Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 388
  • 775
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Не мисля, че проблемът в Гърдова глава е разстоянието между сградите. А в центъра, Манастирски ливади, там отстоянията са ужасно малки и много по-малки от Главата.
По-скоро там има липса на добра инфраструктура, магазини, аптеки и градски транспорт, не навсякъде има канализация. Обсъждали сме го и преди в темите.
За хора без деца е супер, но за семейства не мисля. Искахме преди 2 години и ние да купим, но не стана и сега сме доволни.

# 646
Денизара, тука нещата пак опират до приоритети и кой какво търси. Разбира се, че има много по-гъсто застроени квартали от Гърдова глава - те за сметка на това са по-близо до центъра, имат градски транспорт, магазини, училища и т.н. Хора, които държат на това, изначално няма какво да правят в Главата, или в която и да е от другите вилни зони около София.
Аз го разгледам от обратната страна - някой, който обмисля локация като Главата, търси да е далеч от блокове, от улици пълни с коли, от бетонен и асфалтов пейзаж, и иска чист въздух, зеленина, пространство, гледка различна от гащите на комшията, и т.н. И за тези неща е склонен да приеме липсата на комуникации, инфраструктура и транспорт. И когато обаче намери там същите блокове, нацвъкани нагъсто и опасани с чакълести паркинги (вместо подземни), това тотално обезсмисля идеята на локацията.

Така че според мене проблемът е именно в гъстото застрояване, защото Гърдова глава няма как да стане центъра на София, но има как да стане добро място за определен кръг купувачи, ако се планира и застроява разумно.

# 647
  • София
То за това и по други причини главата не е толкова търсена. Но пък има чист въздух, зеленина и няма улици пълни с коли. Има и блокове, които не са натикани един в друг. Има и къщи, както и пуснати опасни кучета. Така, че има и за всеки, според желанието.
Много търсени са Драгалевци и Бояна, но специално Драгалевци е също супер наблъскано.
Така, че явно няма такова място в града, което да е останало незастроено.
Мисля, че и Карпузица е тръгнало по същия път.

# 648
То за това и по други причини главата не е толкова търсена. Но пък има чист въздух, зеленина и няма улици пълни с коли.
Да, няма улици пълни с коли, защото изобщо няма улици Grinning
Много търсени са Драгалевци и Бояна, но специално Драгалевци е също супер наблъскано.
Като отвори въпроса, мислех и това да питам в темата - каква е спиред вас съпоставката между Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица?
Веднага се "издавам", че според мен печели Симеоново. Драгалевци на теория е подобно, но на практика и там на доста места е презастроено (не навсякъде, има и читави кътчета), освен това има места, които са си баш като село, в кофти смисъла. Симеоново уж и то е село, но преобладават по-нови и красиви къщи, стегнати и поддържани, с големи дворове (= на разстояние една от друга), извън главните улици е тихо и спокойно, и така нататък. И същевременно си за 3 мин на околовръстното. Бистрица до голяма степен е като Симеоново, с недостатъка че е по-далеч и по-нависоко. За сметка на това панорамите към София са брутални. Също така Бистрица е към Панчарево, а не към район Витоша, което за някои общински "услуги" може да е от значение.

Други мнения?

# 649
  • София
ОУП е от края на 2009 година. С последващи изменения са намалявани възможностите за застрояване.
Конкретно от снимката ти, Slashy, имах предвид най-южната сграда. Тя е безобразна, но вече е населена и не мисля, че може нещо реално да се направи. Четирите къщи зад нея са още по-отдавна като разрешение, но страшно са се проточили във времето като изпълнение.

Нормално е квартали като МанЛи да са по-гъсто застроени. Там обикновено се предвижда по-високо и по-плътно застрояване. Навсякъде има тутмаци, неотговарящи на норматива, но с нищожен шанс да бъдат премахнати.

За мен всичките тези квартали в полите на Витоша са съпоставими. Предполагам е въпрос на лично усещане от конкретната локация. Виж, ако пуснат метрото до лифта, ще имаме победител. Simple Smile

Всъщност, не се ли предвижда нещо до Павлово-Бояна?

