Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да изберем детско столче за кола - консултации с експертите от Деца на борда

 • 78 797
 • 291
 •   1
Отговори
# 225
 • Мнения: 3
Здравейте! Закупихме си количка Easywalker Harvey 2 и сега се чудим какъв кош за кола да купим. Можете ли да ми помогнете с някакви насоки, кои пасват на шасито на нашата количка и при всички случаи ли са нужни допълнителни адаптори? За момента имаме само адапторите за повдигане височината на двата коша на количката.
Благодаря!

# 226
 • Мнения: 151
Скрит текст:
Здравейте!

Имаме база за столче Maxi Cosi Familyfix 360.  Гледам, че е съвместима само с няколко модела.
За столче ползваме Coral 360, но започва полека да умалява на бебето (ок. 70см и 8кг, 6мес.).

Търсим възможно най-безопасно и удобно столче, което по възможност да ни служи максимум време. Затова харесвам и вариант 9-36кг. Обаче, с нашата база, единственият модел, който ще се ползва повече месеци, е Pearl 360 (по спецификация макс до 4г, 105см).

Въпросът ми е - с оглед желанията ни, дали да продължим с нашата база и да купим Pearl 360 или ще препоръчате да 'ъпгрейднем' направо към столче 9-36кг например? Един вариант ни е Maxi Cosi Titan Plus Authentic Grey, който е уж до 12г. За такова столче трябва ли ни нова база или идват с нещо като вградена такава?

Благодаря!

Здравейте, Dee92!
Според новия стандарт за безопасност, децата трябва да се возят обратно на движението минимум до 15-месечна възраст. Повечето експерти обаче препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - поне до 4-годишна възраст, а по възможност и по-дълго (в момента на пазара има столчета, които предлагат удъжлено ползване обратно на движението до около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 500% по-добра защита в сравнение с возенето по посока на движението. Можете да видите повече за возенето обратно на движението ТУК.

Поради тази причина няма как да дадем препоръка за столче от типа на Maxi Cosi Titan Plus, защото това означава, че ще обърнете детето си по посока на движението прекалено рано. Освен това от такъв тип столче се очаква, че ще предпазва по еднакъв начин и бебе и 12-годишно дете. За 12-годишен период вероятно бихте сменили и колата си, а столчето е единственото нещо, което би могло да спаси живота на детето ви при катастрофа.

Ето защо бихме ви посъветвали да прегледате първо тези 8 столчета, които са преминали най-тежкия краш тест в светта - шведския VTI Plus Test. Можете да погледнете и BeSafe Stretch, който излезе на пазара съвсем скоро и също премина успешно Плюс теста. Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар.

Предвид желанието ви столчето да се ползва максимално дълго, може би е добре да обърнете по-специално внимание на следните:
BeSafe Stretch
Axkid Minikid 3
Axkid One


Разгледайте всичко на спокойствие, а ако искате да обсъдим подробно конкретни модели, не се колебайте да ни питате Hug

# 227
 • Мнения: 151
Скрит текст:
Здравейте имаме закупено столче Aton B i-Size, бебчето е на 50 дена, като поставя детето в коша главичката е точно между възглавничките на коша, мисля че слагам коланите добре. Но като го качим в колата и се повози малко сякаш детето се изхлузва надолу и главичката му стои много свита. Не сме с база isofix, монтираме я посредством колани. На какво може да се дължи това, трябвя дя стягам коланите още ли?Здравейте, Desangel!
Малко ни е трудно да преценим добре от тези близки снимки. Това, което можем да ви посъветваме, е, когато слагате бебето в кошницата, да го издърпвате към закопчалката, така че памперсът да опира в нея. Едва след това да регулирате и стегнете коланите.
Ако искате, изпратете ни по-далечна снимка, така че да видим цялото тяло на бебето в кошницата. Може да снимате и самата кошница, монтирана в колата, за да проверим дали не може да се коригира нещо за по-добро позициониране на бебето вътре. Hug

  # 228
  • Мнения: 151
  Как е редно да се обезопасяват малки деца (1-3 годинки) в междуградски автобуси? Не се бях замисляла по въпроса, а ни предстои в края на годината такова пътуване. Детето ще е на почти 2 години.

