Обсъждане на имотни обяви-21

• 33 826
  • 779
  •   1
Отговори
# 60
Evenfall, аз теоретичната сметка я разбирам, но моля те покажи имот за 100 000 лв с 500 лв наем. Не забравяйте,че има 3% брокерска комисионна,3% данък придобиване, 1% нотариус, данъци върху наема,амортизации,годишен данък,фонд ремонт за ОС и прочие сигурни разходи,които правят план за препродажба в рамките на 3-5 години доста неизгодно начинание. А в 90% трябва да се прибавят и разходи за (до)обзавеждане.  Другото,което пропускаш, са лихвите по частта,която е на заем.
Първо, от моя опит, 500 лв не е висок и непостижим наем.
Второ, естествено, че не пропускам никой от допълнителните разходи, но сметката става доста обемна и времеемка за пост във форум. Както казах, цифрите са прости и произволни. Всеки може да си разиграе сценария вече с конкретни имоти. Периодичността също не е задължителна да е толкова.
Също, аз абсолютно не смятам, че този "бизнес план" работи за хора, които разчитат на заем. Ипотеката за мен е услуга за хора, които купуват имот за живеене. Или, ако набараш от някъде страхотна оферта, за която не ти достига малко.

# 61
  • София
Ваканционните имоти, както Мандаринка каза са друг пазар.
Тук идва един основен принцип в икономиката.
Стоки от първа и не-първа необходимост.

Без първите не може да функционира човек, и винаги ще се търсят. Търсенето им съответно не е еластично. Освен ако няма заместител.
Заместител донякъде са селските къщи. Но и на тях цените им растат.
Без подслон в града, в който се вадят парите и се учи в университетите няма как да живее човек.
София е, и ще си остане Градът. С фирмите, с инвестициите, с университетите, с кадрите и хората, със всякакви курсчета и специализации, със здравното обслужване, с инфраструктурата, със заведенията, с ниската безработица и високите заплати.
И не е вярно, че няма прираст. София буквално се пука по шевовете. Масово нанасящите се не сменят адресна регистрация.
При непрекъснато подобряване на инфраструктура, градски транспорт, автобуси, метра, булеварди, гъчканицата продължава.

# 62
Ако заплатите и населението продължават да растат с тези темпове - да. Но дали ще е така - Божа работа Simple Smile

# 63
  • София
Също така и наемите са интертни и се движат със закъснение.
Но ако продължат да растат заплатите, в даден момент и наемите ще тръгнат нагоре. Може да не е в следващите 2-3-4г, но след 5-10г, може да сме свидетели на други наеми.
Така че тия разчети, 500лв за 30г, според мен са некоректни.
След 20 и 30г парите ще са други. Напълно реалистични са варианти, което в момента върви за 500лв, след 15г да е 1000лв, а след 30г да е 2000лв.
Много хора пропускат да сметнат инфлацията. А тя е като данъците, няма спасение.

# 64
И аз да кажа, че сравнение между имот в София и в курорт е неправомерно, движат ги различни фактори.
Подкрепям мнението на Танграта. Е, ако се случи война или метеорит, или друг катаклизъм, ясно, че имотите ще пострадат. Ама тогава няма да ни е до имоти, ще е въпрос на оцеляване. Пу-пу, да не дава Господ!
Всеки преценява сам и след това живее с избора си.
Един мисли, че апартамент се избива с наем 50 години и след това се хвърля на боклука, понеже вече струва 0 лв., друг - друго. Няма нужда всеки да разбира от рентиерство.
Точно 👍

# 65
Здравейте!
Бихте ли коментирали следната обява:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15536918108585 … k=6hi7nb&f1=1

Става въпрос за инвестиционно жилище с цел даване под наем или препродаване в бъдеще.
Извинявам се предварително ако подобна обява е вече обсъждана.
Хубав ден на всички!

# 66
На мен не ми харесва:
- 25% общи части (нормално са 15%)
- 15% от застроената площ са стени (нормално са 10%)

Тоест плащаш за едни 15%, които не ти носят нищо. Вероятно това е заради прекалено компактния размер, ама с оглед на тези 15% загуби можеш да търсиш нещо по-голямо. Ако там не губиш това ще вземеш за същите пари повече апартамент .