# 650
Е метрото до Симеоновския лифт не е ли решено вече? Кога ще стане е отделна работа, но мислех, че идеята е заложена.
Това метро обаче де факто ще обслужва по-скоро Икеа, мола и няколкото комплекса нацвъкани около лифта (плюс още няколко, които се строят в момента) . Самото Симеоново остава доста встрани от метрото, отделно че в момента дори няма (и според кадастъра не е и предвиден) път от "старата" част на Симеоново до лифта и съответно до метрото. Няколкото улици, които водят в тази посока, се задънват в комплексите и дотам.

# 651
Аз неведнъж съм изразявала негативно мнение за Карпузица, защото не харесвам кварталите от селски тип. Но ако трябва да сравнявам с Гърдова Глава, Карпузица според мен е по-добре. Има някакви магазинчета, аптека... Засега са и доста ниски цените. Но май и там яко почват да строят, не знам какво ще стане след време...

# 652
Какво е квартал от селски тип?

# 653
Квартал с повече къщи, обикновено е бил село, но вече е в границите на града.

Къде мога да разбера каква е позволената височина на затрояване в даден квартал?

# 654
  • Сф
Какво е квартал от селски тип?
преобладават къщи, няма особена нфрастеуктура като градска среда, а някои са си направо приобщени бивши села. Орландовци, Бенковски, все квартали, ама не точно. Въпрос на уреденост всъщност, манталитет дори. Има много примери и разлики в кварталите. Просто дадох пример  Има и тотални села- Доброславци например, но е Столична община, има гр . транспорт, но не пречи да си гледаш кокошки например 🤣предполагам.

# 655
  • София

Къде мога да разбера каква е позволената височина на затрояване в даден квартал?
http://citybuild.bg/news/metra-maksimalnata-visochina/36643
По-скоро е по райони, не по квартали. Тоест около метростанция да може повече, независимо от коя ѝ страна, щото едната може да е в един квартал, другата - в друг.

# 656
Здравейте, някой има ли мнение за Казичене и Требич като места за постоянно живеене и работа в София?

# 657
  • София
Квартал с повече къщи, обикновено е бил село, но вече е в границите на града.

Аз си ги проверявам тук https://nag.sofia.bg/OpenMap/Zones?administrativeDocument=KJ-q-hf8QUU%3D

Като цъкна на някоя сграда и отида на Инфо > Общ устройствен план и там си пише.

# 658
Аз само не разбрах какво лошо има в кварталите с къщи?
Между другото това да са с къщи и това да се гледат кокошки в дворовете, има голяма разлика. Повечето новопостроени къщи с дворове не се правят с цел животновъдство...

# 659
  • пустинята Гоби
Едно е кватал с къщи, каквито в София вече почти няма, съвсем друго е бивше село, което вече е приобщено към София. Някой по-напред написа недостатъците на второто - лоша инфраструктура, строи се на парче, липса на канализация и т.н. и т.н. По принцип не може да се обобщава де, пък и всеки си шета на акъла.

В тази част на Гърдова глава, в която аз съм ходила има доста стари къщи, тип коптори. До новите кооперации и подредени къщички си живурат и хора, които са превърнали дворовете си в бунища, отпред са паркирали лада без гуми и са изсипали на улицата дървата за печката. Точно такъв съсед имаше и до нас в Овча купел, този който тровеше с боклуци зиме цялата улица. В двора си, който е 3 метра на 6-7 има паркирана огромна яхта, която преди това години наред седеше на улицата, но явно го принудиха да си я вкара вътре и той си зае целия двор. Къщата му е подобие на дървена барака и в нея живеят около 4-5 човека. До нея се кипрят къщи за милиони и малки китни кооперации. Този същия индивид е пукал гумите на няколко съседа, докато разберат, че не може да се паркира в близост до къщата му, пардон дървената му барака.

Иначе много харесвам стари градски квартали с къщи, където всички се познават, аз лично съм израстнала в такъв, но това няма нищо общо с обсъжданите тук райони.

Общи условия

Активация на акаунт