Козунаци 2021-ва

• 57 056
  • 857
  •   1
Отговори
# 585
  • In transit
Според мен няма да се получи.

# 586
Ако използваш шоколадов кувертюр вместо шоколад, подобно на тази рецепта, ще се получи.
https://zelanka.blogspot.com/2019/04/blog-post58.html?fbclid=IwA … nmOwgEQ4:&m=1

# 587
  • Sofia
И аз не мисля, че ще стане сполучливо, иначе по примера на d0ra - нещо сладко с шоколад, да. И не с онази конкретно рецепта, а с която и да е,  щото въпросната не е по-различна.

# 588
  • София
Споделям и моята рецепта, сглобена с годините, която работи винаги и е любима в нашето семейство Simple Smile
150мл. мляко
25г. прясна или 7г. суха мая
130гр.захар
10гр. теч.подсладител
3 яйца(1 белтък отделяме за намазване)
50гр. заквасена сметана
30гр.олио+40гр.масло за тестото и 30гр.масло за мазане на тестото(ако искаме козунака да е по-дълго мек)
1/2ч.л.сол
630гр. брашно за козунак(пресято)+ 10-20 ако трябва при месене, не го добавям в робота! Маслото и олиото втвърдяват тестото.
2с.л.ром

Затоплям леко млякото, добавям маята и 4с.л.брашно от общото количество, покривам и оставяме на топло за 30мин. на 20тата разбърквам хубаво сместа да втаса още веднъж.

Разбърквам яйцата, сметаната, захарта, солта и есенциите докато се разтвори захарта и прибавям към маята.

В робота слагам останалото брашно, включвам и добавям на тънка струйка останалите съставки, накрая добавям 2с.л.ром. Измесвам 2 пъти и оставям за 30 мин. добавям маслото с олиото на две измесвания на робота.

Изсипвам на набрашнен плот и измесвам до гладко тесто, оставям да втаса за 50мин.

Намазвам с олио плота и измесвам за минутка и връщам за още едно втасване 30-40-50мин да удвои обема.

Разделям тестото на 3 и всяка топка още на 3, разточвам на тънка кора намазвам хубаво с масло, ръся със стафиди, орехи, мак или друга плънка, навивам на тънко руло и плета на плитка.
Оставям да удвои обема.
Намазвам с белтък разреден с 2с.л. пр.мляко и ръся с ванилова захар. Пека в загрята фурна 170С, 35мин. Пръскам стените на фурната с вода 3 пъти първите 2 мин от печенето за хрупкава коричка.

С тази мая, всичко ми се получава перфектно.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 21:07 от nad_tab

# 589
Момичета, бърз въпрос, защото точно на финала съм без Манитоба. Някой по напред беше споменал за супер силното брашно на Мливо - с 16  гр. протеин. Пробвали ли сте го за козунак, как се държи? Дали няма да ми удължи прекалено много времето за втасване, и според вас - добре ли е да го смеся с 50%  софимел за баница, за да се надявам  на по-бързи резултати. По принцип взимам Манитоба от Ивис, но днес ме изненадаха неприятно  и съм в голяма чуденка, а довечера започвам със сладкия стартер ( ще меся с квас).

# 590
  • Sofia
Г.Д., за втасването не знам, но за какво ти е толкова много белтък?!
 За мен повече от 14г белтък ("за баница" и "за пица" на СМ - по 13.2 и 13.4 са идеални) са безмислени.  С тях е достатъчно жилаво тестото и после конците, и мисля че повече на мен не би ми харесало.

# 591
  • София
Здравейте,
всяка година имам голямото желание да направя домашен козунак. Изпробвам рецепти, гледам клипове. Каква е тайната да е мек козунака? Тестото го замесвам меко. Не разбирам къде бъркам. 
Не съм голям специалист по козунаци,но хляб правя редовно и затова мисля,че не ти втасва добре тестото след омесване.

