Обсъждане на имотни обяви-21

• 33 906
  • 779
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Не, не се предлага само това Simple Smile

# 286
Панелките са масови жилища, т.е. средно ниво да ги наречем, още при проектирането и построяването им. Преобладаващата част от жилищата НС са съъщо средно ниво. И като сравним големината на помещенията, осветеността (и средната ЗП) на двата вида средно ниво жилища, сравнението няма да е в полза на НС.
Панелките са със стандартна ширина 3,50 на стаите/холовете, вижте ширината на т.нар. модерен дневен тракт в НС - 3,30 масово, понякога малко повече.  А спалните - 2,90 м. и 3 м. масово. Е с ширина 3 м. (до зид, реално са 2,90 със замазка и шпакловка) като сложиш легло/спалня с дължина 2,10-2,15 м., ще трябва да минаваш настрана пред спалнята. А разликата между 3 м. и 3,50 м. ширина на спалнята ти са необходимите 60 см. за голям 4-5-6 крилен гардероб, а не тези недоразумения с дължина 2 м. (на стената до вратата, т.е. тясната стена на спалнята), на които трябва да събереш гардероб за поне 2 човека.
Та така - може ли някой да ми даде разумно обяснение защо стаите са тпреобладаващо олкова тесни в НС (за масовото говоря, разбира се, не за поръчковите жилища или тези с бруто площ от 150 квадрата, а нето - към 110-120).

# 287
Панелките са масови жилища, т.е. средно ниво да ги наречем, още при проектирането и построяването им. Преобладаващата част от жилищата НС са съъщо средно ниво.
Скрит текст:
И като сравним големината на помещенията, осветеността (и средната ЗП) на двата вида средно ниво жилища, сравнението няма да е в полза на НС.
Панелките са със стандартна ширина 3,50 на стаите/холовете, вижте ширината на т.нар. модерен дневен тракт в НС - 3,30 масово, понякога малко повече.  А спалните - 2,90 м. и 3 м. масово. Е с ширина 3 м. (до зид, реално са 2,90 със замазка и шпакловка) като сложиш легло/спалня с дължина 2,10-2,15 м., ще трябва да минаваш настрана пред спалнята. А разликата между 3 м. и 3,50 м. ширина на спалнята ти са необходимите 60 см. за голям 4-5-6 крилен гардероб, а не тези недоразумения с дължина 2 м. (на стената до вратата, т.е. тясната стена на спалнята), на които трябва да събереш гардероб за поне 2 човека.
Та така - може ли някой да ми даде разумно обяснение защо стаите са тпреобладаващо олкова тесни в НС (за масовото говоря, разбира се, не за поръчковите жилища или тези с бруто площ от 150 квадрата, а нето - към 110-120).

Точно щях да обяснявам същото.
Масовото ново строителство няма кой знае какви достойнства пред масовото старо. Купува се, защото все още има повече търсене, отколкото предлагане, и защото хората могат да си позволят точно това - компромисна квадратура, разпределение и качество.
Качественото ново строителство е в различна ценова орбита.

# 288
  • София
Защото Мандаринка, взе да се пробутва идеята, че там си за едно спане и не ти трябва повече площ.
Икономисват от спални и разширяват дневен тракт, което за мен не е окей.

Аз да си кажа без бой, че шитнах няколко НС, но пък пазя един панел. И не мисля да го продавам.

# 289
Горджъс, издаде се сама, бива ли така, уж си стар конспиратор Grinning А сериозно, и аз ако имах, щях да го държа, особено ако е на хубаво място.

# 290
  • София
Правят ги малки, защото гледат в максимално малко квадратура да се направят максимално много спални помещения, за да е евтино. Такова е търсенето. Това май започва да се променя, в следствие на корона вируса. Дългият престой у дома, на възрастни и деца промени желанията на търсещите жилища за повече място, простор, въздух, зеленина. Ако до миналата година се прибрахме само, за да спим у дома си (образно казано), това вече не е така. Сега домът е детска градина, училище, офис и място за релакс.

