Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 373
  • 775
  •   1
Отговори
# 705
Ти пък как я чуваш на това шумно място?

Хич даже не е шумно, особено събота и неделя, когато няма дори шумов фон от Дондуков. Чуват се дори стъпките по тротоара и то от задната страна на сградата.
А реактивният двигател на прахосмукачката и стърженето по пода няма да ги чуя само, ако съм абсолютно глуха.
Както и ораториите на пианото с тактуване с крак по пода. Пак в същия часови интервал.

# 706
  • Somewhere far away
Подлежи на дискусия и още как - в голям град, още повече пък в столица, дворът ти да е толкова голям, че да не те виждат съседите ама хич, е практически невъзможно. Аз лично се сещам за Военна академия, резиденции Лозенец и Бояна, и Правителствена болница като места с голям двор (парк), толкова големи, че да не се вижда от съседи (и да не виждаш съседи).
Иначе вкусове и предпочитания всеки може да си има каквито поиска.
Има хиляди примери и блокове, които са така направени, че да не се виждате със съседите никога, така че предпочитания и вкусове всеки може да има и да си ги следва, както и търси това, което отговаря на тези вкусове и предпочитания!

# 707
Темата не е къща или апартамент, а за кварталите. В много от софийските може да се намери и къща, и апартамент. И двете се възползват от плюсовете на конкретното място и са засегнати от минусите. Въпросът е, че в тези, които има повече блокове са по-развити по отношение на инфраструктурата. И това е нормално, повече хора, повече потребители, повече желаещи да развиват бизнес.
И пак всичко е относително. За някои това е плюс, за други - минус. Важното е, че градът предлага всичко и всеки си избира според приоритетите. Затова няма смисъл от дискусия кой е по-по-най, а от споделяне на личен опит, какво има, какво няма, с какви проблеми сме се сблъсквали, за да могат тези, които сега търсят да открият своето местенце. Ако не си живял на дадено място, не винаги можеш да се сетиш за някои неща, а в последствие да се окажат удобни или обратното.

Давам пример: преди години решихме да живеем в Хиподрума. Видя ни се близо до центъра, имаше удобен транспорт, с кола също (избрахме място до голям булевард, но не на 1 линия). Бяхме ходили много пъти, познавахме района, има добро име и т.н. Е, оказа се, че маршрутът до нашия офис (собствен, без намерение за промяна на местоположението) в пиковите часове е кошмар. Отнемаше ни много време и нерви. Не ни допаднаха и конкретни неща около блока, които и до днес, 18 г. по-късно са в абсолютно същото положение. Оказа се и че въпреки по-вътрешното разположение на сградата, шумът от булеварда е много силен при по-високите етажи, а едно от важните за нас неща е да сме над 5-ти етаж.
В района има и блокове, и къщи, но без значение от нашият личен избор за вида на сградата, транспортът би оказал влияние на решението ни по един и същ начин.

# 708
  • София
Въпрос на културна особеност е. Българинът (като цяло) е любопитен и обича да си пъха носа в чуждите работи. Ето защо, все си мисли (като цяло), че някой много се вълнува какво прави той и ще го наблюдава.
Това ми е ясно, аз явно съм от изключенията. Аз не си  пъхам носа в чуждите работи, точно затова държа и другите да не го правят.
Това е манталитетната разлика с холандците. На тях не им пука, ако някой наднича.

# 709
И в Малта беше така, разхождаш се по улицата вечер и надничаш по къщите Smiley Това с прозорците също не виждам какво се оплаквате, който не иска да го гледат да си слага пердета, не са чак толкова скъпи. Ето и щори сега са модерни също, всякакви вариянти има. На мен ми е уютно в квартал където да излезеш на балкона вечер и да гледаш съседите, кой накъде щъка, какво прави, къде седи. Понякога и скандалче се чува. Една такава задушевна обстановка се получава Hug Предимство си е. Ако си в къща е скучно, най-много да видиш, че съседите отсреща гледат телевизия, и да подочуеш нещо от тия дето седят на двора и разтеглят клюки. В някои държави хората си купуват телескопи точно с цел да с изяпат съседите и това се счита за напълно нормално (и по филми се вижда).

