Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 395
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
Румка, говоря за семейно жилище с 3 стаи,каквото търсят двойки с планове за семейство, не за преградена на две боксониера. Томева писа,че без особено високи критерии вече на места и 200к не стигат.

# 166
V 90 не се отчайвай. Вчера случайно се видях с мой познат. И той си търсеше. Вече се настанил в Карпузица. Казва, че е много добре... Не съм го  виждала жилището, но доста доволен ми се видя. 68000евра за маломерен 3стаен,2015г.Беше толкова щастлив...

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 22:09 от Анонимен

# 167
И аз не разбирам защо се говори за 150 к за първо жилище. Смисълът на това понятие е евтино и достъпно за млади начинаещи в кариерата. Пълно е с жилища в София за 60-70 К  евро, има и по-евтини, както и Румка каза. Сега, ако имат възможност  младите за 150 К, няма лошо. Ама ако нямат, има предостатъчно жилища на много по-ниски цени. Купуват, живеят 7,8, 10 години, издигат се, продават и купуват по-(голям  или хубав).
Куул бейби, защо мислиш, че някой толкова се интересува какви са синовете ти? Живи и здрави, каквито и да са, си е ваша семейна работа. Щели да вдигат цени... Това е направо смешно. Да си купят, щом могат, каквото могат. Ваша си работа е това. Цените се движат от различни фактори, а платежаспосабнато търсене се формира от големи маси хора. С най-различен бекграунд и ситуация.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 19:38 от Анонимен

# 168
Като искат за 60 хиляди евро, ще занижат критериите. Хем да е еди какъв квартал, хем да е качествено строителство, хем да е такова, хем онакова, и най-вече - да е евтино... Не става.
Румка е дала добър вариант, в тази сграда сто на сто има и по-големи жилища.

# 169
Нека не се сравняваме с развити икономики и страни живеещи почти изцяло на кредит. Тук се чака наследството. И къде ги тия с по-висок стандарт след 10 години? Огромна част от населението си карат до пенсия на една и съща /кажи-речи/ заплата и в едно жилище.

# 170
Ето ти веднага няколко обяви, на прима виста, хайде, не са до 60 К, но пуснах между 60 и 75 К, ново-старо-в строеж, тухла-панел-ЕПК, всичко наред

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16151935695349 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16155443216373 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16148476814239 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16165761342184 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16165121035992 … k=6in24m&f1=1

За първо жилище от 1000 плюс обяви в този ценови диапазон, като се изключат фалшивите, набирателните обяви, повтарящите се такива, все едни 10-ина селектирани ще останат. За първо жилище, което няма да е с много екстри, но пък ще е наполовина на 150 К. Да, ще има нужда от ремонт, ама ремонт може да се прави и освежителен в преобладаващата част и основен - на най-важното баня и кухня. И там може и с плочки КАЙ и санитария на Видима, а не на Грое, все като се оправят банята и кухнята и се пребоядисат стаите, сложат евтин, но новичък ламинат, ако не са фенове на паркета, ще стане чудничко и няма да е чак огромна сума. И ще си живеят съвсем прилично, в 2-стаен може спокойно да се гледа едно дете, поне до 1-2 клас. А дотогава - ако са се опаричили, както каза Попея - продават и купуват по-голямо, вече с по-високи критерии.

# 171
  • София
Скрит текст:
Ето ти веднага няколко обяви, на прима виста, хайде, не са до 60 К, но пуснах между 60 и 75 К, ново-старо-в строеж, тухла-панел-ЕПК, всичко наред

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16151935695349 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16155443216373 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16148476814239 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16165761342184 … k=6in24m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16165121035992 … k=6in24m&f1=1

