Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво да правя, ако съм под карантина в деня на матурата?

  • 3 726
  • 95
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 6 587
Е, стига де. Нито българският език ще се е променил за една година, нито литературата, нито английският, математиката, физиката или историята... Как се готвят кандидат студентите? По конспекти. Търсят си материали и четат за всеки въпрос в него.

# 91
  • Мнения: 18 988
Скрит текст:
Добре, но как може да се явиш на матура догодина примерно. Щом те ще са по новата програма, човекът, който е учил по старата няма как да се справи с нов формат, тъй като той е учил по стари учебници. Не е ли така?
Иначе за матурата в август съм съгласна.
Чл. 138. (1) Зрелостник, който не се е явил или не е положил успешно някои от изпитите по чл. 132, ал. 2 или някои от изпитите по чл. 132, ал. 3, по свое желание получава удостоверение за завършен втори гимназиален етап на средно образование, което дава право на професионално обучение. Удостоверението за завършен втори гимназиален етап не дава право за продължаване на образованието.
(2) Зрелостник, който не се е явил или не е положил успешно допълнителен държавен зрелостен изпит, придобива средно образование, ако е положил успешно задължителните държавни зрелостни изпити, съответно държавния изпит за придобиване на професионална квалификация. В тези случаи в дипломата за средно образование се вписват само успешно положените допълнителни държавни зрелостни изпити.
(3) Зрелостниците по ал. 1 може да се явяват на държавни зрелостни изпити и на държавния изпит за придобиване на квалификация по професия без ограничение на възраст и на брой изпитни сесии при спазване на юридическите актове, действащи към момента на явяването.


Ще си седне на ... бюрото и ще се подготви, ако иска диплома за средно образование.
[/quotе]
Как да се подготви като учебниците и материала учен през годините ще са различни? Пиша това по повод, че някой каза, че може да се явиш на матура и догодина.  Може и да може, но как ще се вземе е въпроса.
По обичайния начин. Сяда и учи. Учебниците не са някаква апокрифна литература.
Що се отнася до  " може и да може", цитирала съм точния текст, който го регламентира.
Ако искаш диплома за средно образование, трябва успешно да положиш двата задължителни ДЗИ. На редовна сесия, на поправителна, след година, две...Това е положението.

# 92
  • Мнения: 463
Творение на недоразбрал журналист или творение на "загрижени" за бъдещето на учениците чиновници?
https://www.chernomore.bg/a/12-bg-obshtestvo/222281-mon-s-mnogo- … koito-imat-maturi
Текстът:
Скрит текст:
30 април 2021
МОН с много важно решение за учениците под карантина, които имат матури. Допълнителни изпити няма да се провеждат
По материала работи: Ставри Таргов
МОН с много важно решение за учениците под карантина, които имат матури
Учениците, поставени под карантина няма да имат вписана в удостоверението за завършен клас оценка от Национално външно оценяване, а тези в 12 клас могат да се явят в следваща сесия. Допълнителни изпити няма да се провеждат. Това съобщават от Министерството на образованието и науката в отговор на въпрос.

Изпитите от Национално външно оценяване и Държавните зрелостни изпити се провеждат само присъствено при осигуряване на едни и същи условия, казват още в отговора си МОН. От ведомството разясняват още, че при неявяване на ученик по уважителна или не уважителна причина, в удостоверението за завършен начален етап, в свидетелството за завършено основно образование, или в удостоверението за завършен първи гимназиален етап - няма да бъдат вписани оценки от Националното външно оценяване.

От образователното министерство посочват още, че учениците в 12 клас могат да се явят в следваща сесия. Но за всички останали - 4-ти и 7-ми клас няма да има отделни изпити, нито самостоятелно провеждане на такива, защото целта е всички ученици да имат равен достъп и условия за провеждане на изпити, съобщава "Монитор".
Последното изречение от отговора на МОН ми звучи като върха на цинизма.

# 93
  • Мнения: 10 148
Равен достъп до изпити, а къде е равният достъп до училище.Наистина, невъобразим цинизъм.

# 94
  • Мнения: 6 587
Равен достъп до изпити, а къде е равният достъп до училище.Наистина, невъобразим цинизъм.
Никога и до нищо не е имало абсолютно равен достъп в този живот.

# 95
  • Мнения: 463
Тъй като след два дена въртене на телефони и сумарно около час разговори вече съм по-осведомена от всички институции по въпроса "Какво да правя ако съм под карантина в деня на матурата", споделям и тук.
В сряда, от МОН: "Всяко училище ще преценява само дали ще прави организация за безопасно явяване на матурите на карантинирани ученици". Телефонът на гимназията не отговаряше.
От днес, статия по въпроса: https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2021/05/07/4206649_uchenic … en_pcr_test_shte/
Исках от надеждно място да потвърдят, затова и се обадих в гимназията. Директорката обясни, че нямат никакви официални инструкции по въпроса, чакат МОН.
В МОН - нямат официални инструкции по въпроса, чакат МЗ.
В МЗ - опитаха се да ме накарат да изпратя въпроса си по e-mail, но настоях, че е сравнително спешно(трябва да знам дали да освобождавам ученичката за другата седмица), прехвърлиха ме към дирекция Здравен контрол. Оттам казаха, че още преди празниците са изпратили писмо до МОН (и коментар: "Не знам какво се правят на неразбрали"), в смисъл, че от МЗ препоръчват за карантинираните матурите да са онлайн(това им казах, че е пълен абсурд в МОН да одобрят) или да се проведат в отделни стаи при засилени мерки. Т.е., ще може, но трябва МОН и училищата да направят организация. Относно журналистическия материал - "ние ПСР не сме искали".
Обадих се обратно в МОН. Оттам не можаха да намерят писмото от МЗ, но щом ми били казали от МЗ...
Обадих се и на директорката на гимназията. Дружно се съгласихме, че хаосът е пълен и никой не иска да поеме отговорност за нищо.
Това е кратката версия. Уф.

Общи условия

Активация на акаунт