Пролетта на прага чука, нови плетки диплим тука - юбилейна тема 100

• 42 498
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
Диорела, желая ви бързо оздравяване Flowers Hibiscus
Иначе, по темата, нямам нищо за показване. Стана топло и все съм около цветята. Ако искаш ела в цветната тема да се разсееш малко, там е по-оживено.

The ant, одеялото е разкошно. Откакто изплетох едно, то е най-ползваното одеало вкъщи, май е време за още едно.

# 121
  • Пловдив
Малко над килограм Дундага, 40 см Addi №5, около 6 месеца плетене,  биетата не са готови, но бързах да се похваля.
Стана огромно. Последната снимка е докато съхне.

Скрит текст:

Според мен на последната снимка, просто покривалото е получило първата си отлична оценка Heartpulse
И аз се присъединявам към молбата да получим повече инфо за начина на плетене, а ако си ползвала видео урок ще е супер.

# 122
Одеалото се е получило чудесно. Адмирации за избора на прежда!

Май се пристрастявам към шаловете - полумесец.  Завършвам втория скоро, труден мандала-дизайн, още два подобни съм планирала веднага след него.

# 123
Плетат се отделни квадрати с минимално прекъсване на преждата. Използвала съм преди (това е второто одеало, първото беше с еднакви квадрати) този урок:

http://verypink.com/2012/03/07/mitered-squares/

Чак сега отворих речника да видя какво е miter/mitre - технически термин, който означавал скосен под 45 градуса.

Четен брой бримки (моите бяха 120), маркер в средата, две свивки преди и след него (с десен и ляв наклон). Опаковия ред само го плета. От първия завършен квадрат изваждам бримки за следващите и т.н.
Имах 1 кг прежда, две ивици от малките квадрати - почти не си личи кои са - са плетени от  друга гранка. Около 1.150 кг трябва да е станало. Преждата си е типичната дундага с много сено в нея, но аз си знам и не бях изненадана. 

Благодаря ви момичета за милите думи Flowers Hibiscus

# 124
Може би е тъп въпрос, обаче да си попитам. Казваш, че вадиш бримките от вече оплетения квадрат за следващия. Обаче гледам и си мисля, дали всъщност вадиш само половината бримки, а другите си ги правиш по обикновения начин....? Просто не ми хрумва друга идея как става, а е много яко и при първа финансова възможност ще погледна като цена колко би ми струвало и бих се захванала вечер да си плета с удоволствие.

# 125
...Казваш, че вадиш бримките от вече оплетения квадрат за следващия. Обаче гледам и си мисля, дали всъщност вадиш само половината бримки, а другите си ги правиш по обикновения начин....?...

Да, ако плета обикновено одеало, след първия квадрат вадя бримки от едната му страна (60) и набирам нови. След като изплета първия ред квадрати късам конеца. Набирам нови бримки по обикновен начин, към тях  иваждам от горната част на първия квадрат и провължавам с втори ред квадрати. И така, докато имам прежда или докато реша, че е достатъчно.

Скрит текст:

Сегашното  го плетох по различен начин, защото исках да намаля до минимум късането на конеца. В общи линии може да се играе с посоката на плетене, с броя бримки и големината на квадратите. Има хора, които плетат всичко отделно, но после трябва много шиене и скриване на стърчащи конци.

# 126
Още един въпрос, дали преди и след маркера плетеш различни бримки? Сякаш двете половини са различни и това е допълнителен ефект....
Например при взимането на бримка в първата половина, иглата да минава от предната страна към задната, за извличане на нова, а втората половина иглата да минава през средата на клупчето.... И после да се изплитат заедно по един и същи начин...примерно?
Или е заради ъгъла на снимане?

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 00:47 от vige

# 127
Нищо особено при свивките.
Две лицеви заедно преди маркера - дясна свивка, след маркера прехвърлям една, една лицева и прехвърлям отгоре първата бримка - лява свивка.
Жартиерната плетка я плета всеки ред лицево, а не всеки ред опакова.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 14:12 от The ant is...

# 128
  • София
The ant is, страхотно одеало! Много красиво! Поздравления за обемния труд!
elen4eto5, шала ми харесва! Ще плета подобен и аз, обожавам триъгълни шалове!

# 129
Свалям  шапката когато плетат такова големи  проекти. Покривалото е много красиво. Ето намерих случайно и чорапките в същата техника и подобни шарки.

# 130
  • София
Красиви чорапи, с привкус на арт проект, както и одеалото! Възхишавам се на хора, които имат мотивация, желание и търпение да сътворят такива неща!

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 20:57 от Dilyani

# 131
Страхотно е одеалото, The ant is. Харесала съм подобно, само че на една кука, с бабини квадратчета. Но не знам дали бих имала търпението да го изплета.
А аз тези дни се занимавах с това:
Скрит текст:

И сега си търся нещо интересно за тази прежда:
Скрит текст:
Предложете нещо интересно.

# 132
чантата е превъзходна!

# 133
чантата е превъзходна!

Много благодаря! Отскоро плета на 1 кука и съм все по-доволна от резултатите.

# 134
  • София
Суперлана класик на Ализе nas_nina, е финна мека прежда с вълна! Имам бордо и сиво и стои като коприна, а бежавия меланж е по- твърд. От бордото съм заплела ажурена блуза. Предполагам, че и на една кука ще е добре, защото преждата е хубаво пресукана.
Чантата е много свежа и хубава!

Общи условия

Активация на акаунт