Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 316
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
Абе какво си мислим тук шепа хора и какво си мислят 9 милярда души са две различни неща. Ето бтк и той не е стока от първа необходимост, но стана колкото един 2ст.

А под лалета се има предвид луковици, които са трайни и се присаждат, та не траят 4 дена и край.

Ако трябва да гледаме пирамидата на маслоу, ок според вас къде сме в момента? Не виждам голи и гладни хора без покриви. Дори и в криза хората са добре, сами сте го казвали че в момента сме много по-добре платени от преди 10 години. Това означава, че хората не купуват от базова нужда, щото иначе ще примрат от студ.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 17:27 от Gogo1979

# 601
Абе какво си мислим тук шепа хора и какво си мислят 9 милярда души са две различни неща. Ето бтк и той не е стока от първа необходимост, но стана колкото един 2ст.
Да, защото бтк е "лалето" на 21 век Simple Smile Огромните скокове и спадове (балон и пук) са характерни точно за такъв вид стоки - преди 2 века лалета, днес криптовалути.  За реалните активи като имотите има други фактори и други закономерности. Дори и в период на спад той е от порядъка на 20-30 % (преживяла съм 3 броя такива, и говоря от опит и за цени в твърда валута), не е в пъти. Както и подемът не е в пъти.

Нещо не те разбирам. Хората могат спокойно да живеят без лалета и криптовалути, но не могат да живеят без покрив. Все трябва да живеят някъде. Какво значи "никой не примира от студ"? Примират клошарите през зимата. Останалите плащат, за да не са в тяхното положение. Едни - наем, други - ипотека, трети - пари от наследството на баща си. И всеки получава насреща  според това колко плаща.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 17:36 от Анонимен

# 602
  • София
Само да спомена, че кумът ми в момента смята с крипто валута да си започне и да си плати грубия строеж на къщата - тоест спекулативната печалба се налива в имот. Пък кой както иска да разбира потребностите, спекулите и луковиците Simple Smile
Според мен не си задаваме достатъчно често въпросът Защо. Защо всички имат покрив (което дори не е вярно, де) и това каква връзка има с имотния пазар? Дали новите поколения също ще искат свой покрив? Дали на всички покривът е собствен? Дали е ремонтиран и не тече? И така нататък и така нататък.

П.П. Луковиците са достатъчно претенциозни откъм условия на съхранение, та да не ги броим дълготраен актив. И ако не се съхраняват добре, после ни лале, ни дявол ще види човек Simple Smile

# 603
Хаха,  Тони, за луковиците ми взе думите от устата. Само човек, непомирисвал градинарство, може да смята, че луковиците са траен актив.
А съвременните холандски хибриди са едногодишни всичките, независимо какво е растението.  Отврат са! Ама е офф, така че спирам.

# 604
... Дали новите поколения също ще искат свой покрив? ...
И къде . И какво . Защо ние трябва да отговорим на тези въпроси , а не оставим тях да си решат. Това е леко подобно като да продупчиш ушите на момиченцето ти като съвсем малко ... пък то може един ден да не се харесва с дупки на ушите. Не е ли телесна повреда ? Защо ти да предоставиш готови решения спрямо свой вкус на поколението. Глеам скандалите в британското кралско семейство и си мисля ...
Не може ли да не се презапасява човек непрестанно и да трупа, трупа, трупа на всяка цена?

# 605
Личен пример е нужен, не думи, а дела!
За какво е актив в имот, като можеш да си опукаш парите за чака-рака и г@з път да види? Не че тези, които са вложили пари в имот, не могат с печалбата (наема де) да си позволят тези екстри и накрая пак да си останат с актива.

# 606
Започнаха да се появяват на  пазара, ремонтирани къщи, които са били ваканционни и то на не лоши цени.
Понеже следя и този пазар. И определено до момента, се продаваха абсолютни съборетини или недовършени вили, на "безумни" за мен цени, като се има предвид, инфраструктура и комуникации в нашите села.
Повечето хора продават, защото им трябва кеш.
Но ваканционните имоти, не са като жилище за живеене в София.
За да не направи някой сравнение.

# 607
  • инфантилно и разглезено хлапе
Доходността от жилищата в София намалява
 26.03.2021 
Доходността от жилищата в София намалява, казва Ирена Перфанова, търговски мениджър на Tech Park Home и зам.-председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI.

Снимка: iStock

„През последните години се забелязва спад в наемните нива на жилищата с около 15%. Това води до по-ниска възвръщаемост на инвестицията, когато апартамент е закупен с цел отдаване под наем. Удължен е и периодът на незаетост, в който един имот е празен, докато се намери за него подходящ наемател. Това също е тенденция, която се наблюдава през последните години в много държави“, посочва тя.

# 608
Това е нормално, но който си е направил сметката дългосрочно ще е на плюс, който не е ще е на минус. Въпроса е да може да “преживее бурята”.

# 609
Много е говорено защо населението намалява, а цените на имотите растат, освен инфлация, ниски кредити и поскъпване на материали, работещи в чужбина, а сега и заради новите строителни изисквания, има и други фактори. Ако не се лъжа последно спестяванията на народа достигат 80 млрд, от държане в банка губят, имота е най-сигурна инвестиция, дори и да не скочи едва ли ще се обезцени, приходи от наеми и т.н.
Тук обаче редко се коментира в глобален мащаб, това че населението на света се увеличава с бързи темпове, а след време, даже и сега  от много пренаселени държави и високи цени  доста хора може да предпочетат да живеят в БГ от други населени държави за това че сме в ЕС и достъпните имоти все още. Давам ви пример, а и познавам руски евреи дето купуват в БГ, едно заради климата, второ заради близостта на 2 часа със самолет, там е станало пренаселено и скъпо, за двустаен ап. струва 1 млн долара и 20 000 долара кв. м.
Та скоро време от доста държави могат да се ориентират насам, а и живеещи в чужбина съм сигурен че един ден ще се завърнат

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/apartament-v-tel-aviv-struv … i-manhatyn-238646

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 21:03 от queenn

# 610

Между другото купувачите, които купуват за инвестиция или просто, за да не стоят парите в банката са в пъти по-малко от тези, които купуват собствено жилище.
Това на база само вторичен пазар и само завършени имоти ли е? Ако да,съм съгласна. Ако твърдите,че и на картинка  се изкупува на момента с цел живеене евентуално след три години, то не мисля,че е така. А делът на сделки с готови имоти е много по-малък от сделките (предварителен договор)  в строеж поради простата причина,че вторичното предлагане е слабо.

# 611
  • София
... Дали новите поколения също ще искат свой покрив? ...
И къде . И какво . Защо ние трябва да отговорим на тези въпроси , а не оставим тях да си решат. Това е леко подобно като да продупчиш ушите на момиченцето ти като съвсем малко ... пък то може един ден да не се харесва с дупки на ушите. Не е ли телесна повреда ? Защо ти да предоставиш готови решения спрямо свой вкус на поколението. Глеам скандалите в британското кралско семейство и си мисля ...
Не може ли да не се презапасява човек непрестанно и да трупа, трупа, трупа на всяка цена?
Защото ако не иска този имот може да го продаде и да си помогне за желаното от него (ако ще да е акър гора с хижа до реката, ако ще да е собствена организация, която се занимава с пречистване на океана - всяка мечта иска финансиране). Имотът просто е нискорискова инвестиция, от която можеш да се възползваш лично, или да оставиш на поколението да реши как да се възползва.
Скрит текст:
Аз кралското семейство не ги гледам като пример - нито съм принцеса, нито съм омъжена за принц, та да се кахъря за монархията или да се сравнявам с тях. Мъчно ми стана за кралицата сега - загуби си другарчето жената, а дори не може да си позволи да си тръгне с него (предполагам, че иска вече) Sad