  Макарон, задавате ни много интересен въпрос Blush
  Според Закона за движението по пътищата в превозни средства, които не са оборудвани със системи за безопасност (колани, въздушни възглавници и др.), не могат да се превозват деца под 3-годишна възраст. Тоест, на първо място трябва да се уверите, че седалките в автобуса са оборудвани с колани.
  Ако в автобуса има колани - трябва да използвате коланите.
  Ако искате да ползвате столче, трябва да се обърнете към превозвача, за да разберете с какви системи за безопасност е оборудван автобусът. Много често коланите в автобусите са двуточкови (минават само през ханша) и столче за кола не може да се монтира. В този случай ще трябва да закопчаете детето само с двуточковия колан Sad

  # 229
  • Мнения: 151
  Здравейте! Към момента използваме кошница peg perego primo viaggio. Скоро ще се наложи да купим ново столче. Разполагаме с бюджет от 600 лв. Може ли да ми препоръчате модел. С настоящата кошница срещнахме проблем, тъй като седалките на колата се оказаха под голям ъгъл и детето направо стои седнало в кошницата (с ъгъл много над 45 градуса). Наложи се да слагаме одеало под стола, което вероятно компрометира сигурността му. При избор водеща е, разбира се, сигурността на столчето, но е важно и удобството, тъй като детето упорито отказва да стои в настоящата кошница и плаче постоянно. Предпочитам да има няколко позиции за регулиране на седалката. Плюс ще е ако е с исофикс за наше улеснение 🙂 Ще очаквам Вашите препоръки 🙂

  Здравейте, shushigush Flowers Hibiscus

  За да можем да сме максимално полезни, моля да ни дадете малко повече информация за детето (възраст, ръст и тегло), както и за колата, в която ще се ползва столчето (марка, модел, година на производство).

  Предвид, че става ясно, че колата ви има изофикс, а наклонът на седалките е много голям, може да погледнете BeSafe izi Turn, който има специална технология за нивелиране в колата.
  Може да ни изпратите и снимка на детето в кошницата, монтирана в колата, за да се ориентираме в пространството и наклона на седалките.

  Иначе на вас също бихме препоръчали единствено столчета, осигуряващи удължено ползване обратно на движението до минимум 4-годишна възраст (а по възможност и по-дълго), тъй като това би било най-безопасно за детето ви. Но без допълнителната информация е трудно да коментираме в детайли.

  # 230
  • Мнения: 151
  Здравейте, имаме близнаци на 5 месеца. Сътветно 6кг и 7кг. Кошниците, които имаме са малки и сега ни трябват столчета.
  Бяхме в магазин за продажба, но повечето модели са с изофикс и няма опция за колани. При нас така са седалките, че средната няма изофикс, а нея я ползваме за едното столче. Колата е с три реда седалки, като на средния ред се обръщат седалките обратно на движението , и там са столчетата. Аз седя на третия ред с лице към тях. Колата е Тойота Превия.
  Ако някой може да ни препоръча столчета със следните характеристики

  от 6 кг- до 25 минимум.
  с колани да се захващат
  да има лесен реглаж за полягане при заспиване на децата
  да има материя/възглавнички против запотяване.
  по възможност без въртене на седалката
  да няма крак
  Благодаря предварително, ако някой сподели, какво е ползвал.

  Здравейте, Aria2006 Flowers Hibiscus
  Първото нещо, на което искаме да ви обърнем сериозно внимание, е, че столчетата за кола могат да се монтират единствено на автомобилни седалки, гледащи напред! Столчетата не се тестват на седалки обратно на движението и не можете да ги монтирате и ползвате по този начин, защото това застрашава децата ви. Това касае както по-големите столчета, така и кошниците.

  По отношение избора на следващи столчета, имайте предвид, че децата трябва да се возят обратно на движението минимум до 15-месечна възраст. Повечето експерти обаче препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - поне до 4-годишна възраст, а по възможност и по-дълго (в момента на пазара има столчета, които предлагат удъжлено ползване обратно на движението до около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 500% по-добра защита в сравнение с возенето по посока на движението. Можете да видите повече за возенето обратно на движението ТУК.

  Предвид критериите, които сте посочили, ви предлагаме да разгледате:
  Axkid Minikid 2 или 3
  Axkid Move
  BeSafe Stretch
  Besafe izi Plus
  Britax Max Way

  Тези столчета са преминали най-тежкия краш тест в света - шведския VTI Plus Test и при правилен монтаж и употреба, гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар.