Не разбрах накъде тръгна разговора и откъде почна, но и в Хага има крави, и в Кембридж, и в Овча Купел, обаче по привлекателност хич не са еднакви Sweat Smile В Ботунец липсват, ама хич не е предимство Stuck Out Tongue Winking Eye  Лаещи кучета е най-неприятно, а такива има навсякъде, независимо как е застроен квартала. По морето пък чайки крякат, пак шум, ама някои го считат за екзотика и им харесва. Така че какво странно има в това на някой да му харесва в квартала да има крави и кокошки?

# 710
  • София
Абе не е много приятно да виждам разгонената съседка всяка вечер с различни 😁🤦♀ Пък и дете имам вече. Ние имаме пердета ама тя няма, примерно 😁

# 711
  • София
Да се върна малко на темата:

Ако трябва да избирате някой от Младостите, коя част бихте избрали? Аз съм работила в 4, живяла в 3, сега живея в 2 и си признавам, че 2 ми харесва доста повече. Но едни познати си търсят квартира в Младост и се оглеждат в 1 и 1А, а аз не мога да преценя за съвет. Нямат кола, така че за паркиране няма да се притесняват. Идеята им е, че ще работят в новите сгради над околовръстното и искат да стигат лесно. Затова са се спрели на 1 заради 111. Но, то той пресича целия Младост...

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 12:10 от ElzaFB

# 712
  • Сф
Да се върна малко на темата:

Ако трябва да избирате някой от Младостите, коя част бихте избрали? Аз съм работила в 4, живяла в 3, сега живея в 2 и си признавам, че 2 ми харесва доста повече. Но едни познати си търсят квартира в Младост и се оглеждат в 1 и 1А, а аз не мога да преценя за съвет. Нямат кола, така че за паркиране няма да се притесняват. Идеята им е, че ще работят в новите сгради над околовръстното и искат да стигат лесно. Затова са се спрели на 1 заради 111. Но то той пресича целият Младост...
Бих избрала най- изгодното и стабилно предложение . Квартира е това.

# 713
  • пустинята Гоби
Точно. Като работят след Околовръстното могат да живеят, където преценят. Все пак от вкъщи и на работа е супер депресарски живот, нека са по-близо и до останалия свят.

# 714
Ако работя в новите сгради над Околовръстното и до там се стига със 111 и нямам кола ще търся нещо в Младост, което е най-близо до Околовръстното, тоест около Бизнес парка или от другата страна, не ги знам коя точно част е.

# 715
  • София
В зависимост от микролокацията всяка от частите на Младост може да е удобна за 111, освен може би Младост 1А. Иначе всичко, което е по протежение на Йерусалим и на Малинов от Макдоналдс до околовръстното е близо до 111. Това включва много части (но не всички) от Младост 1, 2, 3 и 4. Иначе коя е най-добрата част - пак зависи от микролокацията. Аз най-много харесвам Младост 2, защото има сравнително голям парк и е презастроен само в частта отвъд Киприян, в някогашното блато; на останалите места се живее по-просторно и има зеленина. Но и в Младост 1 има хубави части, в 3 също.   

# 716
  • София
Бих гледал самото жилище без значение от номера на квартала. Бих искал да е до 10 минути пеша от спирка на 111 и до 10 минути пеша от метро, за да ми е удобно за работа и социален живот/пазаруване/институции.
Ако така и така ще хващам 111 дали е за 3,4,5 или 6 спирки, не виждам особено значение.
С едно изречение : самото жилище като условия, уют, цена ще ми е най-важно тъй като и 111 и метрото добре покриват квартала по дължина.

# 717
Предвид работата им, най-добре да търсят в Младост 4. Малинов в пиковите часове е натоварен, ако има вариант да не го минават ще е най-добре.
Ако метрото е вариант, бих избрала който и да е Младост, близо до спирка.

Живяла съм в Младост 1 и 2. Но работата ни беше в центъра и то по диагонал от Орлов мост, с една дума, 3 дена път с камили се получаваше сутрин и вечер. Но в техния случай ще е удобно.

# 718
От спирката на метрото на Бизнес парка нямаше ли бусчета, които карат служителите до офис сградите над Околовръстното? Ако все още вървят въпреки короната, аз лично бих избрала нещо около МС Бизнес парк, за да не се влача със 111.

# 719
Щом става дума за квартира, е въпрос на лична преценка въз основа на конкретни оферти какво ще предпочетат - по-хубава квартира/по-нисък наем/по-голямо разстояние до работа. Примерно, дали предпочитат по-добра квартира (по-приличен наем) И таралянкане със 111 или по-кофти квартира (по-висок наем) БЕЗ таралянкане със 111.

Общи условия

Активация на акаунт