За първо жилище от 1000 плюс обяви в този ценови диапазон, като се изключат фалшивите, набирателните обяви, повтарящите се такива, все едни 10-ина селектирани ще останат. За първо жилище, което няма да е с много екстри, но пък ще е наполовина на 150 К. Да, ще има нужда от ремонт, ама ремонт може да се прави и освежителен в преобладаващата част и основен - на най-важното баня и кухня. И там може и с плочки КАЙ и санитария на Видима, а не на Грое, все като се оправят банята и кухнята и се пребоядисат стаите, сложат евтин, но новичък ламинат, ако не са фенове на паркета, ще стане чудничко и няма да е чак огромна сума.
И ще си живеят съвсем прилично, в 2-стаен може спокойно да се гледа едно дете, поне до 1-2 клас. А дотогава - ако са се опаричили, както каза Попея - продават и купуват по-голямо, вече с по-високи критерии.
Права си, но мен хич не ме блазни перспективата да изплащам цял живот тухли и хоросан.
Ако си вземеш жилище от 2 стаи, в което с удоволствие ще живееш едни 10 години, то няма ли да е по- смислено да има 1 стая отгоре, за да знаеш че си си решил проблема?
В днешно време не можеш да знаеш кога и къде, и колко време ще работиш, за да търсиш имот в близост.
От друга страна- в София елитни квартали, в истинския смисъл на думата, няма.
Има карета, които се водят елитни и толкова.

# 172
Не съм казала, че ИТ движат пазара, само посочих пример.
То най-хубаво да си купи човек и вила, и второ жилище, и ... , Но трудно се постига от раз.
Мисля, че част от пишещите тук нямат много реалистични очаквания или опит. Ама ще се научат.

Моля ви, пишете ми отзиви за тези Контракт сити. Намерих стари мнение, ама дали са все още актуални, не знам.

# 173
Аз бях ходила на оглед в тяхна сграда на Борис. Ако не ме лъже паметта всичко си беше наред, само че апартаментът беше на последен етаж и имаше много грозен навес отгоре. Това ме отказа, не строителството.

# 174
2-стаен старо строителство (тухла, панел, ЕПК), непреходен, 62-65 квадрата ЗП са спалня, хол и кухня. Дори в тази конфигурация имаш нормално голяма спалня, в която се събира голямо легло и голям гардероб, има място и за скринове дори. Ако намалиш размера на леглото - примерно 160 см., вместо 180 см., ще събереш и детско креватче 70/140 см. Казвам го от личен опит, да не си помислиш нещо - огромна стара спалня 180 или дори повече, на която се събираха 2 персона и едно дете спокойно, отделно детското креватче, отделно гардероб. И тоалетка за мен.
Холът си е хол, примерно 5 (5,20)Х3,50, и голям диван с маса, и секция има място да сложиш. Кухнята е ясна, събира минимум тези 2,50-3 м. кухненски бокс, които са стандарт в кухньохола на НС. И ще има място и за кухненски ъгъл/маса за хранене със столове за 4 човека спокойно.  Като проходи детето и малко поотрасне - 2-3 годинки, се прави преустройство на хола в кухньохол, а кухнята става детска стая или родителска спалня, както предпочитат. И така до 7-8 год. възраст на детето си е съвсем прилично пространство. Преустроен 2-стаен СС е 3-стаен НС (с кухньохол). Е, няма да могат да препускат с кон в жилището, но няма и да се прескачат. И като заговорите за млади семейства с планове за деца, по сегашните стандарти това е възраст около 30 години на двойката. Защото млади по едновремешните стандарти са 23-25-26 годишни, не 30 и ... Ако са около 25-26 годишни, скоро започнали работа, но все още с неособено високи доходи, като си обединят доходите и си направят добре сметката, могат да си намерят прилично жилище. 1-2 клас на детето вече отиват към 35 години, тогава вече става ясно имат ли ясен и стабилен ръст на доходите, така че да могат да се разширят в по-голямо или по-хубаво жилище. Ако не могат, по-голямата спалня става на детска стая, за да се събере и второто дете (дай Боже), а родителите се местят в по-малката спалня (бивша кухня). Само попрехвърли набързо темата за Покажете си детските стаи, ще видиш, че поне половината детски стаи са за 2 деца, а тези, които са за едно, то по-скоро няма второ в семейството, а не че всяко дете си има отделна спалня.

