Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 854
  • 714
  •   1
Отговори
# 420
Май сега смятат 35+ годишните за стари моми. Не ме нападайте, това ми е общото впечатление. Все пак границата е скочила 10 години напред.

# 421
  • София
Не знам. Това определение не съм го чувала от много време, само тук го чета. Не знам дали все още съществува, може би само в някои среди.

# 422
Да, редно да остане само адресирано към мъжете - стар ерген. Жените са си жени, способни по всяко време да създават семейство и раждат деца Wink
Не е нужно етническата принадлежност и социалният статус да се намесват и оправдават  личния избор да го направят в по-късна възраст.

# 423
Явно и аз съм живяла в някоя друга София през 90-те години на 20 век. Никога не съм чувала за 25-годишните стари моми. По-скоро се смяташе за грешно да имаш дете преди да завършиш висше. Различни спомени явно.....

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 10:16 от Dincho

# 424
Достатъчно е да обърнеш внимание на повечето майки на деца, родени през 90те години, кога са ги родили. Масово е било между 20 и 25 и по-рядко по-късно. А висше голяма част са завършвали на 23-24г., така че пак са успявали да съвместяват по-ранното раждане с образованието. Вече може би началото на новия век разбиранията са започнали да се променят, дошла е еманципацията на жените и т.н.

Определението за "стара мома" наистина вече рядко може да се чуе, най-вече от по-възрастните, които са възпитавани по друг начин и са живяли в съвсем различни времена.

# 425
  • France
Аз съм родена в средата на 80те. Моята майка и майките на моите приятелки са били на 30+, когато са ни раждали, така че и тогава е било според зависи.

# 426
Аз говоря за моите спомени и още не съм изкуфяла. 😀
Родих на 26 и бях първа от приятелската ни компания.

# 427
Затова масово браковете от 80те години се разпаднаха в последствие. Защото са се женили само и само да са в калъпа на общоприетото. Не, че сега не се развеждат. Но според мен по други причини. Днес никой не се жени/омъжва само и само да не го обяват за стара мома/ерген. Макар, че познавам и единични семейства, които имат прекрасни бракове от 80-те, въпреки, че са се взели след първата среща.

# 428
  • София
Чрез брак можеше да получиш и жителство.

# 429
  • София
Това не е вярно, че са се женили само за калъпа. Браковете се разпадат по обичайни причини като винаги. Нищо не се е променило.

# 430
Това не е вярно, че са се женили само за калъпа. Браковете се разпадат по обичайни причини като винаги. Нищо не се е променило.

Моята информация и поглед над нещата са други. Включително и майка ми го е "взела" баща ми щото да не остане стара мома на крехка възраст.

# 431
  • Най-красивата страна
Разликата е ,че сега изобщо не сключват брак.

# 432
Не знам браковете от 80те така масово да се разпадат. Аз съм от това време и да, възпитанието/предразсъдъците имаха голямо значение. Това, обаче, включваше, ако нещо не върви да намериш баланса. Не да ревваш, че той те задушава, не е романтичен или си "загубил" себе си. Че тия неща се случват, когато си поел друга житейска роля, ни беше ясно и се държахме като едно цяло с човека до нас.
След 35 г. трудов стаж - нямам разведени колеги от поколението, от приятелите, едни се разделиха след 30г брак, но с благодарност един към друг за преживените хубави моменти...
Така че дали млади, или в по-късна възраст ставаме родители/женим се - важен е човекът до нас.

# 433
  • София
Тоест майка ти е търсила социален статус чрез женитбата - статусът на омъжената е по-висок от този на неомъжената. Сега правят същото. Нищо не се е променило. Хората се женят и развеждат по едни и същи причини - емоции, статус, пари, власт, възпроизводство.

# 434
Разликата е ,че сега изобщо не сключват брак.

Не сключват и се разделят много...Тогава го нямаше това да се живее с някой на семейни начала,че да го видиш дали ставал за семейство и т.н.....и то с години наред.Таково нещо не съществуваше.Обществото ще те одумва,родителите ще се срамуват,от ОФ-то ще те привикват да ти кажат,че е неморално,изобщо.....Още по-малко пък да имаш дете без брак-извънбрачно,леле ...абсолютно недопусимо.
Имаш ли връзка с някой- жениш се.Започнеш ли да закъсняваш и оставаш някъде, вашите веднага взимат мерки да се задомиш ,защото  " не можело така",било разпуснато и други такива.И за това може би хората се женеха по-млади.Но и някак си имаха чувство за дълг и отговорност.
Това през 80-те в голям град.

Не са се разпаднали масово браковете на хората от 80-те,Нори.Няма такова нещо...
От хората например,които сме били в една компания някога преди около 30г.,това са  7-8 двойки ,няма нито една да са се разделили към ден днешен...
Сега, може някой да си е разтрогнал брака разбира се,но в никакъв случай не е масово явление на  това поколение.

А и друго-соц. държава подкрепяше младите семейства с безлихвени заеми (7хил. лева; това си беше сума,която стигаше за пълно обзавеждане на апартамент) ,майчинството беше 3 г, нямаше безработица,всеки си започваше работа след завършването,даваха се ведомствено жилища,здравеопазването и образованието бяха напълно безплатни. Като цяло живота беше  спокоен и хората нямаха грижа за утрешния ден...Това освен подкрепата от родителите.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 19:59 от Zhani

Общи условия

Активация на акаунт