Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пролетта на прага чука, нови плетки диплим тука - юбилейна тема 100

 • 33 886
 • 751
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 435
Плетките с плетеници винаги по-стегнато плетиво се получава. Колко бримки да добавим когато преминаваме към плетениците зависи от преждата и начин на плетене, и какви точно плитки ще плетем. Затова, обичаме не обичаме , образци вършат работа. Заплитаме лицева плетка например на 20 бримки и на същото количество образец с нужните плитки и виждаме разликата в широчината и броим. Например плетем шапка - след ластика цялата шапка с плитките, ако не добавим бримки тя ще стяга главата, ако плетем пуловер че гръб ще е с лицеви бримки, а предница с плитките и ако ще вземаме еднаково количество бримки , резултата ще е различна широчина на двете части.
Затова първо решаваме с какъв ластик искаме, какви плитки, броим. Също глеламе как красиво да минем от ластика към плитките. Понякога не става красиво, тогава един трик - между ластика и основната плетка може да се сложи една пътечка. Дори големи дизайнери ползват този трик.

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 08:35 от anji75

# 46
 • Мнения: 4 160
anji75, правилно ли разбрах, че се плете ластика (резинка на руски) и след това се добавят нови бримки за сложната плетка нагоре по пуловера, но предварително се плете модел от плетката и модел на ластик, за да се види каква разлика имат в ширина? Ако се сложи и шнур между двете, отново ли се добавят допълнително бримки за шарките нагоре?

# 47
 • Мнения: 435
anji75, правилно ли разбрах, че се плете ластика (резинка на руски) и след това се добавят нови бримки за сложната плетка нагоре по пуловера, но предварително се плете модел от плетката и модел на ластик, за да се види каква разлика имат в ширина? Ако се сложи и шнур между двете, отново ли се добавят допълнително бримки за шарките например.
Един модел се плете с плетките, а един модел само с лицеви.
Например плетем обикновен пуловер:  ластик 2х2 с игли 3мм, след това минаваме на лицева плетка с игли 4мм . На същото количество бримки ако след ластика ще минем на различни плетки(осмици и «аран») с същите игли, но резултата в широчината е друг. И затова е достатъчно да се изплете с еднаково количество бримки лицевата плетка и с осмици и да се види разликата в см и тогава ще знаем колко бримки да добавим на осмиците след ластика. Ако разликата в 3 см, а в 1 см 3 бримки, тогава трябва да добавим 9 бримки, като красиво да ги разпределим .
Обикновено бримките се добавят вътре в плетеници. Но ако по нашето изброяване не се получава красиво, тогава след ластика добавяме равномерно бримки и изплитаме шнур, а след това плетеници. Но по-добре да се пробва на малък образец, къде ше е по-красиво да се добавят тези бримки.
Разбирам че е малко играчка с образци, но след това резултата ще ви радва много. Защото при ръчно поетиво също трябва да имаме естетика. Например дори просто когато по реглан добавяме бримки на различна прежда изглежда различно - затова пробваме с наметка, от по-долния ред, от бримката и гледаме кое е най -красиво. Или на някоя прежда ластик 1х1 много грозно изглежда, а ластик 2х2 идеално прави бримки.

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 09:36 от anji75

# 48
 • Мнения: 6 417
Marony85, да, важно е да се обясни добре, Simple Smile Аз си представих, че искаш да наддадеш +50 % на пуловер с гладка лицева плетка. И си представих торба Затова попитах за каква дреха говориш.  Joy

Не знаех, че на такива фигури се наддават бримки, вероятно защото не съм плела. Единствено на шапки, ръкавици съм правила дребни пътечки с кръстосване на 2х2 бримки, но на тази прежда ( пухкава вълна с акрил) не се отрази въобще. Благодаря, че го научих!

