Педагогика - НБУ или Югозападен университет

• 389
  • 3
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, за човек от София, който работи, кой от двата вуза ще е по-лесен за завършване (най-вече откъм присъствие). В НБУ обучението е само редовно, но съм чувала, че на практика е по-скоро дистанционно с присъствено през уикендите и е възможно да се съчетае с работа. Дали е така обаче... В Югозападният има задочно обучение, но пък не е в София.
Финансово също ме интересува кой е по-добрият вариант (в предвид, че за Югозападния ще е пътува, ще се спи на хотел).
Ще съм благодарна за мнения и съвети. Не изключвам и други варианти освен НБУ и ЮУ

# 1
В НБУ си купувате напълно законно дипломата. Надали някой се интересува от присъствие. Който не е влязъл, той не е завършил.

# 2
Надявам се, че не пиша късно. Завърших магистратура НУП в ЮЗУ задочно. Лекциите на задочно и редовно бяха заедно. Да, интересно, но....едно и също учим, едни и същи изпити, едните редовно, другите задочно. Очаквах т.н. очни 2 седмици, но....се оказаха 1 месец. Всеки божи ден + уикенд. Имаше преписващи и неучещи, които и не идваха на лекции, завършиха. Как, не знам. Пускаха се редовно списъци за присъствие, може и проформа да са били. Та за работещите не е лесно, но има вариант. Живея до НБУ, не бих учила там. Като завършила СУ преди много години, съм приятно изненадана от ЮЗУ, въпреки предразсъдъците ми. Ако имате въпроси, пишете ми.

# 3
В НБУ си купувате напълно законно дипломата. Надали някой се интересува от присъствие. Който не е влязъл, той не е завършил.
Старите песни на нов глас… никой не ти подарява диплома в НБУ срещу платени такси. Спокойно. Любима мантра на хора, на които им е кисело гроздето (или се чувстват „по-прокопсали” и „печеливши мъченици” в динозавърските ни държавни учреждения, допълващи картината на ВУЗ-овете у нас).

От 80 души, записали първоначално, завършихме под 20. Някои колеги бяха късани на държавен изпит не един, а два пъти. Други бяха болезнено скастрени на защитите си на дипломни работи.

Да, присъствието не е задължително, така е. Но дойде ли време за изпит или за текущо оценяване, прошка няма. Никой преподавател не пише задоволителни оценки по „платежоспособност”. НБУ е известен и със случай (от специалността ми), в който е бил отказан прием на кандидат-студент поради неподходящо поведение в публичното пространство. Вероятно не е единствен този пример, но пообиколи доста ТВ студиа въпросната персона. В държавен ВУЗ подобна хигиена липсва.

Така че… авторе, изобщо не слушай подобни измишльотини от хора, които не са запознати изобщо с цялостната картина, а папагалстват заучени фрази.

Общи условия

Активация на акаунт