С пролетно настроение чакаме нашето ЮНСКО творение (Тема 6 - 2021)

• 42 891
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
И аз съм доста доволна от Биодерма с каката това ползвах, за себе си също съм доволна от кремовете им. Добри отзиви чувам и за продуктите на А-Дерма, но то си е до детенце и кожа. Simple Smile

За този 45-дневен болничен да ви попитам - има ли вариант да не го ползвам? Така се уговорих с шефа ми, но той не мисля че е запознат чисто законодателно това дали е ОК.

# 541
И аз съм доста доволна от Биодерма с каката това ползвах, за себе си също съм доволна от кремовете им. Добри отзиви чувам и за продуктите на А-Дерма, но то си е до детенце и кожа. Simple Smile

За този 45-дневен болничен да ви попитам - има ли вариант да не го ползвам? Така се уговорих с шефа ми, но той не мисля че е запознат чисто законодателно това дали е ОК.
Защо да не ползваш болничния? Той е в полза на работодателя защото няма да дължи осигуровки,данък и заплата. Иначе може да се разбереш да работиш въпреки болничния (нелегално). Аз така ще си продължа май долу горе до раждането, като работодателя ще ми плати за труда - това още не сме го уточнили как ще стане Simple Smile

# 542

Защо да не ползваш болничния? Той е в полза на работодателя защото няма да дължи осигуровки,данък и заплата. Иначе може да се разбереш да работиш въпреки болничния (нелегално). Аз така ще си продължа май долу горе до раждането, като работодателя ще ми плати за труда - това още не сме го уточнили как ще стане Simple Smile
[/quote]

Ами именно защото е в полза на работодателя, а не в моя Grinning По този начин 45 дни ще съм по-малко в болничен и повече на заплата. За това ви питам възможно ли е? Всъщност има ли някой, който да ме задължи да го взема този болничен?
За нелегално няма как да стане, компанията е голяма, международна и не мисля, че е възможно.

# 543
В такъв случай, мисля че може да не ползваш никакви болнични защото аз като съм била по болници за кюретаж и лапароскопия не съм взимала болничен. Просто като са ме питали казвам, че не искам. Ама пак някой по-запознат да се включи, защото аз за първи път чувам някой да НЕ иска болничен за бременност и раждане Simple Smile  В кодекса на труда отпуска за бременност и раждане е формулирано като "право", а не задължение

# 544
Момичета,извинявям се ако обяснявам объркано,но малко се притесних...
Откриха ми гестационен диабет (бабите ми са диабетички,мама и тя беше с гестационен като беше бременна с брат ми) та явно съм си обременена. Сложиха ме съответно на доста строга диета. Днес бях и на АГ, малкия до сега вървеше идеално,нито напред,нито назад,но днес каза че е 2 седмици напред. Дали на някоя се е случвало,има ли някаква опасност или? Според докторът за момента всичко е наред,трябва да си спазвам диетата,за да няма последствия.

# 545
Да попитам и тук,
Аз се нуждая от Клексан 0.6 някой знае ли къде го има наличн към момента,че повечето аптеки имат само 0.4. или нямат никакъв.

Ако някой знае аптека където има  Клексан 0.6 да пише.

Поздрави

# 546
45 дневния болничен не е като стандартните болнични. Той е задължителен и с него започва целия регламентиран по закон отпуск по майчинство. За последващите документи също има значение дали раждането се е случило в рамките на тези 45 дни или не. Работодателят като иска, да ви плаща на ръка, няма как да се откажете от този болничен.

За гестационния диабет, няма нищо страшно. Спазвате си диетата и си следите кръвната захар. Ако кръвната захар се поддържа в норми, нищо му няма на бебето. Пък и след като до момента всичко е наред, няма повод за безпокойство.

# 547
Да, и аз имах желание да не излизам този 45 дневен болничен, но се оказа че е задължителен. Ето и извадка от КТ
Скрит текст:
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

Въпреки, че така написано не става ясно самия болничен ли е задължителен или задължително се ползва 45 дни преди раждане Simple Smile Та малко е спорен въпроса.. Но може да се договорите нещо с работодателя. В краен случай да звъннете в НОИ да питате Simple Smile

# 548
Имаме право, но не е задължително да се вземе 45-дневния, нито отпуск по майчинство.

Аз имам няколко майки, които пожелаха да работят седмица две повече, нямаше проблем нито с приемането на документите от НОИ, нито с изплащането. Аз също ще си взема 35 дни вместо 45.

