Пролетта на прага чука, нови плетки диплим тука - юбилейна тема 100

• 42 492
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
Аз започвам с по 6 бримки на всяка игла (като в началото съм с 2-3 игли) и наддавам до 12, тогава дела на 4-5 игли, на всяка по 6. Това за 42 номер.

# 226
Благодаря! Моята прежда е това https://performanceyarn.bg/produkt/cool-wool-2/
 3 ще е по-добре, 200 метра, средна дебелина

Тази е тънка прежда. Такава плета на № 3, за да стане по-рехава плетката. Не обичам стегнато оплетени чорапи. Имат си преимущества, но май е до вкус и усещане на краката. Аз обичам да са ми мекички, а стегнатите плетки са твърди. Почвам ги на 2х6,  2х8, или 2 х 10, зависи от размера, минавам на 4 игли още на втория ред и наддавам, докато стигна желаната ширина, примерно 4х12.  Наддавам след и преди крайните бримки. Виж в клипа с розовите чорапи.
Дано се вижда тук, преждата е с дебелина , като твоята.
Скрит текст:

Mila, бях пускала преди време много подобрен пост за плетенето на чорапи, всичко, от което се учих и гледах. Може би е в предишната, или по-предишната тема. Бях пуснала такъв и за пуловерите - всичко, което ми е било полезно и от помощ. Но нямам сили да ги търся. Ако някой ги изкопае, да казва къде са. Бяха дълги постове с доста линкове.
Ето една серия клипчета - 3 бр., започване от пръстите, които ми харесват. Петата също ми харесва. В началото не е най-лесната пета, но като й хванеш цаката, е много удобна за плетене и изглежда добре.  В клиповете ги плетат на обръч, но и на 5 игли е същото.

Леле, как се запалихте и вие по чорапите. Да не съм сама Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 00:56 от Diorela

# 227
Благодаря, Diorela. Ще пробвам и твоя начин от пръстите.Вчера си взех 3-ка от тези игли с двойно заострен край. Плетох една мостра, но аз започвам от ластика горе. Оказа се, че с 48 бримки опъва на детето и мисля да увелича с по 2 или 1 , може би 14 бримки на кука, да не са 12. Иначе много съм доволна от новите си игли, алуминиеви, толкова леко плетат, само дето три пъти разплитах (нали съм новак) и ми се заплита ръцете в куките. Проектът първи чорапи ще бъде най-обикновен, без жакард, без сложни плетки, по-нататък (като разбера принципа) обаче си представям чорапки разноцветни с жакардови шарки, ще взема и някое друго списание да са по-арт. Иначе икономически погледното не му излиза сметката,защото едни купени чорапи са 3 лева, а тези излизат около 6, като не броим въобще времето за работа.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 08:30 от malinkap

# 228
Аз започвам с по 6 бримки на всяка игла (като в началото съм с 2-3 игли) и наддавам до 12, тогава дела на 4-5 игли, на всяка по 6. Това за 42 номер.
Да се поправя, всъщност наистина след първата наддавка деля на 4-5 игли и тогава е на всяка по 12 бримки....ако пак не съм объркала нещо....

# 229
Малко ми е по 12 за крака на детето, хем е39 номер, не може да мине през свода, това дето му викат подем

# 230
Дебелината на преждата също си казва своето. Понеже плета само с овча вълна от производител, нямам идея колко е дебела. Два вида са само, с два или три преплетени конеца, та.... ето снимка

# 231
Моята е два пъти по-тънка от твоята като гледам. Пише 200 м, но кълбенцето е 50 грама, не знам това 200 метра за 50 грама ли е или на 100 грама.

# 232
Моята е два пъти по-тънка от твоята като гледам. Пише 200 м, но кълбенцето е 50 грама, не знам това 200 метра за 50 грама ли е или на 100 грама.

200 м за 50 грама, което означава 400 м за 100 гр.

# 233
malinkap, аз ти бах казала брой бримки за прежда с дебелина 200м /100гр. Анжи вече ти е обяснила как да я прецениш.  После ти казах, че преждата ти е тънка, като я видях. Гледам, плела съм с чорапена на Перформанс, точно на 48 бримки за № 39.  Опъването може да се получава от много стегнато заплитане. Трябва да опиташ с най-еластичните видове заплитания. Същото важи и ако са от пръстите - най-еластичното завършване, за да влиза свободно кракът.

# 234
Благодаря ви много.Диорела ти го беше казала, ама само теоретично ми е влязло през едното ухо и излязло.Следващите проекти няма да са с такавва тънка прежда.Грешка на начиинаещия

# 235
  • на малък остров в океана
С чорапена прежда и игли 2.5 мм за стандартно ходило плета с 60 бримки.
Така и не се научих с 5 игли, винаги плета чорапи с обръч.

# 236
Много интересна дискусия за чорапки,но аз имам друг въпрос. Някой тук беше показал много хубава раница с бодил Simple Smile ,но не я запазих. Може ли пак да в покаже?

# 237
malinkap, на мен точно тази тънката чорапена много ми харесва. Стават фини и меки чорапи, можеш да ги обуеш с боти, а преждата е здрава, пера ги в пералнята. Зимата съм излизала само по тях под ботите и ми е било топло.

# 238
Ще я пробвам, Diorela. С 14 бримки на кука (общо 56) стана много широко, разплитам. С 12 ми е тясно, ще пробвам с 13

# 239
Така е, проба/грешка, докато им хванеш цаката. Все пак броя бримки зависят и от това, колко стегнато плетеш. Не се тревожи, в началото сме все така, плетене , разплитане, докато тръгне. но после се получават нещата и стават все по-добри и по-добри. Аз имах период, в който пробвах най-различни начини на плетене на диагонални пети, че ми харесват такива. Докато накрая си харесах тези от клипа с розовите чорапи, удобни са ми.
Пробвай и от пръстите да заплиташ, може да ти пасне повече, както на мен.

Общи условия

Активация на акаунт