# 291
Не знам, не знам, дори да е само за спане, без хоум офис и т.н., трябва да има място за нормални гардероби, не само за 3-крилен. Дори малките кухни в панелките (тези тесничките), пак имат поне една секция повече място на Г за събиране на мивка, печка, хладилник, че и плот за работа да остане. Плюс място за кухненски ъгъл - може да не е толкова изискан като трапезна маса за 6 човека, ама обикновено семейство 2+2 се събира за хранене. Извън храненията дете може да седне там да си напише домашното или просто да оцветява картинки. Или домакинята да седне комфортно да си пие кафенце, докато готви, не да стои права като побит колец. Холът си е отделно към 18-20 квадрата. Сегашните кухньохолове, тези масовите, пак казвам, са максимум с тази квадратура за 2 в 1. При това спалнята, както вече казах, е по-тясна от панелната такава. В коридорите на НС масово няма място за нормално портманто, да не говорим за някакъв тип вграден гардероб, който за мен е изключително полезен. Баните да речем, че са с аналогични размери и в панелите, и в масовите НС, т.е. не са много големи. Но пък погледнете балконите на панелките, дори единичните са по цялата ширина на помещението , т.е. 3,50 м. и с ширина малко над метър. Можеш и саксии да си сложиш, и масичка с 2 стола. А новите какво - едни балкончета метър на метър за отбиване на номера. Освен да си сложиш външното тяло на климатика там, за нищо друго не може да послужи, то направо без него по-добре - един квадрат повече към  помещението.

А като говорим за красота, аз ама никак не харесвам фасадите на новите кооперации. Но да речем, че това е субективно, въпрос на вкус. Да, ама каква гаранция имат купуващите новичко, чистичко и красиво, че фасадите са качествено изпълнени? Защото сме виждали и виждаме нови кооперации на 5-6 или малко повече години, които вече изглеждат зле - потъмнели фасади, със следи от течове, падаща мазилка. Защо нещо не съберат пари да си ги оправят, нали там не са дърти бабички и дядовци, дето 5 лв. не щели да дадат за общите части?

# 292
  • София
Няма нищо по- глупаво от перголите, които не знам защо толкова популярни станаха.
Не знам колко теча съм борила, не знам какво обследване пада и не знам колко пари залудо.

# 293
Ако домът е детска градина, училище, офис и място за релакс, то домът трябва да бъде къща с двор. Колкото и да е широк апартамента и стаите в него - ако всички от семейството прекарват по-голямата част от деня в него - все ще трябва да се прави компромис..

# 294
Компромис - да, но едно е да можеш да сложиш бюро в детската стая, друго е там да има място единствено за легло и всички да сме събрани в кухньо-хола.

# 295
Не съм противник на НС, но в масовото такова, защото повечето хора могат да си позволят само масово, има големи недомислици. Малко допълнително мислене би могло да коригира поне част от тези недомислици. Като гледам, са едни и същи разпределенията и размерите (почти), без разлика на кой инвеститор са, все едно си менкат архитектите или архитектите си менкат едни и същи проекти, пък компютърът само донагласява спрямо даденостите на парцела.

# 296
Въпрос на вкус, желание и възможности е всичко.
На мене ми стана любопитно, колко е действителния живота панелите. Вероятно ако  се поддържат добре ще избутат още. Но проблема е, че жителите на панелите са разнообразни като финансови възможности, и на практика трудно постигат съгласие за поддръжката. Доказателството е в грозотията пред очите ни. Един оправил фасадата червена, друг оранжева. Като къща от лего.. .

# 297
Понеже назад някой  правилно отбеляза, че има НС и на хубави места, и хем за да сме по темата, и понеже и аз не съм противник на НС, да ви предложа нещо, което харесвам (като изключим шума от Витошка, де):

https://www.marvellhouse.chp.bg/#building-box

И информация в Градът, голяма чест:
https://gradat.bg/sgradi/predstavyame-marvell-house

Има си всичко, луксозно, на метри от Южен парк, на 10 мин пеш от НДК. 8 етажа с 16 апартамента, има и за хоум офис, и за детски стаи, и за гостни, за каквото ти душа иска. А като ти писне на балкона да зяпаш Витоша, Южният ти е на 5 мин пеш. "Какво му трябва на човекааа...." - например едни 500 К Евро за апартамент и всичко му е ок  Laughing

# 298
В големите кооперации НС също го има този проблем с разнообразни като финансови възможности и най-вече като манталитет живущи.

# 299
Cool Baby, пусни на Гугъл вю ул. "Стара планина" 84 и бул. "Дондуков" 66 - огледай хубаво фасадите, остъклените балкони, направени всеки както му е скимнало, течове тук там. Все са нови, е не са току-що след А16, ама примерно на 10-15 години, но това не значи, че изглеждат много добре. 10-15 г. за кооперация е нищо във времето. Наскоро коментирахме една обява в кооперацията на Дондуков - за колко беше? 250 К? нещо такова май. Ето ти очевидни примери как и в НС след не чак толкова много време хората спират да дават пари за фасади, не им пука за визията, гледат си само собственото удобство (как ще си остъклят балконите) и собствените пари.

Общи условия

Активация на акаунт