Момичета, бърз въпрос, защото точно на финала съм без Манитоба. Някой по напред беше споменал за супер силното брашно на Мливо - с 16  гр. протеин. Пробвали ли сте го за козунак, как се държи? Дали няма да ми удължи прекалено много времето за втасване, и според вас - добре ли е да го смеся с 50%  софимел за баница, за да се надявам  на по-бързи резултати. По принцип взимам Манитоба от Ивис, но днес ме изненадаха неприятно  и съм в голяма чуденка, а довечера започвам със сладкия стартер ( ще меся с квас).
Ако си от София(южни квартали) на Симеоновско шосе има магазин "Да хапнем",там има манитоба постояно.Но преди празника може и да е изкупено(най-добре да им звънеш)

# 592
Здравейте,
всяка година имам голямото желание да направя домашен козунак. Изпробвам рецепти, гледам клипове. Каква е тайната да е мек козунака? Тестото го замесвам меко. Не разбирам къде бъркам. 
Аз съм в същото положение, козунак ми става "клисав", а го месих много, втасва три пъти. Не знам къде греша...

# 593
 За мен повече от 14г белтък ("за баница" и "за пица" на СМ - по 13.2 и 13.4 са идеални) са безмислени.  С тях е достатъчно жилаво тестото и после конците, и мисля че повече на мен не би ми харесало.

Манитоба с София мел за баница и вкарване в хладилника дали ще е жилаво?
За първи път ще пробвам с такава комбинация и се чудя.
Взех един планетарен миксер да месо вместо мен да видим той ли ще винове или брашното ако не стане.
Морена, ти ли беше сподели плънка за козунак или за руло?

# 594
  • Балчик
Киселее само квасът със 100 % хидратация. Левито мадре няма кисела жилка никога. Нито хлябът, нито другите печива ми киселеят.
Определих се с продукцията за събота. Ще направя традиционен, фруктов, шарен асеновски козунак и кулич, разбира се. Като част от тестото ще е за кифли и може би един пирог, който много обичам, понякога го правя и с ябълки, захар и канела:
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2013/08/blog-post_25.html?m=1

# 595
  • Варна
Джемма, благодаря! В момента се опитвам левито Мадре да опитомя, но у нас температурата е ниска и все още е слабичък - за 24ч едва успява да удвои.... Явно и тази година козунаците ще са с Мая, а по-нататък ще се пробвам с квас.

Миналата година пробвах за първи път само с високопротеиново брашно, но не се получи по-добър резултат, напротив - станаха доста тежки, липсваше ефирното усещане. Смес, която да дава около 12-12.5 протеин, пасва на моя вкус, постигам го със смесване на две брашна с различни нива на протеините.

# 596
  • Sofia
За първи път ще пробвам с такава комбинация и се чудя. ...
Не съм смесвала Манитоба, май Мачрето и Мики имат опит. 
Нещо не ми е козуначено, та май ще си карам просто с баничното брашно.
А плънка аз ползвам само какаова.

# 597
Миналата година пробвах за първи път само с високопротеиново брашно, но не се получи по-добър резултат, .....
Би ли написала кое за теб е високопротеиново брашно? Над 13%, над 16%? Щото така без да си написала числото на протеините ми е трудно да интерпретирам написаното от теб?

# 598
  • Sofia
Миналата година пробвах за първи път само с високопротеиново брашно, но не се получи по-добър резултат, .....
Би ли написала кое за теб е високопротеиново брашно? Над 13%, над 16%? Щото така без да си написала числото на протеините ми е трудно да интерпретирам написаното от теб?
Е как,  казала е...
Цитат
... Смес, която да дава около 12-12.5 протеин, пасва на моя вкус..
.

# 599
  • In transit
Здравейте,
Аз съм в същото положение, козунак ми става "клисав", а го месих много, втасва три пъти. Не знам къде греша...
Мога да ви препоръчам тази рецепта, написала съм я точно като за начинаещи с доста напътствия. Ако спазите всичко, няма как да не ви се получи мек и пухкав козунак с много конци.

За мен повече от 14г белтък ("за баница" и "за пица" на СМ - по 13.2 и 13.4 са идеални) са безмислени.  С тях е достатъчно жилаво тестото и после конците, и мисля че повече на мен не би ми харесало.

За първи път ще пробвам с такава комбинация и се чудя.
Взех един планетарен миксер да месо вместо мен да видим той ли ще винове или брашното ако не стане.
Каква е идеята да смесваш манитоба с брашно за баница? Или едното или другото. Ако ще го държиш в хладилника или ще втасва дълго време е ок да е силно за да не превтаса тестото. Ако няма да втасва много дълго смесваш едно от двете брашна с обикновено тип 500 или тип 00 за пица примерно. Напълно достатъчно е.
Любимата ми плънка за козуначено руло е румънската.

Общи условия

Активация на акаунт