ОСМИ клас 2020/2021 - И с цензура, и без - осмокласни майки се готвят за протест!

• 43 032
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Аманда, с времето ще научи някои команди. За сега е достатъчно да знае " не" и " тук".
Това кученце е родено с късмет🙂

# 661
Най-добре е да го научим на повод. Той лае, не напада, но това е достатъчно да изплаши хората.
Една приятелка ме предупреди, че е възможно така да стане. Тя има опит с бездомно куче.

# 662
Ние отупахме алгебрата, направили са вчера контролно на уравненията и - финито.
Сега започват геометрията и с нея ще са до края на годината. Учителката се надява да се видят лично през април, защото материалът е по-сложно да се прави онлайн. Това била и една от причините да размести разделите, като не следва учебника и да отика алгебрата дистанционно.

Пак тя, да я гушнеш от мен!🥰

Редче,  и аз харесвам точни и ясни описания на даден продукт.
И понеже нищо не намерих за " флорентинска коприна" , обадих се и попитах за този конкретен модел- 100% естествена коприна е  и отбелазаха, че всичките им материи са естествени.
Много ми хареса опцията да ти ушият дреха по твои размери. В случая щях да се възползвам, за да удължа роклята.

Аманда, и аз не бих комбинирала с такива чорапи🙂

Judy, 🥰 знаех си аз, че не е  възможно само аз да харесвам стила им( с някои изключения)!

Бисе, хората са на пазара от 30 години. Аз съм им клиент от 5-6 само, но това е най-предпочитана наша марка от мен. А и с оглед опцията за поръчка по размер - супер е. Ако не харесваш дантела - обаждаш се - махат ти я.  Дължината да искаш да пипнеш - пишеш им, така ти правят моделчето. Други мерки - няма проблем. Искаш ръкавче да ти сложат на топ - правят ти го. Невероятно удоволствие е да носиш тези коприни - и на рокли, и на блузи, и на топ и т.н.
Ето ФБ страница - хората си имат достатъчно почитатели и от десетилетия:
 https://www.facebook.com/GALINEL
Ако имаш ФБ - и там можеш да питаш, но лично за мен най-добър си остава личния контакт. Аз комуникирам с дизайнерката на вайбър, че ми е по-удобно.

В голяма заблуда се оказах, през цялото време съм си мислела за Галена, а не за Галинел.

За коприната и аз не видях на модела къде пише, че е естествена.
Коприната е естествена материя. Smile Няма нужда да се пише, че е естествена, както е и за памука, и за вълната, и за лена. Това са си естествени материи дори по учебник. /Някога, когато карах като ученичка шивашки курсове, имах такъв и той включваше и раздели за материи - естествени - така изброените, плюс, кожа и коноп, изкуствени - вискозата и синтетика./
Тези фирми, които под "коприна" ви предлагат синтетика, просто са за КЗП и глоба. Подобно "политика" е долнокачествено менте. Когато е изкуствена коприната, тогава се пише изрично това. И пак не е редно - редно е да се напише съставът на синтетиката, а не да лъжат по елементарен начин хората. Иначе "коприна" значи само едно - естествен материал, произведен от копринени буби. Нищо друго.

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 11:26 от Judy

# 663
  • Между гори и планини
Моя мъж е научил нашия Джеси на много команди - седни, чакай (Като ме се дава храна, докато не му позволи не яде и чака мирно), като то разхождаме е с каишка, ако я изтървем,  той спира и сяда. Пускаме го на една поляна. Бяга и души като луд 20 мин,  после сам идва и ляга. Обаче го кастрирахме, преди това бягаше много,  и лятото виеше,  та не се траеше. И той лае ако някой дойде, дори мине , но не е някакъв свиреп пес. Стивън само да му дърпа шейната не го е впрягал,  и не го яздил. Кучето го обожава,  не знам как се търкалят, но след разходка дрехите му винаги са за пране.

# 664
  • София
Аз пък отчитам като голям плюс, че се заговорихме за тази коприна, понеже за първи път ми хрумна да проверя за какво става дума. И не, обичайно не е етично произведен материал, моя милост не си купува такива неща. Simple Smile
Още правя изключение само за кожени обувки и чанти, с ясен произход и производство все пак съответстващо на някакви стандарти.

# 665
Ред, за агнешка, телешка или свинска кожа нямам задръжки, защото така или иначе животното е убито за месо, а не специално заради кожата. Предпочитам да взема една чанта естествена кожа и да я мъкна с години, отколкото изкуствена и да ме изкара един сезон.

Ама аз съм шантава, не обичам дори да си местя нещата от една чанта в друга

# 666
Нямам познания по шивачество, наистина, но в младите ми години на  пазара на стоки имаше естествена коприна и ацетатна коприна, дори още си пазя някои дрехи от този период. А ацетатната коприна далече не беше естествен материал.
То и кожата си е кожа и нищо друго, но като пише "еко кожа", кожа ли е? Затова ме озадачи "флорентинска коприна".

