Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво да правя, ако съм под карантина в деня на матурата?

 • 3 725
 • 95
 •   1
Отговори
# 45
 • Sofia
 • Мнения: 16 296

Пропускането на една година... едва ли е ЧАК такава трагедия. Казвам го като човек, който е преминал през това - никаква драма няма в това, че бях в гимназията със следващия набор.

# 46
 • Мнения: 3 718
Алекс, вече си горе долу наясно какво ще се случи с теб ако  се окажеш в карантина, но са ти спестили варианта ако, не дай Бог, се разболееш. Тогава докато ти се бориш с коварния вирус, всичките ти съученици ще попаднат в карантина заради теб и ще се разделят с мечтите си.
Някои от тях са положили много усилия, а семействата им са платили хиляди левове за съответната подготовка.
Има голяма вероятност в последствие да се окажете в един и същи събирателен клас.
Надявам се не да  си толкова наивна , че да си помислиш че ще преглътнат всичко това с разбиране.

# 47
 • Мнения: 6 587
Мама Мари, то същото важи,ако той / тя е под карантина. Все ще е заради някой болен в семейството или съученик. В първия случай на никого няма да му е до изпита, във втория Алекс ще е в ситуация да се сърди на съученик? Много хора, които стриктно спазваха мерки и се пазеха пипнаха вируса все пак. И обратното го има - хора, които са непукисти не се заразиха (за сега). Въпрос на шанс. И стигат този сборен клас, каквото и да значи за София. Алекс може да е от Панагюрище или Сандански и нищо фатално да няма в пропускането на изпита. За София също съм убедена, че между СМГ, АК и ЕГ до Бусманци има още стотина училища, в които може да се класира. Ситуацията с вируса е динамична и все още е рано да се вземат кардинални решения относно изпитите дори за 4 и 10 клас, които са абсолютно безсмислени. За 7 клас са най-важните, но също не е фатално, защото размествания през годините винаги има. В добри училища попадат по случайност и деца с понадут успех, които бързо разбират къде са попаднали и се преориентират, съответно освобождават места.

# 48
 • Мнения: 463
mamamari, няма смисъл, не виждаш ли, че от девет кладенеца вода носят и ще продължават да носят, за да ти докажат, че нещата са си добре така, както са си, който се разболял - разболял, карантини разни - да не е бил в неправилния ден в неправилния клас на училище. Какво толкова, усилия за подготовка, година от живота, в хубаво или лошо училище ще попаднеш - нямат значение тези работи, важното е да не мислим излишно за някакви там каръци и за справедливост за тях и да не полагаме излишни усилия. Такова е и мисленето на тези нагоре, от които зависи да има някакво решение, което взема предвид и интересите на болните и карантинирани ученици спрямо идиотската ситуация, в която се намираме. Няма да има институционални усилия в тази посока, това е положението. Спасявайте се поединично.

# 49
 • Мнения: 6 587
Grizantema, моля да предложите работещо решение, което да е справедливо за абсолютно всички.
Моето предложение е да се отмени НВО за 4, 7 и 10 клас и да се кандидатства по успех от свидетелството за 7 клас като МГ и ЕГ могат да вземат като балообразуващи резултатите от олимпиади и състезания.
 Допълнителни изпити няма как да обхванат пак всички деца. Замислете се, че няма да е само 1 дете под карантина към деня на изпита. Съответно всяко дете ще е в различен етап на карантина, ще има и болни и такива, които докато са под карантина ще се разболеят... Ситуацията няма как да е еднаква за всички. Съответно как и кога да се насрочи допълнителна дата, така че всички, които са били възпрепятстване на дата Х да са на линия на дата У? Вие мислите като майка, чието здраво дете може да попадне по независещи от Вас обстоятелства под карантина (заради съученик или учител), а с колегите мислим и за всички останали деца и за останалите чисто организационни въпроси, които за Вас остават встрани от вниманието.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 14:38 от Mama Ru

# 50
 • Мнения: 3 718
Щом е стигнало до възраст да държи матура, то вече   не е дете.
В света на възрастните нищо не  е сигурно, нищо не ти се полага по право  и не се толерират мрънкане, глезотии и самосъжаление.   Справедливостта  е имагинерно понятие.
Като родител вярвам, че и абсурдите, и ''шамарите'', и несправедливостите , които щедро предлага ежедневието ни са най-мощната мотивация, а също каляват характера и учат на много.  Ние можем да ви дадем възможности и само да се надяваме, че ще съумеете да се възползвате от тях. Колкото и да ви обичаме, не е по силите ни да променим света така , че да ви е лесно и комфортно. От тук насетне или се научавате вечно  да търпите, или се научавате да мислите и да  се борите.  Решенията са си ваши, последствията също, защото  в тази държава никой не го е грижа за вас.

