(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 054
  • 798
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Миналата година явно от купена почва всичкият ми разсад имаше мухички. Сутрин измитах една лопата загинали за отскок. Пробвах всичко, което прочетох, но евентуално леко ограничавах за кратко популацията, но не се справих с унищожаването им. След като ги насадих на село на открито вече нямах проблем с тях. Тази година да чукна на дърво, ползвам само пръст от село, къртичини, стар компост и нормална почва със съвсем малко от торф за разсад от лидл и понякога малко перлит и нямам нито една мухичка, а разсада расте в пъти по-добре от миналата година.
Ако не е за разсад и според мен единственото окончателно решение е пълна подмяна на почвата.
Краставичките, които засях са поникнали.

Сладкият картоф също расте, вече е над 20 см, ще има най-вероятно поне за мен достатъчно филизчета.

Тъй като не успяхме да направим оранжерията навреме ми се струва, че вече няма голям смисъл и ще покрием само една четвърт, колкото да насадя няколко корена този уикенд, а останалите ще са си направо навън. Догодина ще закриваме цялата, въпреки че вече съм поръчала найлона, но за две седмици не виждам смисъл да го монтираме и после да го махаме или пък да стои цяла зима на открито.

# 226
  • София
Нотингер, разсадите са в смес от следните съставки:
30-40% къртичини
10% перлит
Останалото уханен компост.

# 227
Сдобих се с механична метла от лидл. Супер е.

# 228
Благодаря, и преди съм имала мушички, знам, че виреят в пръстта, пръскала съм с някакъв спрей от цветарските магазини. Сега експериментирам, да видя има ли ефект с подръчните средства...Ще изядем скоро босилека и ще разкарам пръстта, купешка е, да.

Аз размислих за моя кейл, едничкото оцеляло, което върви добре, ще го отгледам в саксия за красота, а по-късно някъде юли-август ще направя нов разсад и ще се опитам да го отгледам в по-хладно време, а не сега лятото (кой от вас каза, че ставал жилав в жегите?!). Би-трябвало да е по-удачно щом е зеле и е студоустойчиво.

ЗаСлон, още един въпрос - пръстта от къртичина чиста ли е от плевели? Нашето семейство къртици е доста активно, но само в райграса и винаги съм мислила, че каквато е пръстта отгоре, такава е и избутаната от животинчето...и не сме я ползвали за нищо, отива обратно в двора...

# 229
  • София
Аз ползвам пръст от къртичини от полянката. Ако като садя видя корен че го махам или после ако поникне нещо го скубя, не е проблем и не са много.

# 230
  • Бургас
Пръстта от къртичините е чиста от плевели, тя е извадена доста от дълбокото. Е, не е така хранителна, но пък нали е рохка, направо я изгребвам с голяма лъжица и пълня чашките.

# 231
  • Русе
Сдобих се с механична метла от лидл. Супер е.

Бързо да кажеш кое от двете взе? И къде го пробва?
Днес дложих 6 кофички с по 3 семки пъпеш , казва се нещо 15, прибра се моя и се оказа, че обичал пъпеш с бяла вътрешност. Какво ли не научаваме след 10 години брак Simple Smile Simple Smile Утре пак на аграрната аптека, на тоя моя бостан 3/6 цели 2 сорта ще сложа...

# 232
Метачна машина ес водело.Joy
Родих се днес, имам страшно много пътеки, включително мета и 50м. на пътя, защото иначе се вдига страшна пепел от автомобилите. Кръста ми се скапва. Сега с този машина минах за нула време, чудесно обира камъни, прахоляк, пръст. Дори само за листата есенно време пак си струва. Чудна е.

# 233
  • Русе
Ха, това чудо не го бях видяла. Изглежда интересно.  Ако имах пътеки и аз бих го взела. Ама при мен е толкова ужасна настилката, все чакам да ми циментира някой пътеки. Поздравления за чудесната покупка

# 234
От 28 март до днес само една поникнала краставичка от 10 което не ми харесва минаха 10 дни, но за сметка на това имам праз и пипер, които са поникнали. не съм сигурна дали се вижда, но около бобчето са поникнали повече чушки, явно отделената от другото растение топлина е в помощ.

