Обсъждане на имотни обяви-21

• 33 685
  • 779
  •   1
Отговори
# 210
Alexslav мен си цитирал, но аз нямам какво повече да добавя, мисля че бях изчерпателна. А и ти с твоя атитюд добре допълни картинката, та съвсем няма какво повече. 😀

# 211
На Алекс му е верно каша в главата. Бърка национализирането на едрата градска собственост след 9ти с отчуждаването на парцели с къщи и  обезщетяването на собствениците. Което продължи до 10ти ноември.
Мандаринка добре го е обяснила.

В панелни жилища живеят и професори в университети, и хора със собствен бизнес, и кореняци, и некореняци. Всякакви хора. И неплатежоспосабни, и платежоспособни, за които предимствата са повече от тези на НС. Да се квалифицират живеещите в панели като второкачествени хора не отговаря на действителността и говори за определени дефицити на квалифициращия.

Панелнита жилища имат своите предимства и недостатъци, както всеки вид строителство. Всеки е свободен да ги избере или не, но това не отменя техните качества. Обсъждано е тук много пъти, нямам намерение пак да влизам в това. Всеки с избора си.

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 15:39 от Анонимен

# 212
Та темата е за обсъждане на имотни обяви, моля. Та хайде да не се връщаме какво, що било преди 40-50 години.

# 213
Скоро попитах какво е съотношението на панел+епк : СС+НС тухла.
Като гледам гугле мапс ми се струва че едно 70% е панел/епк от жилищния фонд и едно 50% от ЗП на София. Та който си мисли че можем или искаме да разкараме панелните жилища, дълбоко греши. Според мен ще си държат още поне 100 години.

# 214
Аз бях питала веднъж какво се разбира под НС - колко ново. И се оказа, че НС на 10 години вече не е толкова ново. Laughing
Не знам как е за другите, ама това ми се вижда малко повърхностно - сградите все пак не са мебели, на 5-10 години да ги изхвърляме и да купуваме нови. Разбирам аргументи от рода - в еди-си-кои години след 1989 г. има не малко кооперации, строени с Итонг, който не иска Итонг, да провери, преди да купи, или да търси жилище, строено в други години. Или в тези години има кооперации, строени с не особено качествен цимент (имаше около 2000 г. доста статии в медиите за внос (легален или не) на цимент от съседни държави, който не отговарял на нашите стандарти. Или ваканционно жилище на първа линия, строено с пясък от плажа, а не със строителен пясък. Това са рационални аргументи, имат си своята логика.

Гого, опитах се в страницата на НСИ да намеря отговор на твоя въпрос, но там май не ги групират по този критерий. Дори в данъчните декларации по чл. 14 от ЗМДТ за данък имоти, имотите се делят като конструкция на:
Конструкции: ПН - паянтова, ПМ - полумасивна, М1 - масивна без /дървен гредоред/ или с частични стоманобетонни елементи /гредоред и бетон/ или от сглобяеми плоскости /бунгала/; М2 - панелна/едропанелна/; МЗ - масивни монолитни /със стоманобетонни елементи, ЕПК, пакетоповдигани плочи, скелетно-рамови, скелетно-безгредови, специални и др./

От софийските малки общини, Оборище и Средец са почти изцяло тухлени, има тук-там някоя панелна, но са изключение. Триадица, в частта на центъра, без близките южни комплекси, също е преобладаващо тухла. Дори и в южните комплекси има и тухлени (СС) и, естествено нови. Възраждане и Сердика - също като Триадица. Останалите райони СС е преобладаващо панели и ЕПК, а в районите с едно- и дву-фамилни къщи е ясно - тухла, ама кои са гредоред (пак са масивни), кои са полу- или изцяло паянтови, не е много ясно. Та трудно ще намериш такава статистика.

# 215
Скоро попитах какво е съотношението на панел+епк : СС+НС тухла.
Като гледам гугле мапс ми се струва че едно 70% е панел/епк от жилищния фонд и едно 50% от ЗП на София. Та който си мисли че можем или искаме да разкараме панелните жилища, дълбоко греши. Според мен ще си държат още поне 100 години.
На какво основание ти е становището? Не се заяждам или нещо. И тъкмо ги гледах и едни такива грозни. Има пукнатини Ако ще се прави поддръжка на сградата е трудна разправия с толкова хора. Не знам...
Да добавя като студентка съм живяла в панелен блок. Още тогава северните стени имаха влага. После да друго място. Северната стена пак така и беше ууужасно студено. Сега приятелката ми живее в Изток ЕПК. И там севера е ужас. Ще му прави изолации. Сега съм тухла север, много леко изток. Много ми харесва. Не пече, топло е, няма влага
Последното инфо дето имам от брокер, че им е паднала цената на панелите