И отделно, че този апартамент не става за комфортно обитаване. Става само за партизанска квартира за водене на мацки (любовно гнездо).  Не знам кой ще го наеме. Хайде, с някакво скъпо и чуплива падащо легло в комбинация с диванче може и да стане, ама аз гардероб не виждам къде ще се сложи, има едно малко шкафче, като във фитнес салон...

# 67
Ние взехме на майка ми, която е сама подобен за 28 500, но преди 5 години. Води се 45 кв. и за сам човек е добре, но този ми се вижда съвсем мъничък. Вижте колко са наемите на подобни в района и си сметнете инвестицията.

# 68
Здравейте!
Бихте ли коментирали следната обява:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15536918108585 … k=6hi7nb&f1=1

Става въпрос за инвестиционно жилище с цел даване под наем или препродаване в бъдеще.
Извинявам се предварително ако подобна обява е вече обсъждана.
Хубав ден на всички!

Супер е за под наем. А комфортното обитаване е въпрос на лична гледна точка. Най-хубавите ми години минаха именно в нещо подобно под наем. Тук потребителките имат лошия навик да пречупват всичко през тяхната призма и малко се отдалечават от реалността.

# 69
Най-важният въпрос е как вървят наемите на толкова малки жилища в този район? С оглед на ситуацията и това, че много от офис площите стоят празни и има вероятност фирмите да намаляват офис площта, която попринцип наемат, то може да се каже, че славата на такива квартали като Младост 4, които разчитат на близостта до Бизнес парка, ще намалява все повече.

# 70
Според мен тази локация таргетира Бизнес парка - малко по-платежоспособни работещи хора. По мои наблюдения те търсят двупространствени жилища и са склонни да си вдигнат тавана на бюджета, за да постигнат този критерий. Такъв тип 32 квадрата боксониера може да се пласира в близост до университети. Топ локация в центъра също би компенсирала площта и разпределението. Този не е такъв обаче.

# 71
А според мен си е тотална безсмислица това кутийче, което за нищо не става. Двайсетина квадрата за 50к?! на груб строеж, пълен абсурд.

# 72
  • София
На фонтаните им трябват по едни 10 години за готов проект, та не знам....

# 73
  • София
Апартамента ми се вижда много малък.  Ако имаше поне още 1 малка спалня би ми харесал за инв. цел. Но пък и цената щеше да е друга. Ако имах готови парите и  строежа беше в Ст. град - бих инвестирала. В Младост бих търсила двустаен.

# 74
Това че апартаментът с жакузито е на морето би трябвало да ви даде някои идеи за това как и защо. Нишов пазар е, най-общо казано. Не всички наематели са семейство с три деца търсещо гнезденце близо до детска градина. Пък и като не ти харесва го завестваш с трапезария. 

Пух, Докторския е на пъпа на Столицата и докато не се премести пъпа няма да има спад в търсенето там.

HappyHeartbeat, пари се въртят, за да правят пари, не отлежават с години в буркани като туршия. Имоти също. Естествено, не всеки търси да прави пари, всеки си има различни цели в живота, едни пестят за пенсия, други изкарват за живот преди пенсията.

McDreamy, всеки имот става за даване под наем, ако му намериш точната цена. От там тататък си правиш сам плановете тая цена урежда ли те теб лично, дали искаш да ти се изплаща апартаментчето за 20г и т.н. Младостите са тъпкани с наематели.

Историята е реална, но това не са честно спечелени пари. Четохте ли коментарите под статията в последния линк...Сметка за под наем едва ли е направил.
Защото Дивия запад само с честни пари са го опитомили, да? SatisfiedКоментари не четох, защото нещата ги знам от първа ръка Bowtie

Не знам защо, в България упорито върви едно мнение, че всеки разбира от всичко.
Ако ти се въртят въпроси, търси по форуми, все някъде ще намериш отговора. Пробвано, работи.

Общи условия

Активация на акаунт