# 51
 • Мнения: 463
Не ми е работата да решавам отдавна пренебрегнати проблеми в организацията на образованието. Моята работа си я върша добре. Както и моята част от образователния процес си я изпълнявам с връхче - освен че изпращам детето си на училище според изискванията, плащам допълнителни частни уроци, когато се налага (когато някой в час не си е свършил работата, например) чета учебниците след работно време, обяснявам по нощите допълнително по какви ли не предмети, защото става дума за моето дете.
За да реша задачата, която не е моя работа, тя е работа на чиновниците в министерството (за която им плащат), са ми нужни истинските изходни данни, например:
колко ученици в кои градове се очаква да бъдат болни, съответно карантинирани
на каква площ трябва да бъде разположен един ученик, когато държи матура
какви са изискванията към мястото на провеждане
колко квестори на колко ученици се полагат
какви и колко хора имат ценз да бъдат квестори
точните срокове за всяко действие в процеса
и т.н.
Възможно е да се направят сходни по трудност матури, несериозно е да се твърди обратното.
Без истинските изходни данни няма смисъл. Ще напиша аз някакво решение и ще получа: "Да, ама... еди-за-какво-си не може". Може. Има много по-трудни задачи на този свят. Хиляди умни хора решават какви ли не трънливи казуси всеки ден. Да се напънат малко от министерството, става дума за съдбите на подрастващи и младежи, както се казва, за нашето бъдеще.
Всъщност, все ми е едно, не смятам да пилея енергия, за да върша нечия чужда работа, аз и детето ми ще се спасяваме поединично, защото аз лично светли очаквания нямам.

# 52
 • Ямбол
 • Мнения: 27 226
Защото не знаеш как, а критикуваш готовото решение.
В този свят оцеляват не най-силните, а най-приспособимите. При тези правила, всеки може да положи усилия да постигне целите си. Ако матурата е важна и не му се губи една година, може да направи следното - още на 30 април започват доста почивни дни, пази се, след това в последната седмица, я са присъствено, я не, но ако са, може да предприеме отсъствие, за да се пази, успехът трябва да е оформен дотогава. Следват още десетина дни, в които не са на училище. Така си осигирява поне 20 и няколко дни в изолация за да не се разболее. После се явява спокойно. Ако обаче държи на всички събирания, балове, серенади, последни мигове в училище и т.н. може да рискува.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 20:07 от bubanka

# 53
 • Мнения: 463
Защото не знаеш как, а критикуваш готовото решение.
А готовото решение е да не се прави НИЩО. Ами да, супер е.

# 54
 • Мнения: 387
Да се пази?! Ама, вие сериозно ли? Това наистина е абсолютно цинично! На моя близка детето влезе с менингит в болница точно преди НВО-то в 7 клас. Не успя да се яви на единия изпит и с риск за здравето си, защото каквото и да е умствено напрежение не се препоръчва толкова скоро след преболедуването, се яви на втория изпит, за да има поне минимални шансове да се добере до нормално училище.
И добре, да приемем, че се затвори 20 дни без никакви контакти, ами родителите/братя/сестри и те какво да правят - да се самокарантинират и те, да пуснат отпуск, да не ходят и до магазина може би? И така всички семейства на 7- и 12-класници? Да, и с 2-ра дата няма гаранция, че няма да има отново някакъв проблем за явяване, но статистически погледно би било много по-малко вероятно и вече може да приемем, че е малшанс.
Много ми е мъчно, че точно учители имат такава позиция - хората, които би трябвало да ги е грижа, да знаят какво е да предоставиш втори шанс и да си дават ясно сметка за последствията от попадането на подрастващо дете в неподходяща среда.

# 55
 • Мнения: 6 587
Хора, искате втори шанс. Добре, да кажем, че 10 дни след първата дата се даде втора дата. Детето Ви, обаче се е явила на първата дата, взело си е изпитите,има хубав бал, прието е. Обаче междувременно семейството ви попада под карантина или още по-лошо сте се изпоразболели. Не го пожелавам на никого, ама риск има. Как ще запишете приетото си дете? Защото след няколко дена започва второ класиране, след него - трето. Резервна дата и за записване ли ще има? Че то така няма да ни стигнат два месеца да запишем децата.

# 56
 • Мнения: 387
Детето може да го запише и друг близък или роднина. Да се яви на изпит вместо него - не.

# 57
 • Мнения: 10 148
С пълномощно. Изключително стеснен е кръгът от права, които да не могат да се упражнят от пълномощник не задължително такова с нотариално заверка.

# 58
 • Ямбол
 • Мнения: 27 226
Вече може и електронно да се подават документи.

А що се отнася до "НИЩО"-то, в момента правилата не са нищо. Има и решение, което предложих, така че хем да се спазят правилата, хем шансовете да се разболее са минимални.
И въпреки това, сто пъти се написа тук. Матури могат да се полагат и в следващи сесии. За една година или няколко месеца няма да свърши светът за еднин младеж, който има варианти много, но ако се променят правилата заради онези, които едва ли ще са повече от 1% от всички зрелостници, всичките останали 99% ще търпят загуби.

# 59
 • Мнения: 6 587
Да, де, ама ги записваме родител с дете. Искаме и двамата да присъстват. Ако детето е под карантина?
Лиляна, права си, обаче тук се мисли от позицията, "А ако аз съм в този 1% ?" и през ум не им минава, че може да се окажат в останалите 99% и да претърпят загуби заради 1%

Общи условия

Активация на акаунт