Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 337
  • 775
  •   1
Отговори
# 120
Сердика  е квартал с ниски цени, а е на практика в центъра или поне с много лесен достъп, това не бива да се пренебрегва. Има опасност от презастрояване и там обаче и ще стане като Кръстова вада под Околовръстното - на един метър отстояние и си гледат в прозорците.

# 121
  • София
Някой в темата ( или в подобните ) съвсем скоро разказа за проблемни наркомани в Сердика до степен да бяга от там. Едва ли касае целия квартал, разбира се, но и е достатъчно малък, че да шетат. Не би ме спряло напълно, но бих имал две на ум. Около Данон транспортът е тегав, ако разчитате на градски такъв. Баталова воденица когато я махнат, тогава ще повярвам. Не сте очаквала, предполам, брокерът друго да ви каже.

# 122
Здравейте,
Може ли мнения за кв. Сердика (високите блокове до Данон)? Мислите ли, че гетата около Батолова Воденица ще бъдат махнати скоро (така казва брокерът)? Виждам, че се строи..и може би има някаква перспектива, но все пак не мога да преценя как е в момента животът в такава близост до тези места. Училището в близките 8-10 години не е фактор. Благодаря!
Ще кажа само, че брокерът лъже. Няма как да ги изселят от там циганите. Те живеят там и на ул. Татарли от преди 1880 - т.е. са повече софиянци отколкото доста от хората във форума. Ако беше така както казва брокерът, това щеше да е доста отдавна факт, но истината е, че не могат да ги махнат, затова и продължават да са си там - в широкия център на София.

# 123
Здравейте,
Може ли мнения за кв. Сердика (високите блокове до Данон)? Мислите ли, че гетата около Батолова Воденица ще бъдат махнати скоро (така казва брокерът)? Виждам, че се строи..и може би има някаква перспектива, но все пак не мога да преценя как е в момента животът в такава близост до тези места. Училището в близките 8-10 години не е фактор. Благодаря!
Ще кажа само, че брокерът лъже. Няма как да ги изселят от там циганите. Те живеят там и на ул. Татарли от преди 1880 - т.е. са повече софиянци отколкото доста от хората във форума. Ако беше така както казва брокерът, това щеше да е доста отдавна факт, но истината е, че не могат да ги махнат, затова и продължават да са си там - в широкия център на София.

Не съм съгласна с твърдението, че не могат да ги махнат, защото са там от много време. Има как да ги махнат - по същия начин както изчезна гетото на бул. Европа по пътя за Банкя. Повечето постройки са незаконни, крадат ток и Бог знае още какво и създават безкрайно много проблеми в района. Имат 1000 причини да ги махнат, това от колко време са там изобщо не е фактор. В някакъв момент ще дойдат инвеститорите за нови жилищни сгради, ще платят колкото е нужно и ще ги изселят. Само че не се знае кога ще е, а и за момента на никой не му се занимава, защото нямат адекватни решения за тях. Брокерът, че лъже - лъже. "Скоро" е много разтегливо понятие.

# 124
Като гледам каква лева социална държава ставаме, ще стане огромна драма с братята и ще има яко обратен расизъм. Хич не ги виждам изселени от там в близките 10-15 години. Ако пък се разберат с инвеститорите, вероятно ще получат по някой друг апартамент в сградите там и ще са ви съседи Simple Smile Пак по-добре от циганско гето.

# 125
За да се разберат с инвеститорите, трябва да имат законни жилища там или земята да е тяхна. Много се съмнявам обаче да са им изрядни документите. Това, че дядо им бил роден там нищо не значи.

# 126
  • Sofia
Ние много мислихме за 1home  и се отказахме. Все още не мога да кажа дали сбъркахме. Един от факторите беше, че вдигнаха цената доста за Фаза 2, който е купил от Фаза 1 цените са били ниски. Проблема е, че новото строителсто намалява според мен, а след смяна и на правителства не се знае кои и по-какъв начин ще раздава разрешителни за строеж. Като цяло проекта ми хареса. Местоположението не толкова - самата улица не е толкова зле, но ако минете малко по-нагоре е мрачно и тъмно, чак зловещо. Наоколо от страната на комплекса са само индустриални сгради, а единия вход ще граничи с трансформатор (дори преди време питах тук дали това е проблем т.е дали е безопасно). Все още мисля, че има плюсове и минуси и не мога да преценя дали не направихме грешка. За момента доколкото виждам строежа върви добре, дано да стане добър комплекс.