Левски-Г отговаря на всички условия - "квартал, където има канализация и тротоари, нормален начин за придвижване, българи в съседство и все пак да имаш чувството, че си в София". За последното - много повече прилича на София, отколкото кварталите от Витошката яка, бивши села.

Румка, майтапче, нали ИТ-тата ги развяват по имотните теми като основен двигател на имотния пазар, защото са 5-6-8-10 К доходи на месец. За Контракс сити отзивите бяха положителни, имаше едно отрицателно, за протекла тераса (не на последен етаж), нещо увъртали с отстраняването, в такъв смисъл беше оплакването.

# 175
Мандаринка, сбъркала си адреса, Хепи Харт не само че не иска СС, ами и дори не знае, че към тях има изобщо интерес. Тоест, си мисли, че никой не ги иска, за боклука са и стойността им е 0. Това назад го каза, беше доста, как да кажа, шокиращо за мен при положение, че едни от най-скъпите имоти в София са СС. Но всеки си има право на мнение. Въпросът е, че това, дето си го изписала, не върши никаква работа, Защото е СС.

Нищо му няма на Левски Г, разбира се. Но за една част от младите сега да живееш в панел е срамно и недостойно за един уважаващ себе си млад човек. От това се възползват инвеститорите и заради това Вади и ливади се нароиха.  И.им.продават лошо изпълнени имоти без никаква инфраструктура на цени като за добре изпълнени и с инфраструктура. И не мога да ги виня, защо пък да не се възползват от този тренд.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 22:13 от Анонимен

# 176
"Бюджет за двойка за първо жилище около 150 к евро. И за тези пари те получават огризки. "

Това и мен ме впечатли силно.
Направо ми става неудобно за хората, които се чудят какво да сложат на масата и да си нахранят децата.
Айде слезте малко на земята. 😑😕

# 177
Проблемът не е в панела, в Левски е. Колко от вас въобще са припарвали до Левски В и Г?

# 178
Да, Poppea, права си,наистина не мисля,че има интерес към СС,освен за хора без друг избор. От обявите на мандаринка единствено панелът в Гоце Делчев не е краен квартал и не е в строеж, но той пак ще излезе над 100к евро. И е панел,60 квадрата,т.е. не говорим за лукс или ширене изобщо. И е първи етаж.

А бюджетът от 150к не съм го задала аз, това е според брокери реален бюджет за търсене на тристаен в София, включително и според Томева. И всеки казва,че предлагане няма. Не съм казала,че това е нормално, просто това ми е впечатлението от ситуацията в момента - масово обявите за готови жилища са партер,дори вече първи етаж се води екстра.
Та Poppea,права си,като няма нищо добро в бюджета,вдигаш бюджета,но в един момент си ограничен и от доходи, а не всеки иска да изплаща жилище,което не става за нищо (но е единственото в бюджета му) десетилетия.

# 179
Проблемът не е в панела, в Левски е. Колко от вас въобще са припарвали до Левски В и Г?
Що, какво му е? Ходила съм там на гости, в Г, нормален панелен комплекс, от малките. С добре уреден транспорт и с предвидено метро. Синът имаше приятел, живееха там в панелен ап.. Добре направен, отделни стаи за двете деца,  спалня за тях, беше преустройван. Детето им беше съученик на сина в ЧУ, та явно не са били там от немотия точно. С майката сме си говорили, че си им харесва и им е удобно.

Хепи Харт, знам, че съм права Simple Smile Изборът си е твой, имаш изисквания, нямаш бюджет, не можеш или не искаш да го вдигнеш, значи, не купуваш. Чакаш да паднат цените или ти да си вдигнеш доходите, или и двете, и живееш под  наем. Какво ще дочакаш, времето ще покаже.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 22:47 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт