Д-р.Любомир Христов и серклажа Етко тема-3

• 45 534
  • 574
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, в коя седмица най- късно може да се направи серклаж.24-та седмица с установена тогава скъсена шийка твърде късно ли е?
Има ли сред вас дами, на които им е правен серклаж в късна седмица.

Благодаря на отговорилите на моите притеснения.
Здравейте, по принцип може да се направи серклаж в късна седмица, но трябва да се изговори с лекар, защото нещата са много индивидуални. Зависи колко см е шийката и дали има какво да се зашие, друг вариант е поставянето на песар. Ако имате възможност, свържете се с д-р Христов, имам 2 серклажа при него и вярвам, че ще ви даде правилното решение. Успех! 🙂

# 166
  • София
Д-р Христов ще прецени каква е ситуацията ,на мен ми сложи серклаж последните дни от  21 г.с ,чувала съм,че при нужда до към 25 г.с слага

# 167
На мен днес ми казаха, че най-късно до 24та се слага. На мен ще ми сложат 22+1/2. Но при друг лекар.

# 168
Момичета, знаете ли най- рано в коя седмица може да се вземе микробиология във връзка с предстоящ серклаж.
При вас кога най- рано в коя седмица сте лекували бактерии.

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 10:37 от Криси6

# 169
Микробиология може да се вземе по всяко време

# 170
  • Варна
Здравейте. Колко предварително си уговорихте час за преглед и серклаж при д-р Христов. Моята лекарка ме насочва за Етко, но едва ли не като видим дали около 15гс дали шийката се скъсява и следващата седмица бам Етко.
И още един въпрос. Четох, че при Етко конеца не се сваля?? Тоест да не ме тревожи, че в моя град и при секциото може и да нямат халхабер от Етко ?

# 171
  • София
Здравейте. Колко предварително си уговорихте час за преглед и серклаж при д-р Христов. Моята лекарка ме насочва за Етко, но едва ли не като видим дали около 15гс дали шийката се скъсява и следващата седмица бам Етко.
И още един въпрос. Четох, че при Етко конеца не се сваля?? Тоест да не ме тревожи, че в моя град и при секциото може и да нямат халхабер от Етко ?
Доколкото знам не се сваля,ама не знам при нормално раждане как е.
На теб какви са ти показанията за ЕТСО,имаш ли аборт,преждевременно раждане,конизация ... мисля че в крайна сметка последната дума е на д-р Христов дали и какъв серклаж да сложи.

# 172
  • Варна
Предната бременност бях с шийка, която си беше къса 34мм и около 20гс почна да се скъсява , но си беше твърда и неотворена и в 22гс ми направиха обикновен серклаж със шийка 25мм. Нямам коницизия. Пролежах времето от 22гс  до раждането, защото бях и с постоянни контракции при движение , ходене и тн. Бях с планово секцио в 38гс. , конеца си издържа и имах все чисти вл. секрети.
Сега пак съм бременна и в 10гс лекарката измери шийката 30мм. Каза, че е къса и ще я проследим и на феталната в 13гс и ако продължава да е така или да намаля към 15гс ме насочва за Етко. Аз съм от Варна и това определено би затруднило цялата ситуация и това, че наистина доктора може да реши, че не съм за Етко и да си ми направи и той обикновен серклаж също си го мисля и само дето съм се разхождала до СФ и съм дала и доста повече средства. Обща взето е ясно, че вървя към серклаж въпроса е как и кой ще определи към какъв. Иначе нямам загуби, но явно съм с по-къса шийка.

# 173
Разбирам,че средствата са важна част от нашия живот,но не разбирам човек да се лишава от такова нещо и да прави сметка.Все пак става въпрос за вашето здраве и това на бъдещото дете.Ако едни 500-1000лв в повече биха спасили живота, биха спестили много главоболия от това да се роди в супер ранни седмици на мен и детето ми, въобще не бих размишлявала в/у това нещо,защото ако се случи нещо,а а аз съм избрала да ги спестя,цял живот ще се обвинявам,но това съм аз.
Иначе д-р Христов е човека,който решава какво и как да се случи .М/у другото аз бях насочена за ЕТСО,но той избра ТАС,яко стоях и се чудех трябва не трябва,щях да пропусна периода за ТАС.
Помислете и за това.

# 174
  • Варна
Това със средствата очаквах, че ще се изтълкува по този начин.
Предния път бях със добре направен серклаж , който си издържа без проблем и отново беше сложен в частна болница. Защо сега трябва се предприема нещо по-различно , ако състоянието ми е същото ?
Всеки ден работя с недоносени деца, така че това ми е пределно ясно от риска с преждевременното раждане. Обаче за да стигна аз до София за такава манипулация ще изисква мъжа ми да ме придружи, да спрем детето от градина и то също да дойде с нас, на мен да ми побелеят косите от притеснение, защото съм страшно притеснена на такива теми с операции, болници и тн  и накрая лекаря да каже “ами ще ви направим обикновен серклаж” . И въобще разхода финансовия сериозно ли трябва да го изкоментирам , че отива на 3+ ?  И да, не искам да изпадам в излишни  притеснения и стрес, ако мога да си го спестя и с обикновен серклаж. Предната ми лежаща бременност премина с ужасни моменти на депресия и всекидневен плач, което наистина искам максимално да си спестя този път.

# 175
  • София
  Miss_V ,ЕТСО е тежка артилерия ,можеш просто да отидеш на консултация с доктора и ако каже, че не си за него,да си направиш обикновения при твоята лекарка.
Това няма да е свързано с чак такъв разход и средствата ще са оправдани,ти ще имаш спокойствието.

