Козунаци 2021-ва

  • 57 085
  • 857
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 449
Здравейте , може ли да ми кажете какви череши се слагат в козунака , от сладко или такива изсушени и накиснати с вода ?
Ядохме един купен козунак и вътреше беше с вишни или череши , но много добре се беше получил .

# 556
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Моите вишни по-горе бяха замразени - размразих и подсуших.  Може да се сложат и от сладко, и сушени и накиснати (по примера със стафидите).
Иначе не е обичайно да се слагат череши, както и банан... няма правило.

# 557
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Руми, не се меси след плънката, само се завива / сплита / оформя.
Да, след плънка, която се намазва на фитилите.
Стафиди, локум, шоколад на парченца се омесват в тестото. Тогава не може да се слага и течна плънка.

Интересно, аз пък никога не съм месила с добавките, само ги завивам. Simple Smile Но аз обикновено меся в робота и ако омеся така и локума с "ножа" за тесто, няма да остане на парченца, а ще стане лепкав и ще развали цялото тесто. Дори със стафиди ми се е получавало така в коледни сладки, пък те са по-твърдички, затова вече ако омесвам след стафиди, е само на ръка. За козунак си ги накисвам в нещо и ги завивам във фитилите, не смея иначе, да не станат на пихтиеста маса в робота. Simple Smile

# 558
  • Мнения: 10 696
Абе момичета, вие през страстната седмица правите ли пробви козунаци? Че бях се засилила днес да правя, една приятелка ме спря, че се правели само вторник, четвъртък и събота.
Всичко зависи с какво време разполагаш. Живота се промени, някои са в къщи по цял ден, други работят. Аз лично ставам в 5:30 всеки ден и се прибирам към 7-8 вечер. КОга да започна козунаци през седмицата, че да втасват, че да пека, кога яйца да боядисвам, а вечер и готвя след работа. Правя козунак заради традицията, иначе никой не го барва в нас. После си го прибирам във фризера и си го ям до нова година, че не ми се хвърля. Та ако не си силно религиозна, а и да си, не знам деня на месене какво би променил за теб в личен план. Нито ще станете по-здрави, нито по-щастливи от това че козунак е замесен във вторник. На когото каквото му е писано, няма как да избяга от съдбата си с козунак и без козунак.

# 559
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Криси, след първото втасване се слагат (стафиди и т.н.), както и се маже плънка.  После се плете.

Джема, ние не постим.  Обаче спазвам дните са месене и боядисване, да се усетим по-различно, в духа на празника. Simple Smile
Та кой както иска... ама като пита в "тази седмица кога се меси", казваме това и другото си е лична работа. Simple Smile

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 17:12 от Morena

# 560
  • Мнения: 6 278
Малко от моите пробни козунаци този уикенд:





Козунаците са с квас, правени са по двуфазен метод ( каквото и да означава това), започнати петък вечерта, в неделя сутринта имахме прясно изпечени .Много вкусни, а най- хубавото е, че остават меки и пухкави , и не съхнат като тези с мая.

# 561
  • Мнения: 12 740
Руми, не се меси след плънката, само се завива / сплита / оформя.
Да, след плънка, която се намазва на фитилите.
Стафиди, локум, шоколад на парченца се омесват в тестото. Тогава не може да се слага и течна плънка.

Моята плънка са стафиди, локум, орехи и парченца шоколад.
Оттам ми идва объркването. Не ги омесвам с тестото, а правя фитили, наръсвам, завивам и сплитам.

# 562
  • Мнения: 449
G.D. много хубави са станали 🤗 И аз сега правя козунаци с квас , по-бавно стават от тези с маята . Исках да те питам последното втасване на тестото колко време ти отне и на каква Т , че се чудя аз дали в хладилника да го слагам или в стая на 17° . Защото вероятно ще го замеся към полунощ , а съм на работа утре .

Аз ще пробвам с изсушените череши , да видя какво ще стане 🤗
А някой от вас слага ли махлеб в козунаците ? Ако може да ми кажете ориентировачно какво количество слагате от него ?

# 563
  • София
  • Мнения: 3 358
G.D.,може ли малко по-подробно за козунаците с квас? Съотношение квас/брашно/вода.Изтегля ли се като за хляб? Идруго(ако има) за което се сетиш.

# 564
  • Мнения: 6 278
Аз вървях по стъпките на рецептата от marifetka's place.През цялото време съм държала тестото в неотоплена стая, но у нас под 20 гр. не пада. Вечерта в петък направих стартера. Оставих го. Като утрои,  събота сутринта добавих според рецептата част от продуктите. Оставих ги. Като утроиха , добавих останалите продукти- това беше събота след обед. Оставих да почива. Късно вечерта беше удвоило. Сплетох. Неделя сутринта бяха напълнили формите и изпекох.

# 565
  • Мнения: 6 791
Здравейте, тези които слагат тестото да втасва в печката - на колко градуса се включва фурната, и изобщо включва ли се? Гледах видео на Звездев, където той каза, че го слага в печката да втасва, но на студено, т.е. не включва въобще фурната. За пръв път виждам това, дали някой е опитвал по този начин? ето линк- от минута 10:25 -
https://www.youtube.com/watch?v=wCEwnOEY3pQ

Или ако трябва да е включена според вас - на колко градуса да пусна печката?

# 566
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 219
Аз втасвам във фурната, защото в кухнята ми е доста хладно, нагласям фурната 32-5градуса, завивам хубаво купата и го оставям за час и половина, два.

# 567
  • Мнения: 449
По-добре е за тестото за козунаци да втасва бавно . Затова не е хубаво да се слага във включена затоплена фурна . Слага се по принцип във фурната , вместо в шкаф например . Целта е да е затворено и да няма течения .

G.D. благодаря Hug и вкъщи в момента не е особено топло 19-20° е . Аз правя по същата рецепта втори вид . Аз направих сутринта сладкия стартер , като се прибрах от работа беше утроил и направих първото замесване . Сега го чакам още малко да втаса хубаво и после ще меся основното тесто . Ще го оставя в стаята да втасва и сутринта ще го оплета. Дано само да не ми превтаса.

# 568
  • Мнения: 10 696
damla  и аз така ще процедирам в петък. И аз се моля да не превтаса само. Аз даже мисля след разгъванията да сплета и сплетен да втасва. На сутринта да пека само.

# 569
  • София
  • Мнения: 12 219
G.D. много хубави са станали 🤗 И аз се......................
Аз ще пробвам с изсушените череши , да видя какво ще стане 🤗
А някой от вас слага ли махлеб в козунаците ? Ако може да ми кажете ориентировачно какво количество слагате от него ?
Сушените плодове, независимо какви се натопяват в ром за 1 нощ, това е правилото, но ако не се разполага с време се заливат с вряща вода, покриват се и се оставят на 20 минути, след това се подсушават и, налива се капачка - две алкохол, оставят се , докато се приготви тестото, отцеждат се  и  се ползват, където си трябва.
Махлеб понякога слагам на 1 кг брашно- 1 ч.л., размесвам, но не винаги ползвам, защото член от семейството ми много не харесва аромата, всичко е по избор. Да ползвам тази подправка ме научи Джемма, благодаря.
Винаги когато качвам  в  блога си рецепти с мая  предупреждавам, че не е подходящо втасването в затоплена фурна,  това 30 - 35 градуса е твърде много, променя се консистенцията на тестото, това е моето мнение, може да втасва във фурната,  но   само на включено осветление, тази температура, която дава осветлението е напълно достатъчна. Тестата с мая е добре да втасват бавно на стайна температура.
Кой когато иска да си ги измесва, но тъй като е  голям празник приготвям ги основно в събота, или започвам късно вечерта в петък, и се продължава  в събота, но кой както си пожелае, но донякъде гледам да спазвам канона, въпреки че у дома никой не пости.

Общи условия

Активация на акаунт