Козунаци 2021-ва

  • 57 111
  • 857
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 489
maria_at, по коя рецепта ги прави?
И аз мисля да процедирам с нощно престояване в хладилника тази година, благодаря за указанията!
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_7641.html
От години правя по но Джемма рецептата за традиционен козунак.

# 451
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... Аз специално омесих тестото то втаса в хладилник около 4 часа. Извадих, сплетох и в 9 вечерта ги прибрах оформени в 8 сутринта ги извадих ... Определено съм много доволна от резултата.
Това за сефте го чувам. Полезна информация с двете втасвания в хладилник. Simple Smile

# 452
  • Мнения: 17 116
separate, по коя рецепта е правен, много е хубав! Nature Star2

# 453
  • Мнения: 10 672
... Аз специално омесих тестото то втаса в хладилник около 4 часа. Извадих, сплетох и в 9 вечерта ги прибрах оформени в 8 сутринта ги извадих ... Определено съм много доволна от резултата.
Това за сефте го чувам. Полезна информация с двете втасвания в хладилник. Simple Smile

о, да, това ще ми свърши супер работа на мен!

# 454
  • Мнения: 489
... Аз специално омесих тестото то втаса в хладилник около 4 часа. Извадих, сплетох и в 9 вечерта ги прибрах оформени в 8 сутринта ги извадих ... Определено съм много доволна от резултата.
Това за сефте го чувам. Полезна информация с двете втасвания в хладилник. Simple Smile
Така се наложи но съм изключително доволна от резултата.Kissing Face

# 455
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ясно, хубаво е, че го сподели. Simple Smile

# 456
  • Мнения: 2 015
Да споделя и моите неотдавнашни експерименти за нямащите време. Бях попитала за мнение за избягване на дългото първо втасване. Бях чела доста при Зиче. Но сега и замразих, както някой скоро беше написал.
Ами, вече мога да потвърдя, че  така приготвеното изделие е изпробвано и по нищо неразличаващо се от онези с дългите и многократни втасвания. Които разбира се не отричам, стига да имате време.
За Великден много от нас правят и козунаци за подарък и това е много удобно, мисля. А и не само за подаръци. На Великден сме доста заети и с друга домакинска работа. Няколко седмици преди Великден можем да си помогнем и когато ни е нужно, да извадим от фризера предната вечер или рано сутринта, като на обяд ще имаме прясно изпечен козунак.
Опитът ми показва, че за добър козунак няма значение нито толкова рецептата, нито толкова продължителността и вида на месенето - удряне, разтегляне и т.н. Нито пък броя втасвания. А най-вече хубавото омесване, независимо дали с дърпане, удряне или галене Simple Smile  и втасването преди печене. Както и самото печене.
Но сега за замразяването.  Не на тестото, а на изплетен козунак. Изключително удобно.
Направих си тестото. В  случая 600гр брашно, необходими за един нормално голям или  два малки козунака. Разделих на нужния за сплитане брой топки, в случая 4 за два козунака и ги  разточих директно по дължина. Повторих удължаването на 2-3 пъти. Тъй като тестото е разделено на малки части се отпуска доста бързо и фитилите бяха податливи и идеални за работа. Не се връщаше тестото, не се опъваше. При брашно за баница, разбира се Simple Smile
Сложих плънка. Обилно. Стафиди, червени боровинки, кайсии, локум. Така го обичаме ние.  Но и без плънка ще се получи още по-лесно дори. Навих на стегнато руло. Тестото се беше отпуснало вече и се работеше прекрасно с него. Разтеглих си фитилите. Усуках си ги. Сякаш беше втасвало преди това. Никаква разлика. Така разтеглях и усуквах колкото ми позволи тестото, доста се поудължиха. Сплетох. Сложих в две форми. 10/20. Можете да пресметнете колко време е до тук. Да кажем, час , час и половина.  Като плънката и увиването също си иска малко време. Меся на ръка. С машина още по-бързо.
Единия оставих да втаса около час и изпекох.
Другия веднага прибрах във фризера и след две седмици извадих. За 5 часа на стайна температура около 23 градуса, но на топличко все пак, се отпусна и втаса. Разлика при двата нямаше. И двата бяха еднакво влажни, на еднакви конци. Пекох на 180градуса за около 30 минути. След 20-тата минута следих да не го препека.

Да разбия времето. 10 минути втасване на малко мляко, захар и маята за проверка на маята. През това време пресяване на брашното, разбъркване на яйцата със захарта и прясното мляко, лимонени, портокалови корички, ванилии, сол, 1/3 до половината мазнина. Меся и по двата начина, както при машина – първо всички течни, после сухите към тях, или обратното, кладенче в брашното и добавяне на течните и маята. Все едно. И както ми дойде.
Още максимум 5-10 за объркване с лъжица на тестото до готовност за месене на плота.
Още 10-15 минути месене на плота до степен почти да не лепне и нови 10-15 за добавяне на останалата мазнина. До получаване на прозрачни мехури на тестото.
И нови общо до 20-30 минути за отпускане и оформяне.
Стана доста дълго, но реших да споделя. Нищо, че тук повечето момичета са майсторки. Има и начинаещи, за които може би ще е от полза.

# 457
  • Мнения: 1 997
От мен днес козуначени кифлички по рецептата на Джемма. Много точна рецепта, бъро и лесно, от разбъркването на тестото до изяждането на първата бяха точно 3 часа, без да давам зор за втасване.

След пробата за католическия Великден  ще правя следващите козунаци за православния, но от прекрасните снимки тук, както и във фийда ми във ФБ и инста, ми се дояде много и трябваше да направя някакъв бърз вариант.

# 458
  • Мнения: 2 253
Коя рецепта точно? Видях, че има няколо.

# 459
  • Мнения: 1 997
По рецептата й за козуначени кифлички, ето я и от блога
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html
Месих в планетарен миксер, втасваха в кухнята на около 22 градуса.

# 460
  • Мнения: 2 253
Много благодаря! 🤍

# 461
  • Мнения: 4 299
Правя козунака на Морена с мека коричка изцяло в хлебопекарната. Понеже правя половин дози преди Великден и е трудно да сложа яйце и половина ( слагам 2 възможно най-малко) се налага да добавя няколко лъжици тесто при месенето, но резултатът винаги е перфектен козунак. Сега имам въпрос. Имам доста течен шоколад, който не ядем и се чудя дали мога да го ползвам за плънка? Мисля да го направя като руло, според вас дали е подходящо?

# 462
  • София
  • Мнения: 12 220
Правя козунака на Морена с мека коричка изцяло в хлебопекарната. Понеже правя половин дози преди Великден и е трудно да сложа яйце и половина ( слагам 2 възможно най-малко) се налага да добавя няколко лъжици тесто при месенето, но резултатът винаги е перфектен козунак. Сега имам въпрос. Имам доста течен шоколад, който не ядем и се чудя дали мога да го ползвам за плънка? Мисля да го направя като руло, според вас дали е подходящо?
Можеш да го сложиш, мажеш го с шпатула, на тънък слой, не прекалявай за да не стане глетаво тестото. Назад в темата бях пуснала снимка точно с шоколад - Нутела.

# 463
  • Мнения: 10 672
 може, да, като може да се допълни с ядки.

# 464
  • Мнения: 449
sunny  аз последно правих с течен шоколад , на Нутела имах . Мазах на всеки фитил , горе долу около 1 с.л. от шоколада . Стана много добре Hug

Общи условия

Активация на акаунт