# 549
45 дни се ползват задължително преди раждането,но самия болничен не е задължителен,а имаме право на него - т.е. може да се ползва,може да не се ползва. Така мисля аз на база написаното в КТ.
Аз да попитам друго - вие мерите ли си кръвното вкъщи,колко често го мерите,имате ли някаква промяна? Или разчитате при преглед да ви го мерят? Аз няколко пъти засичам при мерене вкъщи повишено кръвно,но нямам белтък в урината,нямам оток или нещо друго притеснително. Чудя се дали е нормално или да търся лекар Sad

# 550

Не е задължителен 45-дневния болничен. Моят ще започне почти месец по-късно, тъй като работя от вкъщи, не ми е натоварено, около Великден има мн почивни и искам да вземам заплата до възможно най-късно. АГ ще ти го пусне от когато му/ѝ кажеш 🙂

# 551
  • варна
Ех , момичета чета вече за 45 дневния си пишеме и не мога да повярвам колко малко остана .... , все едно вчера беше когато си пишехме тук за първи път ....! Много трудна бременност имам - все Пи болници , на легло - но това е наистина един вълнуващ момент .... ОФ , почнах и глупости да пиша , но вие сте ми свикнали 😂😂😂
За диабета няма нищо страшно - ограничаваш въглехидратите и сладкото и всичко ще е наред !
Момичета да ви попитам какви шишета взехте ?

# 552
45 дни се ползват задължително преди раждането,но самия болничен не е задължителен,а имаме право на него - т.е. може да се ползва,може да не се ползва. Така мисля аз на база написаното в КТ.
Аз да попитам друго - вие мерите ли си кръвното вкъщи,колко често го мерите,имате ли някаква промяна? Или разчитате при преглед да ви го мерят? Аз няколко пъти засичам при мерене вкъщи повишено кръвно,но нямам белтък в урината,нямам оток или нещо друго притеснително. Чудя се дали е нормално или да търся лекар Sad
Имам апарат, но не го меря. Може би само ако усетя някакъв дискомфорт.
Ти защо го мериш, не се чувстваш добре? Прави го всеки ден по едно и също време, да не е след храна, душ или физическа активност.

# 553
Здравейте не е задължително да вземеш тези 45. Но се има впредвид, че ако не ги вземеш сега, не можеш да си ги “прехвърлиш” за след раждането. Затова е споменато че задължително са преди раждането!
Иначе си е право на майката да реши дали да ги ползва или не.
Много вече решават че им е по изгодно да поработят повечко, особено ако се чустват добре и да си вземат заплатата!
Да, и аз имах желание да не излизам този 45 дневен болничен, но се оказа че е задължителен. Ето и извадка от КТ
Скрит текст:
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

Въпреки, че така написано не става ясно самия болничен ли е задължителен или задължително се ползва 45 дни преди раждане Simple Smile Та малко е спорен въпроса.. Но може да се договорите нещо с работодателя. В краен случай да звъннете в НОИ да питате Simple Smile

# 554

Аз съм от тези, които мерят кръвното вкъщи всеки ден. По принцип съм с по-ниско кръвно - 100/60, 90/60. В 4 месец стана 120/80, 125/85 и не се чувствах добре. Ходих на кардиолог и тъй като се водеше нормално кръвно, кардиоложката ми каза, че засега няма да предприеме нищо. Искаше да си направя дневник и да меря кръвното всеки ден - сутрин и вечер по едно и също време. Аз го меря три пъти на ден и си записвам стойностите. Ако стойностите се повишат над 130/90, трябва да й се обадя.
То пък след 5 месец нещата се пооправиха и сега кръвното ми средно е около 110 на 70.
Общо взето следя кръвното и гледам за отоци, изследване на урина, а при АГто - кръвотока към бебето. Намалих солта и сладкото.

Общи условия

Активация на акаунт