Козунаци 2021-ва

  • 57 142
  • 857
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 2 884
Благодаря за съветите.
Момичета, втасва тестото.
Нали в загрята фурна и на най - ниска позиция печете?

# 391
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Ами тестата с набухвател (мая, сода, бакпулвер или дори просто яйца) имат нужда от загрята фурна, за да бухнат.

# 392
  • Мнения: 10 685
при тестата с мая не е задължителна загрятата фурна. пекла съм много пъти и в студена, като бухват допълнително от постепенното затопляне.

# 393
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Аз затова не казах "задължително".
Аз слагам в загрята (нямам причина да  сложа в незагрята фурна), поже харесвам непринуденото и бавно втасване.  Иначе и в загрята фурна бухва още тестото, затова и офроменото печиво втасва на 2/3 преди печенето и за да няма разпукване.

# 394
  • Мнения: 3 452
при тестата с мая не е задължителна загрятата фурна. пекла съм много пъти и в студена, като бухват допълнително от постепенното затопляне.
Винаги така си пека питите.

# 395
  • Мнения: 10 685
пояснявам, за да не се обърка жената, защото въобще не стана ясно.
и аз много неща харесвам, но не всички разполагаме с достатъчно време /еле па вкъщи/,  а и този начин на печене въобще не ощетява печивото Hug.

# 396
  • Мнения: 2 884
Ох, благодаря ви!
Май се провалям...втасва час и 20 минути, но при оформянето на фитилите, се връщаха в обичайното си положение. Това пък защо е? Sad Едвам един козунак оплетох, покри дъното на 20 см тавичка, но 9 см висока. Колко втасва втория път?
Къде греша?

# 397
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Май се провалям...втасва час и 20 минути, но при оформянето на фитилите, се връщаха в обичайното си положение. Това пък защо е? Sad Едвам един козунак оплетох, покри дъното на 20 см тавичка, но 9 см висока. Колко втасва втория път?
Къде греша?
Никъде.
Вероятно си ползвала по - белтъчно брашно.  Втория път втасва по-бързо.

# 398
  • Мнения: 2 884
Да, канадско, 13.9 протеин.
Златна си, Морена.🌹
Ето го, готов е. Само дето мерих захарта на око, 6 лъжици сложих, също мазнината. Другата ми грешка - може би трябваше да омажа хартията за печене с масло. Но и така ми се получи и то със суха мая.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 20:54 от Elizabeth_

# 399
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Елизабет, прекрасно изглежда, няма какво да недоволстваш! Wink Конците личат, плетката личи, бухнал е много, при това е толкова висок, а не е изгорял. Едно голямо БРАВО от мен!

Няма нужда да мажеш хартията с масло, тя си е незалепваща. Wink Иначе не се чуди, че не бухва - просто козунакът иска търпение, това е положението. А, и маята не е проблем, аз имам и страх от жива мая, а и тук купувах една френска, която хич не миришеше добре, много изкуствена миризма имаше, иначе ставаха нещата, въпреки моя страх Simple Smile. Та, освен тези пъти (понеже в пандемията едвам се намираше някаква мая изобщо), все със суха мая на Йоткер си работя от години и съм много доволна.

# 400
  • Мнения: 2 884
Благодаря за хубавите думи!
Три години подред правя и раздавам на приятели, но имам още много да се уча.
Първият път беше по рецепта на Звездев, двойна доза, огромен, един козунак само, но с два килограма брашно, кората беше като камък. Изядохме го някак с гостите, но умрях от срам.
Миналата година всичко беше наред, но просто не бухна повече след сплитане. Раздадох.
А днес леко се стреснах.
Забравила съм да извадя киселото мляко от хладилника, например, и го бухнах студено при топлата яйчна смес с прясното мляко, попресече се, ама карай. Наистина ми беше жилавко тестото, фитилите трудно се разтягаха, аз машина за хляб нямам, всичко на ръка, с бебето ми, щъкащо край мене, но спазих уж точно инструкциите, като изключим, че и везна нямам, та всички продукти - на око.
Даже може и да не опитвам с жива полска мая, само такава видях тук. Тази, която използвах сега беше на доктор Йоткер. И действително ми се струва - тайната е в бавното втасване, без форсиране, както правех аз - я върху тенджера с вряла вода, я във фурната на 50°.
Извинете за дългият пост, просто ми е драго, че този път успях.

# 401
  • Мнения: 6 105
Момичета, споделям с Вас една плетка, не е рецепта за козунак, но и козунак става така.
Скоро ще тествам да оплета и козунак.
Ако ви е интересно, в статията съм описала как се плете.
Погача "Вълнено руло"

# 402
  • In transit
  • Мнения: 14 219
Елизабет, чудесен козунак! Поздравления!
Наистина бавното втасване без форсиране е най-добро както за козунака, така и за хляба. 

# 403
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Поздравления, Елизабет, страхотно изглежда! Simple Smile
А снимка отвътре имаш ли?  Любопитно ми е как е изпечен отвътре при тази височина.

# 404
  • Мнения: 10 685
тази плетка е актуална напоследък. скоро гледах на друго място в козуначен вариант - хареса ми.

https://mycandykitchen.blogspot.com/2021/04/easter-brunch.html

Общи условия

Активация на акаунт