И на мен не ми се занимаваше да правя мострички в  началото, но разбрах, че една и съща плетка ( при реглана), изглежда различно с различните прежди - точно както Анжи обясни за наметките. От Анжи се научих да правя мостри, а мострите ми подобриха плетенето.  Вече съм пробвала най-различни плетки на мостри и виждам, че са различни с различна прежда.
Моят съвет към всички начинаещи е - плетете мостри. Това много бързо подобрява умението за плетене, а и виждате как ще изглежда изделието, сблъсквате се на малко парче с трудностите и намирате начин как се решават.

--------------------------------------
higher-up, сега преосмислих идеята на Добри, много е добра. Можеш, като слагаш няколко цветарски телове, да ги усукваш една в друга и да отделяш от тях за листата ( примерно по 3) . А не да слагаш отделна, която да снаждаш с тези на дръжката. Можеш да започваш шнура отгоре и да го плетеш около теловете ( на 3 бримки, а не на 6, в долната част на 4 бримки). Така би могла и  конеца, усукан около листата, да го вкарваш вътре и усукваш около теловете на дръжката, а после продължаваш с плетенето на шнура и нищо няма да личи.

Скрит текст:
Пиша за съвет. Плетох рози, първата я сглоби. Тя ще е за мама, понеже няма претенции. Листата се монтират с градинска тел, на която се навива от преждата, но частта около стъблото е много грозна с навитата прежда. Дайте някакво предложение, за да станат по-нежни.
Сигурно въпросът ми е много глупав, но как се плете стъблото? Колко бримки са това и как си успяла да ги изплетеш в кръг? Нещо не мога да си го представя...

Флоксче, това е т.нар. шнур на Елизабет Цимерман, или i-cord.
Можеш да го плетеш и на повече бримки, но трябва хубаво да стягаш между крайните бримки, за да се съберат една до друга.А с тази визия може да се плете и на 1 кука - житен клас.
https://www.nejna.com/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b0 … 1%83%d0%ba%d0%b0/

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 13:25 от Diorela

# 49
 • Мнения: 43
Флокс, време е да заплетеш някоя осморка. Не е сложно, само така изглежда.
Анджи, не съм виждала подобно нещо.
Много ме заинтригува.
Днес с това ще се забавлявам. Интересна хрумка.
Глася си мостри, но ми излиза скъпо. Ще си карам за сега по логиката +50.
Шапка тежи около 100гр. и не ми се купуват още 50гр заради мостри. Може и да бъркам но заради 2 мостри губя половин шапка. Дано не ми излезе скъпо.

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 14:54 от Marony85

# 50
 • Мнения: 6 417
Marony85, ама ти не режи преждата. Заплети едната от единия край на гранчето, другата от другия край, сравнявай, брой и после разплети и ползвай.
Аз направих сега една проба на дръжка и листо на роза за higher-up, да си илюстрирам идеята за по-ясно и не срязах конците, ще я разплета след малко.

higher-up, ето ти варианта, за който писах. Нарочно е с различни цветове, да се вижда по-ясно.
Ползвах от този тип градинска тел https://marmag.bg/gradinska-tel , Стабилна е и гъвкава, държи добре и можеш да придадеш реална форма на клонката.
Започнах дръжката от 3 бримки, наддадох до 5 бримки.
Ако ти е трудно да плетеш шнура около телта, можеш после да я напъхаш и да вадиш за листата с пинсетка между бримките.

Намушках телта в листото без да се престаравам, за да се вижда добре как съм я мушнала. Ако искаш, може да намушкаш тел и по крайчето на листото и да си го оформяш както искаш.
Ето как вкарах и конеца за листото.
Скрит текст:


Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 17:22 от Diorela

# 51
 • Мнения: 435
Да и аз мостри разплитам и ги ползвам. Сега имам един проект, събрах голям микс. И всеки метър  на преждата ми е ценен и мострата която правих не отрязах конците и така изпрах да видя и ще разплитам.