# 667
  • София
И аз така, Скаридка.
Ама е важно да е ясен произходът.
Ужас ужасен е добивът дори и на тези кожи в третия свят. Sad
Производството на коприна също се оказва отвратително.
Махатма Ганди е бил голям критик на цялото това нещо.

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 11:50 от Red

# 668
  • София
То и при изработването на масовата конфекция нещата не са розови. Детски труд, ниско заплащане и мизерни условия.  Sad

# 669
  • София
Да.
Като се погледнем отстрани, хората хич не сме симпатичен биологичен вид. Все тормоз над някой друг.
Но хайде, експлоатираният човек поне винаги има някакъв избор, може да е нищожен, може да е микроскопичен, ама е наличен. Животните нямат такава привилегия.

# 670
  • София
"флорентинска" коприна е 100% маркетингов трик. през средните векове може и да е имало такава, по времето на Флорентинската република, но вече не.

хубаво е, че е естествена, но флорентинската отгоре е за лъскавина и гланц. Simple Smile

и нещо друго - имала съм рокля и блуза от чиста коприна като абитуриентка преди хиляда години, производство на вече несъществуващата фабрика "Българска коприна" в Княжево. искам да ви кажа, че чистата коприна е нещо изключително капризно и на практика невъзможно за ежедневно носене. тя се мачка само като я погледнеш, ако капнеш капка вода, остава петно и след изсъхването. според мен, тия бохо дрешки и суичъри не са от 100% чиста коприна, просто няма начин, защото не биха били изобщо функционални. оставете какво ви разправят от Галинел.
не казвам, че това е лошо - напротив! добавките, които биха направили материята по-удобна за носене и поддръжка, са само от полза и не компрометират другите качества на плата.

# 671
Най-добре е да го научим на повод. Той лае, не напада, но това е достатъчно да изплаши хората.
Една приятелка ме предупреди, че е възможно така да стане. Тя има опит с бездомно куче.

Аманда, и моята Бела лае по хората, особено по хора с униформи, със сигнално облекло или клошари...направо полудявам, но явно този навик и е от улицата. Във фейсбук има една много полезна група - "Попитайте мама Еми" се казва, в нея има доста материали как да се коригира поведението на кучето, а и могат да ти дадат съвети за конкретната ситуация, ако е по-особена. Лично аз излизам на разходка с джоб, пълен с наградки и донякъде вече имам успех.

Иначе по осмокласната тема - и ученика, и аз вече май вече сме във фаза "все ми е едно". Немският език явно ще трябва да го доучва през лятото по някакъв начин, все още не сме измислили как ще стане, защото не ми се иска да му крада от свободното време, но явно с тази форма на обучение при него не се получават нещата. Започна много силно учебната година, справяше си се отлично до около Нова година и после започна да разнообразява с оценките - появиха се петици, дори и една-две четворки и тройка Simple Smile Оценките ме интересуват дотолкова, доколкото показват до каква степен усвоява материала, а и класната специално ми обърна внимание, че е започнал да има пропуски. От друга страна го виждам, че стои в една стая часове наред пред компютъра, почти никъде не излиза и определено мотивацията му спада от ден на ден. Много ми е много мъчно, че така трябва да протече за него този важен осми клас и затова гледам да не си го слагам много на сърце, надявам се да навакса по някакъв начин. Нещо ми е все по-депресарско тези дни, дано мине скоро Simple Smile

# 672
  • Между гори и планини
Баба ми е отглеждала копринени буби, след разказите как се добива,  няма как да сложа. Гадно ми е. Иначе рокличката е приятна, разгледах им дрехите,  добре, че не са в мая стил, че ми идват доста скъпи. Едно герданче 150лв 🙄 Моите перли са по евтини.
Стивън е много щастлив , че ще ходи чак в София на националния кръг по английски. Май щели да ги водят с училищният автобус (да видим аз дали ще мога да отида). Другият месец, ако не им мине котка път. Все ходил във Варна на национален кръг, но пак във Варна е бил.

# 673
  • софия
Момичета, в немския Амазон има вански на добри цени.  Всички сделки. Взех тези класики на мрън. Покрай този Ковид не съм пазарувала отдавна.

Доня, била съм в Софията. Не е нищо особено, така кажи на Стивън Simple Smile
Шегата настрана. Ако идваш и не се притесняваш, с удоволствие може да пием нещо навън.

# 674
  • Между гори и планини
А, ние сме били в София много пъти, но друго си е от училище да те пратят 😉
Аз живях година и половина в София,  там се запознахме с мъжа ми, ако Стивън беше момиче, щеше да се казва София.
Нещо още не знам, освен , че националният кръг е на 17 април,  как, какво, къде, не ми е ясно. Но ако има как, бих пила кафе с удоволствие в приятна компания .

Общи условия

Активация на акаунт