# 176
Miss_V Живота е твой, както и на бебето.Никой тук не може да ти каже защо трябва или не трябва да правиш нещо.Ти си човека, който взима решението, съответно и носи последствията от решението.
Няма точен критерии, това не е формула по която се решава какъв серклаж да се слага.Всяка физика и психика е различна.
Аз съм с липсваща шийка.Първите прогнози бяха, че от 20г.с лежа, а ако изкарам до 27г.с, ще е чудо голямо, аз изкарах до 39 г.с на крак, но дали втора бременност ще се развие по същия начин? Няма кой да ти даде гаранции.
Имаш препоръка от лекар, не разбирам тънките ти сметки.Не ме разбирай погрешно, не те нападам по никакъв начин просто не го разбирам.
Нямаш доверие на лекаря ти, за мен това означава, че нямаш работа при него, а си мисля че препоръката за ЕТСО не е просто ей така(ако искаше просто да прибере пари, нямаше да те праща на ЕТСО, а на обикновен, ЕТСО е по-тежката артилерия, която не се прави от всеки, може би положението не е толкова розаво, като при първата ти бременност) и вместо да мислиш дали има резон в думите на този доктор(като просто си направиш консултация), ти мислиш как да спестиш нещо си.Още повече, това което споделяш, че работиш с недоносени, като знам всичките дечица с генетични мутации и ДЦП, с който съм се сблъскала по МЦ през последните близо 5г., косите ми настръхват да правя каквито и да е било експерименти, но това съм аз.

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 21:28 от bebeshok0326

# 177
  • Варна
Всъщност аз сама почнах да разпитвам АГ-то си дали знае за Етко и какво й е мнението. Тя направо се впечатли, че и аз съм запозната и общо взето някак го реши, че щом съм запозната , значи и съм точно за този серклаж и готова да тръгвам. Говорихме си и накрая , когато тръгвах акушерката й излезе и ми даде едно листче с двата ми следващи часа- единия за ФМ , а другия седмица по-късно да си взема направлението за серклажа . Аз останах в недоумение и викам “ама как, кой е казал че още в 15гс ще отивам за серклаж и защо директно към София?” .Общо взето нещо не се доразбрахме според мен, а и аз си викам явно щом иска от днес за утре да ме праща при д-р Христов явно имат контакт и тя ще му звънне… не знам, не успях да си обясня как така се реши само заради интереса ми, че съм за Етко и че веднага едва ли записахме час за него.
Иначе ох всичко ще дам, ако знам че ще си изкарам до 9-ти месец спокойна и със здраво бебе, но и не искам да се вземат излишни решения, някак прекалено превантивни.
За протокол да кажа, че наистина една от причините за преждевременните раждания са вследствие на цервикална недостатъчност, но това се случва от практиката ми при жени, които буквално не са им следени шийките и са си водили нормален начин на живот. При жените, които знаем за този си проблем или имаме адекватен лекар, който следи шийката при всеки преглед това е по-рядкост да се случи и жените със серклажи и песари и на постелен режим изкарват до задоволителни седмици.
Благодаря Ви за споделеното мнение, със сигурност ще имам още въпроси , ако ми се наложи все пак.

# 178
Miss_V
Не знам каква е практиката ти, но когато нещата тръгнат с лош развой, те просто тръгват на там, има ситуации, в който, в крайна сметка няма уточнение защо са се случили (Познавам жени с перфектни шийки, при който нищо не е показвало, че ще тръгнат към скъсяване,а не е като да не са се следили, най- малкото всичките серклажи "на горещо", също говорят за това).Да, следящата се често жена има по-голям шанс, но това не дава гаранция.Серклажа, не зависимо от вида му, също не дава гаранция.Няма кой да ти даде това успокоение, което търсиш.
Относно лекарят ти, още веднъж потвърждаваш, че му нямаш доверие.
Ще се повторя, не те нападам.Децата са дар от Бога, в днешно време със всичките тези аномалии, покрай зачеване/износване, раждане, ние сме длъжни да дадем всичко от себе си или поне моето възпитание е такова.
Последните 10г. ,покрай мен и детето обикалям от клиники, в клиники и живота ме е срещал с не малко хора, който си заравят главата в пясъка.Ако имаш притеснение относно мнението и компетентноста на докторът ти, потърси второ, трето, пето, но не се оставяй на това "аз първата бременност изкарах така, защо на тази да правя друго", "ако знам, че ще изкарам спокойно до края, ще го направя".
Успех ти желая.
Както казах, гаранции няма, всички се молим да е най-малкото зло.

# 179
Аз съм с ТАС сложен от др. Христов за предстоящата ми бременост, надявам се този път да стигна до края с него.
Имам конизация следователно и шийката ми е къса, предния път бях с обикновен серклаж, еми не издържа родих в 23 г.с. казаха ми инфекция е причината.
Ако знаех тогава за етко, за тас нямаще и през акъла да ми мине да се чудя или съмнявам а щях да тичам към Христов за да ми сложи по здрав и сигурен серклаж. Етко и Тас доколкото съм запозната не само, че са по- сигурните серклажи, но и не предразполагат толкова към инфекции, което не мога да кажа същото за обикновения серклаж. Да еткото и тас са по-скъпо от обикновен, но да правим такива сметки пред това да си имаме живи и здрави деца мисля, че е ....лудост

Общи условия

Активация на акаунт