Пролетта на прага чука, нови плетки диплим тука - юбилейна тема 100

• 42 503
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
malinkap, чорапи и ръкавици ги започвам от пръстите, плета с 5 игли. Нямам някаква предварително избрана шарка. Жакарда до сега си го измислях в движение - според това имам ли наддавки, свивки, брой бримки,  шарката да се комбинира с тях, а и да си отиват отделните шарки.  Не съм гледала шарките от някъде. На лист или файл си отбелязвам шарката и брой редове, че да мога да я повторя на другия. При ръкавиците обърнах едната шарка, за да са симетрични.
Скрит текст:

Möß, благодря!

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 22:26 от Diorela

# 106
  • София
Здравейте, това със степването е много шекотлива тема според мен и зависи от различни неща. Не разбирам много от тази работа, но имах 3 жилетчици, едни панталонки и едно елече за дете на възраст година и половина плетени от братовчедка на свекърва ми от чиста вълна, домашна. Сложила съм ги в пералня на 30 градуса  и 400 оборота центрофуга. Сега са в размер за едномесечно бебе. Доста се ядосах и сега не зная какво да ги правя... За разплитане ми се вижда мисия невъзможна.

# 107
Много хора ме учудват, искам да питам - в вашите перални имате ли програма «вълна», не е за деликатно, не е за ръчно пране, имено за вълна?  Аз имах и много стари перални и там имаше програма «вълна».
А точно за филц има специални прежди, макарче например и кауни и дундага правят така, плетат голямо, с правилни проценти и след това степват в пералня на обикновена програма и една хавлия. Някои започват от 40с , ако не успяват до нужни размери повишават градуси. Много така барети правят.

# 108
Моята пералня е супер обикновена, само две копчета и три врътки.
Имам програма за вълна - нарисувана е глава на овца.
(Имам и програма с нарисувана пеперуда...сещате се - коприна)
Но пак да кажа, вълнените чорапи, които плета за ММ от обикновена кафява вълна съм прала и на 60 и на 90 и нямат свиване. Не стават бебешки...

# 109
Никога не слагайте  много вълнени  дрехи  за едно пране. Плюс това домашната  вълна е тежка и тези 5 дрешки, нищо че е на годишно детенце, това е много. От степвани дрехи само правите кройки и ушивате търлици.

# 110
Здравейте, това със степването е много шекотлива тема според мен и зависи от различни неща. Не разбирам много от тази работа, но имах 3 жилетчици, едни панталонки и едно елече за дете на възраст година и половина плетени от братовчедка на свекърва ми от чиста вълна, домашна. Сложила съм ги в пералня на 30 градуса  и 400 оборота центрофуга. Сега са в размер за едномесечно бебе. Доста се ядосах и сега не зная какво да ги правя... За разплитане ми се вижда мисия невъзможна.
Същото нещо го направих и аз с една моя блуза от чиста вълна. Сложих я в пералнята на 30 градуса, вместо на програмата за вълна. Мисля че проблемът е в оборотите на центрафугата, тя прецака всичко. При програмата за вълна оборотите са по-малки и от там идва всичко.
Блузата успяхме да я разплетем. Намислила съм да я преплета на елек.

# 111
Центрафуга не е проблем, вълната се страхува от разликата в температура на водата и голямо количество препарат. Например аз плетох образци от ( извенявайте пак забравих как е на български) от мерино и миксове които имат къси влакна. Тази прежда има силна обработка и затова прането на програма вълна трудно маха тази обработка, поне 3 пъти трябва да пера. И затова образци пера на ръка в доста гореща вода и така изплаквам със същата температура и пъхам в пералня само центрафуга на 600 оборота и нищо не става. А програма «вълна» е специална направена за вълна, дири ми дава центрофуга на 600 оборота и нищо не става.

# 112
  • София
Благодаря за съветите! От свитите дрешки ще скроя терлици. Поне имам идея как да ги употребя за нещо.
Може и от препарата да е степването, защото прах на програма за вълна 30 градуса и 400 оборота центрофуга.

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 12:40 от Dilyani

# 113
Diorela, благодаря.Гледах филм където се започва от ластика отгоре и ще пробвам този вариант, защото много добре е обяснено кое  коя част от крака е, има много логика,а и съвпада с това от списанията.По-натам ще започна с жакардови, но първо да усвоя техниката на плетене на чорапи с 5 куки, после започвам да уча жакарда

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 12:11 от malinkap

# 114
Моята пералня е vedette, има бързи програми и за деликатни, настройка на оборотите за центрофуга, но не виждам да има отделна програма за вълна.

malinkap, на мен ми е по-лесно да ги започвам от пръстите. Отгоре, на 5 игли, ми се замотава, когато са първите редове и ми е неприятно.

# 115
Малко над килограм Дундага, 40 см Addi №5, около 6 месеца плетене,  биетата не са готови, но бързах да се похваля.
Стана огромно. Последната снимка е докато съхне.

Скрит текст:

# 116
много е красив

# 117
Прелест!
....
Аз пък моето последно шалче да покажа...

# 118
Това покривало как се плете? На части? Има ши някъде видео урок? Цялото ли е килограм и малко?
Много е яко, искам и аз!

# 119
Мравче, Еленче, големи красоти!

ПС Момичета, пускайте снимки, пишете в темата, че в този труден момент с КВ, сте ми голямо разнообразие и подкрепа.

Общи условия

Активация на акаунт