# 235
  • София
Моля спешно за съвет какъв стъклопакет да сложа на грамаден прозорец ( започва от пода), за да гледам разсади.
Южен е, но има стреха и през лятото не пече слънце. Не се пазя от слънцето, искам го цялото Simple Smile
Искам да се пазя от студа нощем, през зимата. Като чета, трябва отвътре да е К стъкло, а външното обикновено. Обаче нямало да стават разсади, загивали...
Моля, споделете опит или ме насочете къде да питам!

# 236
  • София
Моля спешно за съвет какъв стъклопакет да сложа на грамаден прозорец ( започва от пода), за да гледам разсади.
Южен е, но има стреха и през лятото не пече слънце. Не се пазя от слънцето, искам го цялото Simple Smile
Искам да се пазя от студа нощем, през зимата. Като чета, трябва отвътре да е К стъкло, а външното обикновено. Обаче нямало да стават разсади, загивали...
Моля, споделете опит или ме насочете къде да питам!
Искаш да постигнеш нещо като оранжерия. Която и да е неотопляема оранжерия при -15 навън няма как да очакваш вътре да са положителни температурите. Ще ти трябва за по-студени нощи според мен ако искаш да оцелее разсада някакво отопление.
Иначе да хубав стъклопакет и стъкло така че да минава топлото и да не си отива е важно. Отделно на останалите стени една изолация сигурно също ще е от полза, както и на покрива и пода.

# 237
  • Някъде Там
Тъй като не успяхме да направим оранжерията навреме ми се струва, че вече няма голям смисъл и ще покрием само една четвърт, колкото да насадя няколко корена този уикенд, а останалите ще са си направо навън. Догодина ще закриваме цялата, въпреки че вече съм поръчала найлона, но за две седмици не виждам смисъл да го монтираме и после да го махаме или пък да стои цяла зима на открито.

Aila - нямам много опит с оранжерия - от 1 година ни е, но мога да ти изредя няколко плюса които открихме да помислиш дали сега да я слагате Wink Лятото също ни върши работа, защото пази растенията от заболяване и са по-издръжливи вътре, поне при нас, но ние по принцип и не пръскаме с нищо (освен с коприва и прясно мляко). Доматите в парника например ни нямаха мана миналата година. Краставиците много повече пораснаха за разлика от тези вън. Още един плюс който открихме е че в парника до късна есен не ги лови слана и си имаш домати. Стават по-рано от тези навън(2-3 седмици) и до по-късно седят после Simple Smile Вярно е че трябваше и да го засенчваме през големите жеги, но тази година ще заложим главно на него за домати и краставици Simple Smile

# 238
  • София
Пропуснала съм да поясня, че тази витрина е в спалня Simple Smile Даденост е, аз само стъклопакета сменям. Близо 4 кв м, тъкмо за разсади Simple Smile

# 239
  • София
Пропуснала съм да поясня, че тази витрина е в спалня Simple Smile Даденост е, аз само стъклопакета сменям. Близо 4 кв м, тъкмо за разсади Simple Smile
Тогава действай смело Simple Smile
Руми мерси за отзивите за оранжерията. Вашата обаче е от поликарбонат, а нашата ще е с найлон.
Освен това по почти всички точки и при нас беше така само че навън. Реално ние нямахме никакви оплаквания от растенията навън.
Не сме пръскали с нищо, бяха издръжливи, не ги е хващала мана и тн и тн.
Единствено за есенните слани може би ще помогне. Мерси за информацията. А аз най-вече я искам за да узреят някаква част домати по-рано и краставици. Иначе и миналата година през лятото се чудех на кого да раздавам краставици и домати от тези навън.
Другото което е ние все пак опитно ще закрием една четвърт от оранжерията.
Самата конструкция е 5 на 12 метра или към 60 кв, като закрием близо четвърт, ще имаме 15 кв закрита част.

Общи условия

Активация на акаунт