Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 882
  • 714
  •   1
Отговори
# 270
Бабата е нужна,когато един от двамата или двамата родители,не иска да си поеме задълженията към детето.Ако едно дете не се кърми,майката и бащата са взаимно заменяеми.Тъй като и кърмачка не съм ,не ми е никакъв проблема.В днешно време ,бащите не се правят на ощипани,а се грижат за децата,поне това е моето наблюдение.
Динчо,за една година се промени всичко.
По принцип,богата не съм,мъжът ми изкарва парите,моите са били винаги джобни,всичко друго е с изкараните от него.Не мога да се върна на работата ми,понеже не ме устройва работното време вече.Ще си търся работа ,позволяваща ми да организирам изброените от теб.Вариант да не работя няма,не е за мен да лежа на дивана,за здравето,здрави сме като бикове,и се числим към младото население,според СЗО поне.
Андариел,на девет месеца и половина е точно бебето ми.

# 271
Бобчита, малко ти е още детето, да ти е живо и здраво. Ако имате баба и дядо, тепърва ще разбереш колко са му нужни.

# 272
Динчо,аз съм за разширеното семейство,но едните баба и дядо нямат никакъв интерес към детето ни.Болеше ме,но си казах майната му.Моите родители са активно работещи,но обожават малката.Само за нея говорят и ми бяха голяма опора при всички неуспешни бременности,процедури и т.н.Държа на емоционалната връзка,не на физическата помощ.

# 273
  • Наблизо
Моето дете умора за баба си и дядо си.Аз също имам такава с моите,въпреки че някои починаха вече.Родителите ми са ни гледали сами.Ходили сме ваканции на гости,те са идвали да ни гледат при нужда и да се видим..но отглеждане не.Искам същото и за моето дете..

# 274
Бобчита, не си права. Или може би твоето бебе е кротко и може с него в магазин/ресторант (или просто в пандемията още не си усетила този проблем). 
Не е задължително да са баба и дядо помагащите  - ние преди пандемията имахме гледачка, която идваше два пъти седмично за по 2-3 часа.  Да можем с ММ да излезем само двамата някъде, пък било то да се свърши някакви работи (давам пример - правехме ремонт - да си изберем плочки/бои/мебели на спокойнствие).  Детето ни не търпеше магазини и ресторанти, пищеше в тях неистово.  Без никаква помощ щяхме да си усложним ненужно живота.  Не защото аз или бащата не си поемаме отговорностите, а защото и ние сме хора и понякога имаме нужда от глътка въздух. Дали я дават бабата и дядото/гледачка/приятели и все тая и продължавам да не разбирам какво общо има с това кога да се раждат тия деца Grinning

# 275
Как така? Нали оттам се почна- няма да сме адекватни за внуци...

# 276
Alyssa,права съм за моето семейство и моето дете.Детето спи от 8 до 8,имаме време и за гушкане и за вино и за всичко.В магазини ходя всеки ден почти,моето седи в количката и любопитства,вкъщи е много активна .
Както казах,мисля период за период,напасваме нещата в движение .Майка ми също има нужда от глътка въздух в почивните си дни,защо да й я отнемам?
Е тъй де,за какви баби и дядовци ще сме ние иде реч

# 277
Ей, много се разхайлазихте.
Който има деца, да си гледа внуците.
Ако можеш да убедиш баба си, че не ти е студено и не ти се яде, значи можеш всичко.
Ако баба ти ти кажи, че си дебел, значи верно положението е страшно.

# 278
  • София
Alyssa,права съм за моето семейство и моето дете.Детето спи от 8 до 8,имаме време и за гушкане и за вино и за всичко.В магазини ходя всеки ден почти,моето седи в количката и любопитства,вкъщи е много активна .
Както казах,мисля период за период,напасваме нещата в движение .Майка ми също има нужда от глътка въздух в почивните си дни,защо да й я отнемам?
Е тъй де,за какви баби и дядовци ще сме ние иде реч
Моето не спеше така послушно, но с мъжа ми се справихме. Сега е 9-годишен, след малко мъжът ми ще го води на плуване заедно със съученик, два дни аз го водя на английски... Няма проблем. Баби не са нужни.

# 279
Не се виждам като безработна в близките 20 години и няма как да отглеждам малки деца целодневно. Съответно си правя изводите в никакъв случай да не обещавам отглеждане на внучета. Бих помогнала винаги с каквото мога, но с пълно отглеждане - само в супер крайни, да не дава Господ, ситуации.

Как всъщност хем бабата да има доходи и да не тежи финансово на децата си, хем да гледа внучетата? Аз не виждам начин.

# 280
  • France
Хубаво е да има баби, за да можете да имате моменти като двойка. Колкото и трудно бебе да беше първото, се справихме работейки екипно. Но от както се появи второто почти нямаме моменти тет-а-тет. Той се занимава с голямото, аз с малкото. Много ми липсват нашите моменти.

# 281
  • София
Първо, не е вярно, че майката и бащата са еднакви, освен ако бебето се кърми. Майката си е майка, а бащата си е баща. Това са две различни роли с две различни послания към детето, дори когато още е бебе. Диадата майка-дете е незаменима и невъзможна за заместване от нищо и от никой друг. Децата страдат повече от липсата на майка, отколкото от липсата на бащата, колкото и за звучи неполиткоректно спрямо бащите. Осиновените деца не тръгват да търсят бащите си, а тръгват да търсят майките си.

Второ, за малките деца и особено за бебетата физическото обгрижване от емоционално привързан човек е с различно послание от обгрижването от всеки друг човек. Бебетата основно се привързват към този, който се грижи за тях, защото основно общуват и контактът с околния свят е физически и чрез задоволяване на физическите нужди. Ако бабата не обгрижва, а обгрижва бавачката, детето повече ще се привърже към бавачката, а не към бабата, щ търси защита от бавачката. Но има неща, които бавачката няма да даде на детето, защото тя дори да е емоционално топла, физически няма да прави някои емоционални неща, които правят само хората от семейството. Бавачката няма да целува бебето по крачетата, защото е непрофесионално. Бабата ще го направи, защото е член на семейството.

Не зная защо някои хора гледат на бабите само като на безплатна работна ръка и държат да има дистанция. Бабата не е безплатна бавачка, но не е и чужд човек, който идва да си поиграе с детето.

# 282
  • София
Точно.
Бабата е за радост и глезене, не да тегли хомота на родителите.

# 283
  • France
Големият ми син определено търси повече баща си от колкото мен. Около 2те си години беше направо залепен за него. До тук с теорията за голямата връзка майка-дете.

# 284
  • София
Бабите са членове на разширеното семейство.  Те хем помагат на младите, хем емоционално са свързани и с младите, и с внуците.

Той може да го търси, но връзката между теб и него остава. Малко фройдистко звучи. Когато порасне интуитивно ще търси жена, която поне малко да прилича на теб, но ще иска да бъде мъж като баща си. Дъщерите може да се конкурират с майките си, но накрая копират поведението им като майки, макар да са глезаните на татко и да търсят мъж, който в някаква степен е като бащата. Както и да гледаме конфигурациите, децата са свързани с майките си  повече, отколкото с бащите. И за доброто, и за лошото.

Общи условия

Активация на акаунт