# 127
Напротив, фактор е това от кога се живее там. Също както с мигрантите - незаконно дошлите можеш да ги изгониш (макар че това не се прави), но родените вече тук - няма как.
Замислете се, за да си там от преди 1880 година, значи има някаква пречка да бъдат премахнати. На никого не му харесва в широкия център на София да е такава мизерия.
И никой да не ме разбира погрешно - изобщо не ги и защитавам. Просто казвам как стоят нещата.
Апропо, незаконно настанилите се на бул. Европа не живеят там от 100+ години, нито пък тези в Малинова долина.

# 128
Ние много мислихме за 1home  и се отказахме. Все още не мога да кажа дали сбъркахме. Един от факторите беше, че вдигнаха цената доста за Фаза 2, който е купил от Фаза 1 цените са били ниски. Проблема е, че новото строителсто намалява според мен, а след смяна и на правителства не се знае кои и по-какъв начин ще раздава разрешителни за строеж. Като цяло проекта ми хареса. Местоположението не толкова - самата улица не е толкова зле, но ако минете малко по-нагоре е мрачно и тъмно, чак зловещо. Наоколо от страната на комплекса са само индустриални сгради, а единия вход ще граничи с трансформатор (дори преди време питах тук дали това е проблем т.е дали е безопасно). Все още мисля, че има плюсове и минуси и не мога да преценя дали не направихме грешка. За момента доколкото виждам строежа върви добре, дано да стане добър комплекс.

Да, разбирам защо се чудите, много е спорен този комплекс. Строежът върви бързо и изглежда много добре, явно строителят е сериозен. Районът също не е безкрайно зле, защото е близо до парковете и Зона Б-5, където е много хубаво, но както споменах по-горе това каре на мен лично ми е ужасно, не знам какви гледки ще имат хората от прозорците си, които гледат към Борис/Гешов, пък и мисля, че цената е доста завишена - още беше на изкоп, когато ние ги запитахме и ни обявиха някаква космическа сума.

# 129
  • София
За да се разберат с инвеститорите, трябва да имат законни жилища там или земята да е тяхна. Много се съмнявам обаче да са им изрядни документите. Това, че дядо им бил роден там нищо не значи.

Много вероятно земята да е тяхна. Ако не беше, досега да са се появили собствениците. Де що има в София бе реституирано последните десетилетия, къде реално, къде поизмислено. Няма как някой да е пропуснал да проследи правното положение на тези толкова апетитни парцели. 100 пъти да са ги изгонили досега - това е център, инвеститорският интерес е огромен.
Постройките им може да са незаконни, може да крадат ток и т.н., но ако земята си е тяхна, не могат да ги изселят току-така.
Само предполагам де, може случаят да е съвсем различен.
Но Фак е прав - точно там е един от най-старите квартали в София и като такъв вероятно има имотна история, която може да се проследи столетие назад и отгоре. Не си представям как току-така ще изникне цяла напълно незаконна махала върху нечия чужда земя в самото сърце на града и просто ще си стои там толкова време.

# 130
На мен пък Сердика ми харесва, стига да не е баш пред махалата. Има добра инфраструктура (вкл. и спортна), магазини, пешеходно е супер за повечето места. Единствено удобен градски транспорт и добро училище са му проблем. Ако правилно разбирам кои са тези високи блокове, то аз не бих имал притеснения.
В работното време на зелената зона е малко кофти, защото точно там не е зелена зона и има доста приходящи (вкл. и аз преди година-две).

# 131
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c159049610427122

Този къде се намира, че не мога да се ориентирам?

# 132
До Сточна гара, на ул. Константин Стоилов. Поредният брокер, който не прави разлика между район и квартал и не знае какво продава.

# 133
Благодаря на всички.. дилемата се задълбочи Grinning

# 134
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c159049610427122
Този къде се намира, че не мога да се ориентирам?
На шумно място Wink и тая градинка от визуализацията не виждам къде ще я насадят.

Общи условия

Активация на акаунт