Козунаци 2021-ва

• 57 076
  • 857
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Натуся, понеже видях, че си питала - аз приготвям козунакът със закваска по тази рецепта:

Великденски козунак с домашна закваска

# 571
Козунакът по рецептата на Морена с тънка коричка стана невероятен. Аз направих само един за проба, но сложих повечко брашно, тъй като млякото ми в маята беше доста и стана воднисто. Една идея трябваше да увелича и захарта, но това беше само генерална репетиция, ще го направя в двоен размер след няколко дни. Също и малко го препекох , трябваше поне 5-10 мин по-рано, но поне знам други ден какво да следя!
За млякото да попитам, мл са общо с тези, в които разтваряме маята нали?
Ето и моето творение, станаха многооо конци

# 572
  • Sofia
Браво, Елси, приятно ми е, че си доволна! Simple Smile

... За млякото да попитам, мл са общо с тези, в които разтваряме маята нали?
Да, с дадените в рецептата количества се работи. Иначе няма да е ясно колко още...

# 573
  • София
Аз меся с кука за тесто с тип планетарен миксер и първото втасване си го правя в самата купа на миксера, на стайна температура около 20 градуса, завита добре с фолио и 2 кърпи.
Също установих, че форсираното втасване във фурна затоплена до 40 градуса също не е много добре за тестото.
Иначе стафидите ги накисвам с ром, подсушавам добре между два слоя кухненска хартия и ги поръсвам леко с брашно.
Заедно с локума нарязан на кубчета, изсипвам в купата при втасалото тесто и отново доомесвам за кратко с куката на миксера. НЕ съм забелязала да се размазва локума и стафидите. Меся на най-ниската скорост.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 12:03 от alpha_beta

# 574
  • БГ
Здравейте,
всяка година имам голямото желание да направя домашен козунак. Изпробвам рецепти, гледам клипове. Каква е тайната да е мек козунака? Тестото го замесвам меко. Не разбирам къде бъркам. 

# 575
  • Варна
А някой от вас слага ли махлеб в козунаците ? Ако може да ми кажете ориентировачно какво количество слагате от него ?
Аз слагам махлеб, примерно по 1/4 ч.л. на доза от 500г брашно.  - въпреки, че ми харесва, доста силен е ароматът и не искам да доминира, а да допълва останалите.  Иначе по щипка на всяко тестено изделие (печиво) може да се слага - това ми препоръчаха в арабския магазин.

# 576
Благодаря ви за отговорите за втасването в печката. Ще пробвам тогава със фурна, която не е включена, и ще дам повече време на тестото да втаса. Досега съм подхождала доста нетърпеливо, мислейки си че ако втаса по-бързо, по-добре. А приятелка пък ми беше казала, че слага фурната на 50 градуса, съвсем съвсем много излиза че е. И действително не беше доволна от резултатите.

Последно въпросче - от кое да е тесто за козунак, би следвало да станат и козуначени кифлички, нали? Няма друга специфика ми е мисълта.

# 577
Стават си, те нали затова се наричат козуначени кифличките - защото са от козуначено тесто.

# 578
  • Варна
С квас козунаците нямат ли леко кисел вкус?
Как го компенсирате?

# 579
Включвам се в темата с миналогодишните ми козунаци и козуначени сладкиши.
Замесих едно тесто и от него направих два козунака само със стафиди, два с три плитки с различни плънки - сладко, стафиди и локум, един със захар, масло и стафиди, и този зле изглеждащия в дясно, който стана уникално вкусен - с шоколад и халва, който сплетох тип "бабка". Направих и брьоши с крем и стафиди, а крайните парченца изпекох в чашки като козуначени мъфини.

Печенето беше малка лудница - местене, въртене...Satisfied

Традиционно и тази година ще правя. Ако са сполучливи ще се включа пак Simple Smile

# 580
Как го компенсирате?
Нямат. Много нежни са на вкус. Никаква кисела жилка.
За козуначените кифлички - рецептата на Джема е  невероятна.

# 581
Как го компенсирате?

Не, нямат кисел вкус. Например хляба с квас ми киселее леко. Но кваса вложен в козуначено тесто не киселее. Освен ако нещо с кваса не е наред. Аз не съм майсторка и тепърва се уча, но кисел козунак до сега не съм докарвала. Но пък съм чела из групи, че на някой им е станал кисел. Но това е много рядко. Ако кваса няма проблеми, няма причина да киселее козунака.

# 582
Как го компенсирате?

Прави се сладък стартер с кваса и нямат кисел вкус Hug

# 583
  • Sofia
Според мен си е компенсиран предостатъчно  козунакът с толкова захар, в сравнение с хляба. Simple Smile

# 584
Здравейте имам едно запитване ако разтопим кувертюр на водна баня и го сложим за плънка на козунак вместо течен шоколад нутела,дали ще е по добре 😊

Общи условия

Активация на акаунт