Модни консултации - 53

• 46 631
  • 775
  •   1
Отговори
# 495
На мен ми стана много интересно с това пране на кожа и велур...Слагате ли им протектор (калъфка) за да не се драскат от въртенето в барабана?
И кожени якета ли перете?
А чанти?
Аз само на химическо съм давала, ежедневно ги почиствам с кърпички за кожа и/или една много хубава паста - безцветна, която прави хубав блясък.

Не им слагам протектор. Барабанът няма федери, поне на нашата пералня, никога не са излизани одрани.
Кожени якета не пера в пералнята, лично аз. Чанти - също. Но те не се цапат изобщо така, както е с обувката, с която стъпвам по земята и минавам километри всеки ден. Другите кожени изделия почиствам с кърпичка и препарат за кожа, но те не са с вида на маратонката. А и заради много по-интензивното ползване едни обувки нося няколко сезона. Кожено яке - много години, може и да са 20.

# 496
  • София
Аз пера обувки но чанти не.
Откакто една чанта на Liu Jo ми излезе от пералнята деформирана и макар да беше лято не изсъхна добре не бих посмяла, особено пък да си сложа louis vuitton a в перална.
Тъй като имам белият модел на Neverfull който е със светла подллата и много се цапа го обръщам на опаки и “пера” подплатата с гъба и Vanish но само лятото за да изсъхне добре.

# 497
  • Австрия
Аз нямам такава потребност маратонките ми да изглеждат като нови. Даже белите кецове ми е терсене като са нови, с нетърпение чакам да улегнат и да изглеждат носени. Само забърсвам, ако видя, че има петна, кал, прах. Ако реша, че са износени или ми писнат, ги пенсионирам.
И аз съм така. Бели кецове и дънки обичам да не изглеждат съвсем нови. За мен те трябва да разказват истории - за безгрижни лета, китари и стари другари.😉

Нямам бели платненки аз... Обаче ме подсетихте за 'носените' модели, като например

Харесвате ли ги - към всички е въпроса? На мен ми допадат за тийнейджъри. Всъщност.. и аз мога да се видя в тях Satisfied

# 498
  • София
Ясно е, че чантите не се зацапват както обувки, но говоря за извънреден случай - на мен ми се случвало да се изцапа с червило, светла чанта ми се е зацапвала от дънки/тъмно яке, по ръбчетата, където се опира. Почиствала съм с тоалетно мляко за грим и не става като нова Simple Smile
Якетата пък се цапат отвътре, яките - от грим, слънцезащита, парфюм.
Преди 2 години една сервитьорка съсипа светлото кожено яке на ММ, заля го с мазнина от една чиния по гърба.
Тогава пробвах всичко - останаха петна и накрая пребоядисах, но вече не е толкова красиво.

# 499
До тук говорехме общо, за общо замърсяване и почистване. Обувката е нещо, което се цапа и чисти почти постоянно и има по-кратък живот поради по-бързата си амортизация.
С дрехите и чантите и много по-различно.

Ако вече говорим за конкретно замърсяване, като тип източник, то това е направо цяла наука - за видове петна и с какво се чистят.
Налагало ми се е да търся информация и за кожа, и за текстил по конкретни поводи. Зависи вече конкретното петно от какво е. За жалост и аз имам нерешими загадки по този повод и нанесени непоправими щети.
Тоалетното мляко при мен, например, на светла кожа ефектът за почистване е почти нулев. Но с него омекотявам обувки и чанти. Мразя следи от химикал аз. Тези са ми най-честите. Някои са в графа непоправими.

# 500
Темата се превърна като в съревнование за марки обувки и чанти .
Нямам толкова скъпо нещо , което да не мога да прежаля след евентуално съсипване след пране.
На работа не мога да отида с обувки с история, не ми харесват зеленясали от трева подметки и зацапани ръбове.Не ми харесва и идеята да ми се потят краката, аз да замазвам с мокра кърпичка отгоре.
На чанти пера само подплати на ръка.