# 52
 • Мнения: 4 449
Супер интересно стана тук, Диорела, благодаря за обясненията за шнурчето.
Имам точно 100гр. прежда, останала от шал. Ако ще стигне за шапка, да взема да се пробвам? Мислех, че ще е малко, на мен все ми малее преждата Simple Smile
Пухкава е и няма да мога да разплитам ако не стигне, затова не смея  да започна, 170м/100гр. е преждата. Полиамидна тръбичка с преплетени вълнени нишки, този тип май не наплита много. Пише, че е за игли 6-7.

# 53
 • София
 • Мнения: 492
Marony85 и дами, прерових всичките две книги, които имам за плетеници, питах и майка ми, която е плела доста плетеници. Тя разрови нейни записки и книги и  резюмето е 10% до 20% . Най-често за да се открояват плетениците се слагат опакови бримки между тях и в тях разбрах, че е хубаво да се наддава равномерно. Може би наистина една мостра би помогнала. Аз също правя, но бързи за ориентир и после разплитам. В момента плета жилетка на сина ми отпред с цип и слагам по четири плетеници на предница и гръб. На 180 бримки за предница и гръб заедно наддадох 20 бримки след ластик и е добре като меря по друга дреха. Ще правя качулка тип руските чепчик, ако не греша в името. Единствено ме притеснява скриването на ципа отзад,от вътрешната страна на плетивото. Ще се вадят бримки с една кука, но как ще го осъществявам си няма на идея?

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 17:43 от Dilyani

# 54
 • Мнения: 43
Dilyani,моля те прочети какво съм писала добре! На  твоите 180 бримки, ако беше само една плетеничка от 8 бримки пак 20 ли ще прибавиш?
По моите размишления са само 3÷4!
За да легне правилно и да не къдри било то ластик или жартиерна плетка. Зависи как ти пасва рисунка. После пък си ги махаш, като приключиш.
Мисълта ми беше да се открие по-универсално пресмятане някакво или някаква примерна таблица.
Дано забеляза, че не смятам опаковите бримки за "открояване“ и всичко останали чудеса. Само БРИМКИТЕ,КОИТО СЕ ПРЕПЛИТАТ.
По тази тема толкова. Съжалявам, ако съм наранила някого със заплетените си мисли за плетенето....
Опита ми е =0 с пуловери и по големи изделия. Но дали е пръст на ръкавица или палто би трябвало да няма значение.
Целта е все да се получи нещо красиво и прилягащо на фигурата.

# 55
 • София
 • Мнения: 492
За да запазя добрия тон няма да отговарям. Наставленията са ми в повече! Просто споделих опит, ако е полезен за някой ще се радвам! Питах в темата за плетиво с акрил, получих много и добри съвети, за което пак благодаря!

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 16:03 от Dilyani

# 56
 • Мнения: 43
Dilyаni, извинявам се Neutral Face. Нещо съм се събудила крива и си излях тук някакви си мисли. Така е. Групата помага.
Относно скриването на ципа - никаква идея нямам. Сигурно има някой клипа по темата.
Доста шиех някога. Единствен съвет мога да ти дам за дължината. Ако ти се чете:Зад а не се "накъдря" самия цип трябва да е по-къс от дължината на дрехата.
Или казано иначе да набереш леко изплетеното. Зависи от много неща  но за около 50см дреха е някъде около 1,5 см.
Пак извинявай и хубави бримки. Ще чакам снимки на жилетката.

# 57
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 38 069
кой искаше да си плете лятна рокличка на една кука?
Simple Smile упътванията са на руски, но като гледам си е най-обикновено стълбче с една наметка. Simple Smile
само маншетите и бието са на две игли.
ttps://www.stranamam.ru/post/14734081/

# 58
 • Мнения: 4 160
Плели ли сте с техника Интарсия? Големи красоти, но сигурно е много трудно.

# 59
 • Мнения: 9 842
За един е трудно, за друг увлекателно. Въпрос на вътрешна нагласа и амбиции, като всичко друго.

Общи условия

Активация на акаунт