# 612
...Имотът просто е нискорискова инвестиция, от която можеш да се възползваш лично, или да оставиш на поколението да реши как да се възползва.
...
Това е обобщение и не във всички случаи е вярно. Пак обобщение. Не всеки имот няма изисквания или разходи по поддръжка или допустими за финансовото сценарио на собственика си такива. Т.е. не всеки имот е добра финансова инвестиция за всеки . За един може едно жилище да е финансово изгодно и да му носи приходи, на друг може да не му се занимава с приходи и да има само разходите. И тогава не е сигурно дали това е винаги добро вложение на пари за всеки.  И ако говорим за вложение имаме в предвид само купените неща без кредит ли ?
Но не виждам защо трябва да повтаряме като папагал.
Интерес да се въртят нещата и да се поддържат цени и да продават кредити имат някои , да , и ще кажат и на черното бяло.

# 613
  • София, България
Дори среднохубав даже скромен апартамент на добра локация и разумен наем веднага се отдава и няма значение какво е останалото търсене и предлагане. Ето тук където сме под наем в Дианабад не смея да мръдна, и аз доволна и хазяина доволен, че от 4 години му тече доход без проблеми. Такива жилища винаги ще са пълни, ама вече разни нови кутийки по Витоша и Манастирски ливади не знам колко трябва да си закъсал да наемеш.

# 614
...Имотът просто е нискорискова инвестиция, от която можеш да се възползваш лично, или да оставиш на поколението да реши как да се възползва.
...
Това е обобщение и не във всички случаи е вярно. Пак обобщение. Не всеки имот няма изисквания или разходи по поддръжка или допустими за финансовото сценарио на собственика си такива. Т.е. не всеки имот е добра финансова инвестиция за всеки . За един може едно жилище да е финансово изгодно и да му носи приходи, на друг може да не му се занимава с приходи и да има само разходите. И тогава не е сигурно дали това е винаги добро вложение на пари за всеки.  И ако говорим за вложение имаме в предвид само купените неща без кредит ли ?
Но не виждам защо трябва да повтаряме като папагал.
Интерес да се въртят нещата и да се поддържат цени и да продават кредити имат някои , да , и ще кажат и на черното бяло.
Бела, какви талкова разходи за поддръжка са ти в главата. Тук е България, а не чужбината, в която живееш и условията са други. Имаш си имоти, правиш лека поддръжка или въобще не. Никой не те кара да правиш нещо и да харчиш пари. Данъците са ниски. Ако пък даваш имота под наем или за ваканционен, дори ти носи доходи. Купуват хората имоти, защото парите в банка просто се топят и не носят никакъв дивидент.  Купуват и ги държат празни за себе си напред във времето с различна цел или пък за децата си. И, да след време ако децата решат нещо друго имат резервен капитал. Де да имаше навремето на мен някой да ми купи имот, който да ме чака аз да реша какво да го правя, ама нямаше! Всичко придобито е било с кредит и със собствени сили. Сега пак не се замислям дали да купя с кредит още един апартамент по-малък, а този, в който живеем да оставим на малкият ни син. Голям е и вече не ни трябва такъв. Всеки ими различни мотиви да купи имот. Какво чудно има, че търсенето на жилища е изключително голямо. При тези исторически ниски лихви по кредитите и никакви лихви по депозитите е съвсем нормално. В момента само около мен три колежки трескаво търсят за купят имот на зелено. Млади момичета, които са семейни с по едно дете и имат намерение да имат второ. Искат по-големи жилища и да не плащат наеми за квартири. Имат прилични доходи и въобще не се замислят да изтеглят немалки кредити. Както вече ти писаха,текущите разходи за апартаминт са поносими и всеки работещ човек може да си ги плаща без проблем. За къща са по-големи, но пак си зависи и от къщата.

Общи условия

Активация на акаунт