# 501
  • Пловдив
И аз много мразя зацапани обувки, а в същото време обожавам белите подметки. Мразя да робувам на вещи, обаче дори и обувки от 50/60 лв ме е жал да пусна в пералнята и да рискувам да ги съсипя, а по скъпите пък съвсем. Единственото решение, което за сега съм намерила е да ги почиствам след всяко носене и да ги прибирам в кутията им. Но това невинаги работи. За някои подметки и някои петна още нямам решение. Много полезна тема, радвам се, че я открих. Ще ви следя с интерес Simple Smile

# 502
Мразя следи от химикал аз.
Надраскано с химикалка по лицева кожа се чисти супер лесно с гел-дезинфектант за ръце със съдържание на алкохол. Wink Преди години синът ми се беше позабавлявал върху една яркочервена моя чанта. Тогава специално купувах такова гелче, почистих и забравих. Миналата година по това време, когато това се превърна в най-желания продукт на нацията и продаваха нелегално в ибей по 200 евро опаковчицата, аз имах!

# 503
  • Австрия
Не ми харесва и идеята да ми се потят краката

Виж, това е проблем, за който дори ежедневното пране на обувки не би ти помогнало. Кофти.

# 504
  • в Кошера
Слагам в скрит текст, защото са злободневни трикове за почистване и поддръжка.
Ако се счете за спам, моля, модератор да замете. Peace

Скрит текст:
Бели гумени подметки, дори и текстурирани, чистя най-добре с обикновена твърда четка за зъби и паста за зъби. Под течаща вода. Peace
В пералня пера само текстилни обувки, като преди това е горепосочената процедура.
Текстилни чанти също, обърнати с хастара навън.
Единствената кожа, която пера машинно според етикета, са еко клиновете ми на Zara, H&M и производни.

Химикал в/у естествена кожа чистя с немазни мокри кърпи, съдържащи алкохол. Веднага след това навлажнена с вода гъба и препарат за полиране на кожа. Тук визирам мебели и седалки в кола, не дрехи.

# 505
Аз пера обувки но чанти не.
Откакто една чанта на Liu Jo ми излезе от пералнята деформирана и макар да беше лято не изсъхна добре не бих посмяла, особено пък да си сложа louis vuitton a в перална.
Тъй като имам белият модел на Neverfull който е със светла подллата и много се цапа го обръщам на опаки и “пера” подплатата с гъба и Vanish но само лятото за да изсъхне добре.

Аз постоянно са тревожех за една бяла Алма ББ и винаги ми е обица на ухото на погледна чисто ли е преди да я поставя. От както си взех импрегниращ спрей нямам никакви притеснения за светлите чанти. Напръскваме хубаво, оставам да изсъхвне, след това замърсяванията или изобщо не полепват. Ако завали дъжд не се тревожа, че ще се намокри чантата, водата се приплъзва по покритието и реално няма досег с кожата. Първо импрегнирах светли обувки, чанти и кажете аксесоари, но след като видях колко е практично, пръскам всичко което може.

# 506
DimS., замисли ме...
По-скоро съм "не" за конкретните. Моите и още десет лета да нося, не мога да докарам в този вид, а и се губи сантиментът.

# 507
Мразя следи от химикал аз.
Надраскано с химикалка по лицева кожа се чисти супер лесно с гел-дезинфектант за ръце със съдържание на алкохол. Wink Преди години синът ми се беше позабавлявал върху една яркочервена моя чанта. Тогава специално купувах такова гелче, почистих и забравих. Миналата година по това време, когато това се превърна в най-желания продукт на нацията и продаваха нелегално в ибей по 200 евро опаковчицата, аз имах!

Опитах, но не се получи. Якето ми е бяло, както и един тренч светлобежов имам със същия проблем, на двете химикалът е син. Мога да снимам довечера и да го пусна тук, който може - да помогне. Знам, че не е по темата, но започнахме за поддръжката и петната да си говорим. А искам да махна този пуст химикал.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 15:20 от Judy

# 508
  • Пловдив
Пера всякакви обувки в пералнята в мрежеста торбичка. Имам якета от еко кожа пера и тях в пералнята. Единствено чанти не пера, но те не се и цапат.

# 509
Не ми харесва и идеята да ми се потят краката

Виж, това е проблем, за който дори ежедневното пране на обувки не би ти помогнало. Кофти.
Това не е проблем, а физиология .😅
Не мисля , че лятото на 40 градуса/ и тогава нося кецове/  е нормално да не се потиш в разумни граници. Тогава наистина е проблем.👍

Общи условия

Активация на акаунт