Козунаци 2021-ва

  • 57 138
  • 857
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 2 884
Ето снимка, изпече се, но с фолио отгоре.

# 406
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Мерси за снимката. Simple Smile Прекрасно си се справила.
Долу е станала дебела коричката... ако е по-нисък козунак, ще ти е равномерна коричката горе и долу и най-верятно няма да ти се налага да ползваш фолио.

... Първият път беше по рецепта...  огромен, един козунак само, но с два килограма брашно, кората беше като камък. ...
  Логично.
Най-големия козунак, който съм пекла и няма да пека по-голям е със 750г брашно.

# 407
  • София
  • Мнения: 12 222
Ето снимка, изпече се, но с фолио отгоре.
.................
Чудесен е! За мен бавното втасване е едно от условията за направата на добър козунак, затова когато пиша рецепта в блога си винаги обръщам внимание , че не е подходящо втасване в затоплена фурна,  добре е втасването да е бавно във фурната, но само на включено осветление, без включени градуси, или на стайна температура, когато се вдигне - тогава е готов за печене.

# 408
  • Мнения: 10 684
Скрит текст:
Ето снимка, изпече се, но с фолио отгоре.
.................
Чудесен е! За мен бавното втасване е едно от условията за направата на добър козунак, затова когато пиша рецепта в блога си винаги обръщам внимание , че не е подходящо втасване в затоплена фурна,  добре е втасването да е бавно във фурната, но само на включено осветление, без включени градуси, или на стайна температура, когато се вдигне - тогава е готов за печене.

точно така мисля и аз. обичам на слагам тесто във фурната на лампа и да го забравям. или цяла нощ на хладно /например в антрето/. при мен преди години това втасване тръгна от желанието да го крия от посегателства, че е имало случаи на бая отпечатъци /от ръце или лапи/. и установих, че втасването е по-успешно на по-ниска температура, а не както едно време правехме - в топла стая с поддържане на температура и т.н.

# 409
  • Мнения: 6 153
Марчева, би ли споделила своята любима рецепта за козунак?

# 410
  • Мнения: 561
Привет момичета. И аз правя козунаци от 15-20 години,  но сега пека първия за 2021. Аз правя по една и съща рецепта от години и е много точна. Обикновено използвам суха мая, но днес сложих прясна.  И странно тестото стана много лепкаво.  От брашно ли е, от мая ли е?

# 411
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Преи мен вчера се получи същото нещо, но аз ползвах суха мая. Тестото стана много лепкаво и се наложи да добавя още около 150 гр. брашно. Явно е от брашното. Ползвах това на Лидл 650.

# 412
  • Мнения: 561
Иначе набухна много. И преди да го оформя цялото беше на огромни мехури. Но си беше странно лепкаво. И аз сложих около 60 грама повече брашно, отколкото по рецепта, но подобрението беше слабо.

# 413
  • София
  • Мнения: 12 222
Марчева, би ли споделила своята любима рецепта за козунак?
Е, че те са еднакви по състав, които са класически, но може би този с маскарпоне много го харесвам и ще го завъртя и тази година, но за мен!! важно е да има плънка, иначе са ми все еднакви на вкус. Ето го, ако отвориш има и още снимки.
КОЗУНАК С МАСКАРПОНЕ И ОРЕХОВО, МАКОВА  КАКАОВА ПЛЪНКА
Скрит текст:
и разрез
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_10.html

# 414
  • Мнения: 6 153
Благодаря, Марчева! Аз следя твоя блог и разгледах рецептите ти за козунаци, но все пак да питам.
Аз пък предпочитам козунаци без плънка, или евентуално с локум. Режа си ги на филийки и мажа с ягодово сладко или ползвам за сладкиши.
Но тази година половинката изрично поиска козунак с плънка от шоколад (винаги му правех само кифлички) и аз идея си нямам каква шоколадова плънка да направя.
Моля, посъветвайте ме нещо. Даже не знам и какъв шоколад да вложа и как 🙃

# 415
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
... Но тази година половинката изрично поиска козунак с плънка от шоколад и аз идея си нямам каква шоколадова плънка да направя.
Моля, посъветвайте ме нещо. Даже не знам и какъв шоколад да вложа и как 🙃
Aз също харесвам козунак без плънка най-много.  С плънка - само шоколадова - забърквам какао с малко захар и пр. мляко - да бъде като паста удобна за мазане, не по течно.  Друг варинт е да сложиш шоколадови капки или шоколад на дребно нарязан.



с капки

# 416
  • Мнения: 12 748
Мира, аз правя с шоколад и орехи. Използвам млечен шоколад, като го чупя на парченца.

# 417
  • Мнения: 24 624
... Но тази година половинката изрично поиска козунак с плънка от шоколад и аз идея си нямам каква шоколадова плънка да направя.
Моля, посъветвайте ме нещо. Даже не знам и какъв шоколад да вложа и как 🙃
Aз също харесвам козунак без плънка най-много.  С плънка - само шоколадова - забърквам какао с малко захар и пр. мляко - да бъде като паста удобна за мазане, не по течно.  Друг варинт е да сложиш шоколадови капки или шоколад на дребно нарязан.

Скрит текст:


с капки

Подобна плънка съм правила, потвърждавам че става много добре, освен че може и сладостта да се нагласи по вкус. Ако искаш още по-интензивен вкус като на шоколад, идея е да разтопиш малко какаово масло и да го сложиш и него в плънката, то има много силен аромат. Иначе и по малко краве масло съм слагала също. Гъста паста и слагай смело от нея - повече отколкото ти се струва че трябва, че като бухне козунакът после винаги изглежда много малко вътре. Слагала съм и нарязани орехи, наръсвам върху пастата като я размажа, да са доста и те. Супер става, особено ако първо съм ги запекла малко.

# 418
  • In transit
  • Мнения: 14 219
Нел, брашното на Лидл тип 650 от време на време има проблеми. Явно не е с едно и също качество. Лично аз не съм го ползвала, но майка ми и една приятелка се оплакаха, че лепне печивото с това брашно.

Днес и аз забърках един козунак, по най-старата ми рецепта с червени боровинки, защото се оказа, че нямам стафиди Simple Smile Много вкусен стана. Дадох половината на баща ми и той му видял сметката. Joy





# 419
  • София
  • Мнения: 12 222
Благодаря, Марчева! Аз следя твоя блог и разгледах рецептите ти за козунаци, но все пак да питам.
Аз пък предпочитам козунаци без плънка, или евентуално с локум. Режа си ги на филийки и мажа с ягодово сладко или ползвам за сладкиши.
Но тази година половинката изрично поиска козунак с плънка от шоколад (винаги му правех само кифлички) и аз идея си нямам каква шоколадова плънка да направя.
Моля, посъветвайте ме нещо. Даже не знам и какъв шоколад да вложа и как 🙃
Аз благодаря!
Виж колко много отговори получи наведнъж , в което няма лошо. За плънка от шоколад съм ползвала Нутела, продава се една Нутела която е без палмово масло и е много добра, точно  такава купувам,  и също така шоколадови капки и двата варианта са добри, но най-вече обичам плънките, които съм показала, те са богати на вкус, рядко срещани което им е хубавото, нещо по интересно се получава,  а с шоколад мога всеки ден да приготвя нещо, не ми е интересно.  Ето един бриош, това е европейски козунак с лешников крем, много е хубав, един такъв въздушен бриош и плънка от шоколад. По този начин, това е примерна снимка и рецепта, можеш да поставиш шоколад на нашенски козунак. https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_5.html

Общи условия

Активация на акаунт