Образователен Говорилник - 14 катерички хрупат жълъди на катерича поляна

• 25 210
  • 784
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Това, че с новите профили реално изборът се прави в седми клас го осъзнах миналата година и косата ми още стои настръхнала и няма изгледи да отнастръхне. Взех да ги разбирам англичаните с техния Брекзит Joy Засега поне в българските университети няма ограничения, но докато изкласят моите нищо не се знае, но там ми е надеждата, ако нещо съвсем решат да променят посоката децата. Тя, Лейка, може да чертае черни краски за бъдещето, но това което е в момента в някои държави като Швейцария и Германия и където те разпределят още от четвърти клас ми звучи още по-стресиращо. А това е сега. Не някъде напред. И ние вървим натам. Прекрасният нов свят. Аааааааааа. Scream

# 631
...че в АЕА ще ти хареса
Тежък ден/период имам, но какво е АЕА?
https://aeasofia.com/

# 632
  • София
В 7 клас с избира да се кандидатства в някое училище се прави и избор на първи и/или втори профилиращ предмет. За врори, трети и евентуално четвърти зависи от училището.
Това, което знам от приятелките на щерката е, че  Например в НЕГ избора на профилиращи предмети, извън немския, който е отрви, се случва в 10 клас. Във ФЕГ обаче избора е направен още при кандидатсването. В СМГ математика и Информатика са задължителни и се избира само трети профилиращ предмет.
В Колежа задължителен е само първи профилиращ предмет - АЕ, останалите три се избират в 9 или 10 клас.

# 633
  • София
Имам позната с дете във ФЕГ - скоро разказваше, че там избора за 3-4 профил се прави 9 /или 10, не съм сигурна, но със сигурност не в началото/ клас, като има значение и успеха на детето - т.е. ти може да искаш в определен профил, но ако са много желаещите, определящ ще е успеха.

# 634
  • София
Всъщност, освен за кандидатстване в чужбина, за друго важни ли са тези профили?

# 635
  • София
Най-вероятно нашите университети ще последват рамката на чуждите в един момент, т.е. ще станат важни и за България.

# 636
  • София
Олив, нашето познато дете е в 11 клас, възможно е за следващите випуски да са променили процедурата по избор на профили във ФЕГ. Детето беше прието с математика и география и какво ли не опита, за да смени профила, но така и не и позволиха, защото трябваше да се смени с дете от друг профил. Сега често ни е гостенче, за да решава с моята щерка.

Бърди, оценките от профилиращите предмети, т.е. 11 и 12 клас, формират дипломата за средно образование. Оценките от 8-10 клас са само като притурка към дипломата.
Вече втора година в голяма част от специалностите в СУ се кандидатсва с оцекните от дипломата. Тепърва предстои да видим какво ще се случи с настоящия 11 клас и кои оценки ще се взимат предвид при кандидатстване. Проблемни са специалности, при които в балообразуването участват оценките по конкретни предмети, а ако детето не е такъв профил, такива оценки ще липстват в дипломата.

# 637
  • София
Това, че с новите профили реално изборът се прави в седми клас го осъзнах миналата година и косата ми още стои настръхнала и няма изгледи да отнастръхне.
Казва се "отстръхне", моля Grinning

# 638
  • София
Повечето родители в анкетата са за продължаване на ДО? Йебаси...
Още не съм се сблъсквала с профилиране. По мое време в НПМГ се местиха ученици от профил Биология в математика, от физика в химия и т.н. Това се случваше дори и в 12 клас Simple Smile

# 639
  • в страната на чудесата
Рейни, по наше време всички оценки си бяха в дипломата с еднаква тежест и даже по специалния предмет тежеше толкова, колкото на друг, на който не му е специален. Айде ти вероятно си завършила 10-на години поне след мен, но едва ли е било много различно. Освен че се учеше и 12 клас Simple Smile

# 640
  • София
Няма да се правя, че разбирам профилирането, като си признавам, че днес прочетох за него. Като кандидатствах се вземаше оценката от димпломата от определени предмети, а не цялата диплома, в моят случай Балообразуващи ми бяха математика и физика за Университета, останалите оценки нямаха никакво значение.

# 641
  • София
Да, де, Рейни, ама сега, примерно, трябва да имаш физика в 11-12 клас и с определен хорариум, за да ти я вземат от дипломата. Не като по наше време. Лейка имаше предвид, че преди нямаше значение кой колко е учил даден предмет в гимназията. Всички нужни за формиране на бал си бяха с еднаква тежест при кандидатстване. А не че задължително се вземаха всички предмети от дипломата. Е, за някои специалности имаше значение и общия успех, но не за това става дума.

# 642
Стана ми интересно с това балообразуване. Дали се отнася за училищата, като АЕА и ААА, както и за IB програмата на АК?

# 643
  • София
Не

# 644
Благодаря, да си отдъхна. само това ми липсваше да гледам и си грабвам багажа и директно към САЩ.

Общи условия

Активация на акаунт