640
Vessy.k, сега видях, че горе не съм сложила линка за серапептазата
http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/serrapeptase/product/
Благодаря. Въпроса ми за Натаспин е свързан с ваксина срещу Ковид, която сложих днес. Докторката ме изненада, че месец след поставянето трябва да приемам аспирин протект, за да избегна странични ефекти, но това при кърмачки май не е опция. Затова търся заместител и се сетих за натаспин, за който обаче има твърде малко изследвания и съветват да се приема след консултация с лекар. За съжаление лекарката която ми постави ваксината не може да ми помогне със съвет за Натаспина, тя и за аспирина май не знаеше, че не е ок. Ще продължа да проучвам, ако не намеря достатъчно информация ще приема риска да не взимам допълнителни медикаменти / добавки.

# 641
Аспиринът в твърдо "не", така е.
Имаш ли показания, че ваксината може да има противопоказания при теб?
Ако не, това е чисто презастраховане за мен, няма нужда от тези препарати след ваксина.

# 642
Има ФБ група за ваксините с доктори пишещи в нея. Може там да питаш.
Натаспин се опитваха да ми го дадат по време на бременността,  но честно казано при липсата на данни хич му нямам доверие, че може да свърши работата на лекарствата.

# 643
След ваксина няма нужда от аспирин, нито натаспин. Това не е официална препоръка, а проява на презастраховане на недостатъчно информирано медицинско лице. Казвам го като човек, информиран, питал имуннолози, кърмеща майка, ваксинирана с 2 дози вече и с тромбофилия. Не съм приемала нищо. Странични ефекти са възможни, аспиринът няма да ги спре. Ако имате температура - парацетамол и готово.

Иначе аспиринът се приема от кърмачки, но при истинска нужда и изписан от кардиолог, аспирин протект минимална доза е ок. При неналичие на медицински показания, по-скоро е рисков. Аспиринът не е безвреден, абсолютно несериозно е да се дава като бонбонки, защото има реални рискове от кръвоизливи например. В групата във фейсбук за ваксините е дискутирано десетси пъти от лекарите, с търсачката ще се види.

# 644
Благодаря ви за подкрепата, момичета. Да, цедя се сигурно към десетина пъти за денонощие, нощем също. Щитовидните са следени през цялата бременност, пих Еутирокс минимална доза заради леко повишено тсх (2.5-2.Sunglasses, хормоните ги поддържах в норма. Ще проуча за консултация с Хедра или някой друг, в България или в Чехия. Нямам намерение да се отказвам, надявам се и при мен да слезе кърмата скоро...

Общи условия

Активация на акаунт