  Имайте предвид, че всички те се монтират с автомобилния колан плюс допълнителни колани и опорен крак. Трудно ще откриете подобен тип столче без опорен крак. Всъщност каква е причината да не го искате?
  От изброените модели единствено при BeSafe Stretch и Besafe izi Plus наклонът за сън и почивка може да се регулира лесно в движение. При другите този наклон се определя при монтажа и за да го промените, трябва да монтирате столчето наново.

  Ако искате да обсъдим конкретни модели, не се колебайте да ни питате Hug

  # 231
  • Мнения: 151
  Здравейте! Закупихме си количка Easywalker Harvey 2 и сега се чудим какъв кош за кола да купим. Можете ли да ми помогнете с някакви насоки, кои пасват на шасито на нашата количка и при всички случаи ли са нужни допълнителни адаптори? За момента имаме само адапторите за повдигане височината на двата коша на количката.
  Благодаря!

  Здравейте, Anonymoussss Blush
  Ние обикновено не съветваме родителите да избират столчетата спрямо количката си, а спрямо детето и колата, в която се очаква да се ползват. Столчето за кола е единствената вещ, която би могла да спаси живота на детето ви в катастрофа и като такава, следва да се подходи с голямо внимание към нейния избор.

  Имайте предвид, че когато возите новородено в столчето му за кола, трябва да го изваждате често от него. Не е препоръчително да слагате столчето върху количката за разходка в парка, а по-скоро за кратко отскачане до магазина, например. (вижте видеото в края на коментара ни)

  Ето няколко кошници, които са с добри оценки за сигурност от независими краш тестове и предлагам да разгледате. Вижте първо такива с 5-точков колан, тъй като при него силата при удар е разпределя равномерно върху по-голяма площ (сравнено с триточковия колан), което намалява травмите - Britax Baby Safe или BeSafe iZi Go (izi Go Modular).

  Ако те са извън бюджета ви, може да видите и тези с 3-точков колан - Cybex Aton 5 или Cybex Cloud Z
  Имайте предвид, че някои кошници може да са част от система, т.е. могат да се ползват с изофикс база, върху която после се поставя следващото столче (такъв е случая с Besafe izi go Modular), но това не означава, че не могат да се ползват и самостоятелно с автомобилния колан.

  Ако все пак държите столчето да може да се монтира върху шасито на количката, вижте този fit list, в който са изброени столчетата, които биха паснали с адаптерите на количката ви. Виждаме някои от столчетата, които споменахме, в него.

  Ако искате да обсъдим по-подробно конкретни модели или откриете друго столче, което сте харесали, пратете линк и ще обсъдим всичко Hug


  # 232
  • Мнения: 2 276
  Здравейте, до каква възраст се ползва подложката за новородено в столчетата за кола?

  # 233
  • Мнения: 151
  Здравейте, до каква възраст се ползва подложката за новородено в столчетата за кола?

  Зависи от конкретния модел столче. Няма универсална възраст или ръст. Кажете ни марката и модела на столчето ви, за да можем да ви помогнем. А може и да ни изпратите снимка на бебето в столчето, за да проверим дали можете да я махнете вече.

  # 234
  • Мнения: 8
  Деца на борда, благодаря за отговора. След като изчетох статиите във вашия сайт, се спряхме на britax max way plus. Днес получихме столчето, надявам се да сме направили правилен избор. Имах притеснения за столчетата, които са обратно на посоката на движение, тъй като детенцето ми върви високо и не знаех дали ще е удобно след време за крачетата му. Разгледах мнения в амазон и там пишеше, че е подходящо и за по-едри деца. Дано сме взели правилно решение, ще пробваме столчето съвсем скоро, защото в момента бебчо тежи 8.500. Имам притеснение, че столчето е доста твърдо, дано му е удобно. Blush

  # 235
  • Мнения: 22
  Здравейте,
  Бихте ли ми препоръчали столче за кола с изофикс Mazda CX5 2019г.

  Нямаме ценово ограничение.

  Освен безопасност много държа и на удобство за детето. Въобще не иска да стои в кошницата от самото начало и до сега.

  9гк е.

  Ако е възможно да се върти на 360 градуса и да може да се монтира и на по-стари коли без изофикс, би било чудесно, но не е задължително. Опция "Сън" в движение и незапарваща материя/подложка също биха били голям плюс.

  Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 04:15 от Bubili

  # 236
  • Мнения: 39
  Благодаря Ви много за подрбния отговор.
  Купихме Britax FIRST CLASS PLUS . Засега ги ползваме с подложките за новородени и са ОК.


