За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 765
  • 736
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 157
Заповядайте в новата тема!


Старата тема, ако някой е забравил нещо в нея https://www.bg-mamma.com/?topic=1400334.735

# 1
  • София
  • Мнения: 4 751
Хайде и тук цоп!

# 2
  • Мнения: 2 786
Благодаря, Пепи 🌸 - за темата и за отговора в преходната.
Късно видях съвета за хартия преди фолиото, но нищо - ще ги ядем вредни 😅, ако им харесат и правя пак ще го имам предвид

# 3
  • Мнения: 6 974
........................
Моля за рецепта, съвети за начин на направа на пълнени картофи, с уговорката, че никога не съм яла подобни, не съм ѝ виждала на живо 👌. Търся уау ефект, да се хареса от домашните любимци и да добавя още нещо към скучното ежедневно меню. Та, моля, за най-вкусните ви предложения 🌸
Картофи Болонезе
Пълнени картофи с гъби и кашкавал
Пълнени картофи

# 4
  • Мнения: 6 978
Благодаря за темата, Пепчо! 🌹
Продуктите на"Добротица" ги купувам от обикновен магазин (нямаме фирмен в нашия град и вероятно затова не е и отбелязан на сайта). Забелязах продуктите преди 3-4 месеца и оттогава редовно купувам.

# 5
  • Мнения: 5 163
Благодаря и аз за новата тема и влизам с бърз въпрос. Купих сач кажете как се подготвя за готвене и възможно ли е да се ползва на керамичния котлон. Мога ли да го измия първоначално с гъбка и веро, все пак се е търкалял по прашни места.

# 6
  • Мнения: 5 333
 Моля за рецепта за бърза содена питка с вода и яйца.

# 7
  • Мнения: 5 163
Малко монолог си водя тука ама ще пиша докато ме отразите 😅. Та за сача, напоих го с олио и го пекох 1 час на 265 градуса като постепенно го затоплях до тези градуси. Притеснява ме само, че отдолу е избила мазнина на няколко места. Това нормално ли е или означава, че е спукан.

# 8
  • София
  • Мнения: 4 751
Как може да се премахне мириса на игоряло от кисело зеле?

# 9
  • Мнения: 2 786
Аз пукнах 2 сача на стъкло керамиката, единия беше ползван над 10г на котлоните на Раховеца, другия по-малко, но пак беше такъв, който съм ползвала няколко години.  Та вече не ги слагам сачовете на котлоните.
В разрез с всички правила ги миех и проблем нямах, до де не ги сложих на стъклопакета. И едно гърне пукнах на стъкло керамиката, но то беше ново, неупотребявано, за разлика от плочата 😁. Чу се пук и се пукна ѝ гърнето ѝ стъклокерамичния плот.

# 10
  • In transit
  • Мнения: 12 064
Аз пък се отказах от сачовете, защото това омазняване, което се прави първоначално, мирише много гадно всеки път докато се готви на него.
Иначе не съм го пукнала моя, изхвърлих го накрая. Ползвах го на газов котлон, на много слаб огън.
Сега предпочитам за целта да ползвам чугунен сач.

# 11
  • Мнения: 2 786
Аз затова не писах нищо за омазняването, просто никога не съм правила такова. Не знаех, че трябва, то преди 20-25г нямаше нет за да се информирам за това, при купуването нищо не казаха и си ги ползвах така - без омазняване. Единственото, което правя/ех беше постепенното му затопляне, първо на първа степен на котлона, после втора и така постепенно до 4та на Раховеца. Сега просто слагам в студена фурна и готвя, както се прави с всички глинени съдове. На нищо не миришат сачовете. Инак, да, моя приятелка омразни нейния и когато ям у тях сготвеното има един странен дъх, глинен такъв, на сурова глина 🙄, може и да е от самия ѝ сач, знам ли...
И пак казвам, аз мия моите. Леко ги накисвам, в смисъл, докато изплаквам разни тигани и др. такива, слагам сача отдолу да се облива във водата, после измивам и слагам на кърпа да изсъхне. Той до следващото ползване изсъхва на макс, все пак не го ползвам всеки ден
П.п редактирах за миризмата

Последна редакция: нд, 27 фев 2022, 15:17 от polly

# 12
  • In transit
  • Мнения: 12 064
Polly, той и моя ако беше жив, щеше да е към 17-18 годишен. От Троян го бяхме купили и в магазина ми бяха казали да го омажем с мазнина, за да не пропускал. За изпичане не помня и не знам дали съм правила такова.
Иначе за миенето си го миех както всички съдове, с препарат и вода.

# 13
  • Мнения: 7 366
Купих една голяма торба корнфлейкс от Лидл за панирано пилешко,споделете рецепти за десерт с корнфлейкс🙄🌞

# 14
  • Мнения: 129
Дълбок, негледжосан сач си бях купила от Бачково.По инструкциите на нета го обмазах с олио и сложих да се "изпече" (преди това го бях измила и подсушила).След това така миришеше на огранено ,че не е истина просто.Мих го,търках го с лимон,оставих го на въздух с идеята да се отмирише,но напразно.Замина в кофата и ми мина желанието  за сач.

Общи условия

Активация на акаунт