Козунаци 2021-ва

• 57 043
  • 857
  •   1
Отговори
# 600
Mikkey а смесено с брашно 400 10,2 е то е по фино?
Иначе след 22ч ще го замеся и в хладилника ще втаса.

# 601
G.D. това Мливо ще ти стане много тежко тестото и трудно ще втаса . Направи ги само с това брашно за баница , което имаш . Аз правя козунаците само с брашно за баница и стават .
А ето моите първи козунаци с квас по рецептата на Марифетка 🤗 , сега сутринта съм замесила нов сладък стартер и като се прибера ще замеся още една доза

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 15:33 от damla12

# 602
Благодаря на всички за менията. Наистина и аз бях в голямо колебание  за това Мливо. Макар  че хлебчетата с него са уникално добри, за тесто със захар малко ме е страх да експериментирам. Както и да е, тревогите ми са вече минало, в обедната почивка намерих магазин в който беше останала Манитоба - точно същата с която замесих две дози миналия уикенд, и се получиха чудесни козунаци. От мерак изкупих всичко което беше на щанда. Как го пренесох с колелото до офиса... само аз си знам.  Отделно, че ходих до Еконт за хартиени  форми за печене на козунак, поръчах от Ехо, че тая година ще падне голямо раздаване , а моите форми правят все големи печива.  Тази вечер ще направя първия стартер, утре вечер втория, до събота предвиждам да съм приключила с козунакоправенето. Дано утрешния работен ден не ми изиграе лоша шега, че времето се позатопли и не знам дали
 ще мога да разичтам на цял ден оставяне отвън. В крайна сметка може да се наложи да се прибера на обяд да хвърля едно око Simple Smile

# 603
  • София
Mомичета, не разбирам залитанията по най-различни екзотични брашна... за ежедневен хляб, гледам да подбирам добро брашно, но за козунак, веднъж годишно предпочитам да заложа на нещо, което се е доказало с годините.
Давам пример, с брашно за баница на София Мел или Лидл, се получава винаги, стига да не прекалите с брашното и добавките, за сладкото тесто максимата е, колкото по-малко утежняващи съставки, толкова по-добре. 2 лъжица сметана, каквато и да е ми правят тесто много по-пухкаво, когато правя хляб, козунак или кифлички, винаги добавям.

# 604
Течна или заквасена?

# 605
...2 лъжица сметана, каквато и да е...
Simple Smile

# 606
  • Sofia
То не е нужно да разбираме инакомислещите, важното е да се приемаме такива.

# 607

Някой пробвал ли е това брашно дали е хубаво за козунаци

# 608
Миналата година пробвах за първи път само с високопротеиново брашно, но не се получи по-добър резултат, .....
Би ли написала кое за теб е високопротеиново брашно? Над 13%, над 16%? Щото така без да си написала числото на протеините ми е трудно да интерпретирам написаното от теб?
Е как,  казала е...
Цитат
... Смес, която да дава около 12-12.5 протеин, пасва на моя вкус..
.
Момичета, извинявам се за чаршафа.
Морена, питах Вещица какво високопротеиново брашно е ползвала и не ѝ е харесал резултата. Това, което ти си цитирала от нейния пост много добре го разбирам и беше излишно. Може да е ползвала 13% брашно и да не ѝ е било по вкуса, Но може и още по- протеиново да е било. Въпросът ми беше към нея.

# 609
  • Sofia

Някой пробвал ли е това брашно дали е хубаво за козунаци
За козунаци -   на СМ - Екстра или "за баница" са най-добре.  Това, за което питаш не ползваме, защото нищо  козуначено не виждаме в него.  Е, не че няма да стане козунак, ама...  за предпочитане са повече белтъци от неговите.

# 610
  • In transit
Mikkey а смесено с брашно 400 10,2 е то е по фино?
Иначе след 22ч ще го замеся и в хладилника ще втаса.
Тип 350-400 са по-подходящи за кексове, бисквити и други печива с бакпулвер. Точно защото са по-фини и с по-малко глутен.
По-добре го направи само със софия мел за баници или ако сложиш това тип 400 го направи 1:2. Т.е 1 част тип 400 и 2 части за баница.

