Козунаци 2021-ва

• 57 092
  • 857
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, реших да пробвам рецептата на Морена за тънка коричка, а как да процедирам със слагането на стафиди, след като ги отцедя от водата, да ги попия, да ги поръся с брашно?

# 541
  • Sofia
Не се слага по подразбиране банан.
Но е за вкус или сладост, няма какво друго. Simple Smile

Elsi86, задължително ги подсуши, брашното е по желание. Аз ги слагам без брашно.

# 542
A защо се слага банан? Да е по-сладичко? Или се усеща вкуса му?

Мислех си за някакви есперименти, сигурно ще стане ароматно и сладко,
но ако потъмнее май няма да е хубаво. Ако добавя какао за шоколадов козунак може
и да стане.

# 543
Не се слага по подразбиране банан.
Но е за вкус или сладост, няма какво друго. Simple Smile

Elsi86, задължително ги подсуши, брашното е по желание. Аз ги слагам без брашно.

Извинявам се за глупавия въпрос, но стафидите как ги вмъкваш- на разточено тесто или се примесва с тях  тестото и се оформят фитили за плитка?

# 544
  • München, Deutschland
A защо се слага банан? Да е по-сладичко? Или се усеща вкуса му?

За влажност.  Simple Smile И вкусът се усеща, да, но основно за да се постигне определена влажност на тестото. Обикновено обаче се прави на кексове/сладкиши това, за пръв път чувам при козунак.

# 545
Според мен ще промени консистенцията на козунака. Не казвам че ще е лошо, със сигурност ще мирише много вкусно на банан... обаче това вече няма да прилича толкова на козунак. Ако държа да го има вътре, по-скоро бих го сложила като плънка по някакъв начин. Виждала съм и банани където продават сушени плодове, може би е удачен вариант да се вложат вместо стафиди и подобни, би било доста ароматно.
Ще ми е интересно да разбера резултата, ако все пак се направи такъв експеримент. Виждах със спанак добавен мисля и в тази тема, само че спанакът не мисля че ще го направи толкова влажен както банан в тестото. Ще трябва да се пипне рецептата за да се компенсира това. За потъмняването - почти на 100% съм сигурна че ще потъмнее, козунаците втасват с часове и ще стои така това тесто, а после и при печенето още.

# 546
Морена, така разточено каква плетка му правиш?
Че аз все на фитили го заплитам Blush

# 547
Абе момичета, вие през страстната седмица правите ли пробви козунаци? Че бях се засилила днес да правя, една приятелка ме спря, че се правели само вторник, четвъртък и събота.

# 548
  • Somewhere far away
Не съм правила такива неща никога, правя си го в събота.

# 549
  • Sofia
Аз показвах спаначен - в последната ми рецепта са снимките, не мисля че беше по-влажен, за цвета го сложих.
Така и с морковите (за цвят де), но с тях беше по-сух определено.

През тази седмица в четвъртък и събота се правят.  Аз в събота правя и козунака, и яйцата - просто искам да са максимално пресни за Великден и следващите дни.

Момичета, така като съм сложила вишните и шоколада, загъвам и омесвам.
Плетка не ми се е получила тогава - но разделям, правя фитили (то всяка плетка е с фитили) и оплитам. Ето го тук, с картоф е - https://morrennaa.blogspot.com/2016/05/blog-post.html#comment-form

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 13:03 от Morena

# 550
Искам да попитам как се процедира с тесто омесено в тестомесачка и оставено да втасва в хладилник през ноща?Като се извади сутринта премесва ли се пак с олио и да се оставя за второ втасване или направо се оформя и се пече?

# 551
  • Балчик
Абе момичета, вие през страстната седмица правите ли пробви козунаци? Че бях се засилила днес да правя, една приятелка ме спря, че се правели само вторник, четвъртък и събота.
Правя само за Великден. Ако не сте поатила и спазвала всички канони, какво е значението кога ще месите козунак?

# 552
Момичета, така като съм сложила вишните и шоколада, загъвам и омесвам.

Мерси. Объркването ми идва, защото аз не омесвам допълнително след като сложа плънката Grinning

# 553
  • München, Deutschland
Руми, не се меси след плънката, само се завива / сплита / оформя.

# 554
  • Sofia
Руми, не се меси след плънката, само се завива / сплита / оформя.
Да, след плънка, която се намазва на фитилите.
Стафиди, локум, шоколад на парченца се омесват в тестото. Тогава не може да се слага и течна плънка.

Искам да попитам как се процедира с тесто омесено ... и оставено да втасва в хладилник през ноща?Като се извади сутринта премесва ли се пак с олио и да се оставя за второ втасване или направо се оформя и се пече?
Това доста го дъвчем напоследък... А как е месено няма никакво значение.
След хладилника НЕ може да се работи с тестото, трябва да се стопли/отпусне. След това се сплита и втасва, пече се.

Общи условия

Активация на акаунт