  Здравейте, имаме близнаци на 5 месеца. Сътветно 6кг и 7кг. Кошниците, които имаме са малки и сега ни трябват столчета.
  Бяхме в магазин за продажба, но повечето модели са с изофикс и няма опция за колани. При нас така са седалките, че средната няма изофикс, а нея я ползваме за едното столче. Колата е с три реда седалки, като на средния ред се обръщат седалките обратно на движението , и там са столчетата. Аз седя на третия ред с лице към тях. Колата е Тойота Превия.
  Ако някой може да ни препоръча столчета със следните характеристики

  от 6 кг- до 25 минимум.
  с колани да се захващат
  да има лесен реглаж за полягане при заспиване на децата
  да има материя/възглавнички против запотяване.
  по възможност без въртене на седалката
  да няма крак
  Благодаря предварително, ако някой сподели, какво е ползвал.

  Здравейте, Aria2006 Flowers Hibiscus
  Първото нещо, на което искаме да ви обърнем сериозно внимание, е, че столчетата за кола могат да се монтират единствено на автомобилни седалки, гледащи напред! Столчетата не се тестват на седалки обратно на движението и не можете да ги монтирате и ползвате по този начин, защото това застрашава децата ви. Това касае както по-големите столчета, така и кошниците.

  По отношение избора на следващи столчета, имайте предвид, че децата трябва да се возят обратно на движението минимум до 15-месечна възраст. Повечето експерти обаче препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - поне до 4-годишна възраст, а по възможност и по-дълго (в момента на пазара има столчета, които предлагат удъжлено ползване обратно на движението до около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 500% по-добра защита в сравнение с возенето по посока на движението. Можете да видите повече за возенето обратно на движението ТУК.

  Предвид критериите, които сте посочили, ви предлагаме да разгледате:
  Axkid Minikid 2 или 3
  Axkid Move
  BeSafe Stretch
  Besafe izi Plus
  Britax Max Way

  Тези столчета са преминали най-тежкия краш тест в света - шведския VTI Plus Test и при правилен монтаж и употреба, гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар.

  Имайте предвид, че всички те се монтират с автомобилния колан плюс допълнителни колани и опорен крак. Трудно ще откриете подобен тип столче без опорен крак. Всъщност каква е причината да не го искате?
  От изброените модели единствено при BeSafe Stretch и Besafe izi Plus наклонът за сън и почивка може да се регулира лесно в движение. При другите този наклон се определя при монтажа и за да го промените, трябва да монтирате столчето наново.

  Ако искате да обсъдим конкретни модели, не се колебайте да ни питате Hug

  # 237
  • Варна
  • Мнения: 1 294
  Благодаря Ви много за подрбния отговор.
  Купихме Britax FIRST CLASS PLUS . Засега ги ползваме с подложките за новородени и са ОК.

  Това, което трябва да имате предвид е, че Britax FIRST CLASS PLUS е предвиден за ползване обратно на движението САМО до 13 кг.
  След този период, столчето трябва задължително да бъде поставено в посока на движението.

  # 238
  • Мнения: 204
  Здравейте,
  Ние сме се спрели на Макси Кози Титан Плюс - 9-36. Добър избор ли е това?

  # 239
  • Мнения: 151
  Деца на борда, благодаря за отговора. След като изчетох статиите във вашия сайт, се спряхме на britax max way plus. Днес получихме столчето, надявам се да сме направили правилен избор. Имах притеснения за столчетата, които са обратно на посоката на движение, тъй като детенцето ми върви високо и не знаех дали ще е удобно след време за крачетата му. Разгледах мнения в амазон и там пишеше, че е подходящо и за по-едри деца. Дано сме взели правилно решение, ще пробваме столчето съвсем скоро, защото в момента бебчо тежи 8.500. Имам притеснение, че столчето е доста твърдо, дано му е удобно. Blush

  Shushigush, честито да ви е новото столче! Пожелаваме ви множество щастливи и безаварийни километри с него Hug Ако имате нужда от съдействие с монтажа му, не се колебайте да ни пишете. А aко вече сте го монтирали, можете и да ни изпратите снимки на детето в него, за да проверим дали коланите и подглавника са правилно регулирани, както и дали е правилно монтирано Blush

  Общи условия

  Активация на акаунт