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 17:22 от Анонимен

# 216
Моето предпочитание за ново строителство е най-вече заради екстрите,които носи и конкретно аз така съм си го избирала - малка сграда,малко съседи, голям двор,градинар, поддръжка-чистене,включително на двора, красиви общи части, лични паркоместа.
Самото разпределение на старото строителство не ми е по вкуса - жената запратена да готви в кухнята от 9-10 квадрата, докато другите си говорят в хола. От всякъде стърчат кабели, всяка врата е различна,стари и страшни асансьори,ако въобще има. Да не говорим как всеки си остъклил терасата.
При нас не можеш да го направиш, защото фасадата е архитектурно дело на архитекта и променяйки я, той може да те осъди. Отделно пада и гаранцията на входа,за което биха те мразили всички съседи.

Живяла съм като дете в панел, тогава беше ново и ми харесваше,но сега,като съм видяла по-добро,никакъв шанс да се върна там по собствено желание.

Сигурно има и поддържани сгради старо строителство с разбирателство със съседите,но аз само като вляза и усетя миризмата на мухъл,не ме кефи.
Не казвам и че цялото ново строителство е хубаво,веднага давам пример с мизериите на Бароко. Но дори и там си е новичко. Да не мислите,че днешното НС ще се харесва след 20-30 години? Тогава кой знае какво ще е нужно. Та така, това са чистосърдечните ми мотиви да харесвам новите жилища, в които имаш избор на разпределение,тип сграда/комплекс,поддържана зеленина.

# 217
И аз така, но и сега хората предпочитат тухла от 50-60те год отколкото панел,дори и при условие, че са строени по някаква Стара технология... И не били така устойчиви(уж) на земетресения.
Така, че, Хепи, надявам се след 30год още да са ни актуални имотите...
Но скромното ми мнение по въпроса е, че панела има следното преимущество. Ще купиш по-евтино. Ще отдадеш под наем на цена, като ново. По рентабилни ми се струват в краткосрочен план.
Но определено не бих купила

# 218
Завъртяла се е наново вечната дискусия панел-срещу-СС-срещу-НС и се размятат пак клишета, предразсъдъци и квалификации.
Споделям вижданията на Happy heartbeat против СС и предпочитанията за НС. Това сега прави ли ме смотанячка с провинциално мислене, съвсем честно, не ме засяга Simple Smile Моя работа си е какво предпочитам , също като каква кола ще избера и какъв мъж Simple Smile Изборът е единствено и само мой!

# 219
Завъртяла се е наново вечната дискусия панел-срещу-СС-срещу-НС и се размятат пак клишета, предразсъдъци и квалификации.

Само пари нема - н и за панел, ни за СС, ни за НС. Хихихихиихихихих

# 220
Аз отскоро съм тук. Ще извинявате, но не знаех, че отдавнашна  била дискусията за панелите. Понеже се повдигна тема

# 221
  • София
Мен пък София ми отесня и зяпам към Варна и Бургас.
Не бях гледала никога - ма, то евтиния Laughing

# 222
Мен пък София ми отесня и зяпам към Варна и Бургас.
Не бях гледала никога - ма, то евтиния Laughing
Да на фона..разпродават руснаците в комплекси по море че взе и на тях да им писва

# 223
НС след 2000 година.
СС преди 2000 година.

Като отворя картата виждам дружбите, младостите, люлините, надеждите, връбниците, овчакупелите, красна поляна, лагера,  мотописта, гоце делчев, стрелбище, брезите, борово, масово са панел/епк.
После много панел/епк има в дианабат, хаджи димитър, гевгелийски, западен парк, студентски, слатина, бъкстон, обеля
В изток, изгрев се мяркат разни блокове.

Изпускам и още много други. Буквално навсякъде има. Няма как панелния/епк жилищен фонд да се замени с тухлен. Първо, цените ще се изстрелят до небесата. Второ, масово хората няма да имат пари да си купят нови апартаменти. Трето, процеса по срутване, изчистване и строене ще е адски тромав и скъп.
А ремонт и поддръжка на тези сгради ще удължи живота им значително. Има примери за това колкото щеш от чужбина. А след 50-100 години, кой знае какво ще е положението и дали ще има концентрации в големите градове. Може да се преселим на марс Simple Smile

# 224
Гого най - вероятно на оня свят😄. Но да, разбрах те.
То не съм врачка и не обичам многословията. Лично на мене по ми мирише да ги срутят поради опасност за живущите. .. и живущите да си останат с владение на 2% от земята, примерно

Общи условия

Активация на акаунт