Козунаци 2021-ва

  • 57 147
  • 857
  •   1
Отговори
# 375
# 376
  • Мнения: 15 046
Момичета, гледах рецепти за козунак с лимонада вместо мляко и имаше коментари, че резултатът е впечатляващ.

Дали си струва да експериментирам?

На мен ми хареса козунакът с лимонада на Ваня Джорджевич. Тъкмо реших, че вече само него ще правя и открих този на Морена, с тънката коричка. Но си струва, опитай и този с лимонада.

# 377
  • Мнения: 6 288
Момичета, ако меся с Мливо с 16гр. протеини, чисто ли да го слагам, или на половина с обикновено някакво?

# 378
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Аз лично не бих се пробвала само с брашно 16г белтъчини. С 13г е жилаво тестото, та само с 16г ...
И като ще трябва да го смесвам изобщо не ме блазни това с 16те.

# 379
  • Мнения: 10 685
и на мен ми се струва, че само с 16 -ката ще е бая тегаво.
сега, провокирана от тази тема, ударих едно малко тестенце с родна стряха за баница. ами жилаво е и още при месенето си личаха конците, не си представям с другото как ще е. но е интересно някой да сподели опит.

# 380
  • София
  • Мнения: 4 212
Като казвате, че с брашното за баница става жилаво тестото, дали не трябва да го смеся с нормалното брашно?

# 381
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Като казвате, че с брашното за баница става жилаво тестото, дали не трябва да го смеся с нормалното брашно?
Въпрос на вкус. Аз ползвам само "за баница" и първо го опитай само него и прецени. Ако искаш по-малко жилаво няма нужда да правиш смеска. Екстрата на СМ е 11.8г.

# 382
  • Мнения: 2 884
В купата при  маяното тесто (стартера) редувайки добавяйте яйчната смес и брашно, по някое време вмъкнете и солта с лим. сок, а към края и половината (40г) мазнина. Омесете меко и съвсем малко лепнещо тесто.
Морена, редуваш яйчната смес и брашното, и месиш, или постепенно ги добавяш, редувайки, и тогава измесваш?
В четвъртък вечер ще правя пробен козунак, по тази рецепта. Искам да сложа орехи...накисвате ли ги предварително? Също лимоновите корички, сварявате ли ги?
Благодаря.

# 383
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
В купата при  маяното тесто (стартера) редувайки добавяйте яйчната смес и брашно, по някое време вмъкнете и солта с лим. сок, а към края и половината (40г) мазнина. Омесете меко и съвсем малко лепнещо тесто.
Морена, редуваш яйчната смес и брашното, и месиш, или постепенно ги добавяш, редувайки, и тогава измесваш?
В четвъртък вечер ще правя пробен козунак, по тази рецепта. Искам да сложа орехи...накисвате ли ги предварително? Също лимоновите корички, сварявате ли ги?
Благодаря.
Цитатът от рецептата ми е смесването/омесване на продуктите.. Когато ги смеся и получа тесто /преценя, че е добре/няма какво да добавям друго,  започвам да измесвам/меся тестото... с останалата мазнина, докато я поеме и стане гладко и с мехурчета - 15-20 мин.
     Не се вари лимоновата кора (нали са само малки стърготини), аз не кисна орехите.   Ти можеш да  вариш и киснеш, ако така искаш.

# 384
  • Мнения: 10 685
о, не кисни орехите според мен, няма да стане добре. киснат се евентуално сушени плодове.

# 385
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Аз не мисля, че ще е зле ако накисне ядките.
Готвила съм ядки и омекват леко, пак са хрупкави, но по друг начин, много приятен също като на суровата ядка. Simple Smile

# 386
  • Мнения: 10 685
едно е готвене, друго е накисване. ядки ям накиснати, та съм свикнала и харесвам вкуса. казвам го, защото за много хора вкусът е странен. прясно изкиснатата ядка е супер, но с времето става кофти, овлажнява се по неприятен за мен начин, добива блудкав послевкус, а впоследствие и консистенция. слагала съм в различни неща накиснати ядки, поради което мисля, че резултатът няма да е добър поне за моя вкус. по-скоро бих пробвала запечени, отколкото накиснати. но това е за моя вкус.

# 387
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Въпрос на вкус.
Готвила съм ядки в разни азиатски блюда, но там те се запържват при висока температура и се позапичат, та след това и със сос, дори и леко омекнали, вкусът им е приятен. В сладкишите сурови ядки поемат влагата на тестото, не се изпичат и за мен изобщо нямат вкус - камо ли приятен аромат. Ако слагам ядки, то е основно отгоре - точно за да се запекат и да допълнят вкусово сладкиша.

# 388
# 389
  • Мнения: 6 288
По скоро леко запичам орехите преди да работя с тях. Аз ползвам много орехи - от салати до сладкиши. Винаги леко запичам преди да ползвам. Ползата за вкуса от голяма.

Общи условия

Активация на акаунт