# 611
  • Балчик
Аз някъде в началото ма темата май бяха писала вече, но пак ще кажа. Манитобата е за печивата с квас и много сушени плодове, защото глутенът ще издържи и няма да се разпадне от тежестта и дългото, 24 часово втасване. За нашия си козунак не е подходящо, стават жилави и тежки.  12 гр белтък е максимумът за добър резултат.

Моето левито мадре е на 4 години вече и е доста силно. За съжаление сега хвърлям доста, не пека всеки ден, а от понеделник го подхранвам сутрин и вечер, за да е активно за козунаците.
През другото време го държа в хладилник.

# 612
  • ENGLAND
Включвам се и аз. Снощи правих козунак, но накрая излезе една тухла, клесав отвътре, нито пухкав, нито може да се яде. Правих го по рецептата на Морена, в машината за хляб, спазвах точно рецептата. 3 пъти пусках на месене, първият път се поомеси, вторият път слагах половината мазнина и накрая го пуснах пак да се меси, месенето е 20 мин. След това го оставих да втасва в машината, 1 час, и още около час остана. удвои си обема, макар че не ми изглеждаше много пухкав. Сплетох го и оставих да втасва на стайна температура, повече от час, но нито си увеличи обема, нищо. И накрая пак нищо.
Миналата година правих по същата рецепта, 3 козунака, станаха страхотни, а сега две тухли.
Използвах брашно с 15 белтъчини , миналата година използвах друго с 14 белтъчини, него използвам винаги. Имам и друго с 12 белтъчини. Използвах суха мая.
Къде греша и кое брашно да използвам утре? 

# 613
За последния козунак, който правих ползвах Мелко тип 500 (Белтъчини 10,8 гр.), козунакът се получи пухкав и мек, но тъй като и в събота ще правя, а тук коментирате и други брашна взе да ме човърка отвътре 😁
На София мел белтъците в брашното за баница са 12,8 g.
Реално каква разлика мога да очаквам във вкуса, плътността, конците?

# 614
  • Sofia
На София мел белтъците в брашното за баница са 12,8 g.
Реално каква разлика мога да очаквам във вкуса, плътността, конците?
Не знам от къде го гледеш това, баничното на СМ е с 13.2г белтъчини.
Аз ползвам него (само) и не си играя да смесвам, ако искам с по-малко белтък ще взема Екстра на СМ.
Та с повече белтък (с 13.2г)  е по-жилаво тесто за работа и конците после (в печивото) са по-жилави. То затова е "за баница" - да се разтягат корите до тънко без да се късат.
Вкусът и плътността не зависят от белтъка.  

Включвам се и аз. Снощи правих козунак, но накрая излезе една тухла, клесав отвътре, нито пухкав, нито може да се яде. Правих го по рецептата на Морена, в машината за хляб, спазвах точно рецептата. 3 пъти пусках на месене, първият път се поомеси, вторият път слагах половината мазнина и накрая го пуснах пак да се меси, месенето е 20 мин. След това го оставих да втасва в машината, 1 час, и още около час остана. удвои си обема, макар че не ми изглеждаше много пухкав. Сплетох го и оставих да втасва на стайна температура, повече от час, но нито си увеличи обема, нищо. И накрая пак нищо.
Миналата година правих по същата рецепта, 3 козунака, станаха страхотни, а сега две тухли.
Използвах брашно с 15 белтъчини , миналата година използвах друго с 14 белтъчини, него използвам винаги. Имам и друго с 12 белтъчини. Използвах суха мая.
Къде греша и кое брашно да използвам утре?  
След като си правила преди успешни би трябвало да си виждаш разликите.
Така като четох ми се струва, че много си месила.  
А както вече писах... повече от 13.2г (колкото е брашното "за баница" на СМ) не съм ползвала и не бих ползвала. Е, може и това "за пица" на СМ с 13.4г.
 Та или ползвай  брашното, което миналата година си ползвала, или смеси 1 част от 14г и 2 части от 12г. А и само 12г да ползваш пак е добре.

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 21:33 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт