Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

  • 67 104
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
  • Мнения: 1 387
Приемам Селен, Цинк, витамин В12 и витамин Д3.
Не знам защо отричате млечните, нали са разрешени сметаните и твърдите сирена или бъркам нещо. Прясно мляко не ползвам отдавна, правя си бадемово.Но ям кашкавал и сирене.

# 661
  • София
  • Мнения: 6 737
Прясното мляко заради лактозата (млечна захар), вдига инсулина. Сирене ям, кашкавал доста често. Спрях кефира и прясното мляко, те ми липсват най-много, а и пиех по много понякога! Мисля малко калций като добавка да взимам.

# 662
  • Мнения: 24 618
Млечните чак да се отричат нацяло не съм видяла, като че ли. Но човек трябва да си установи за себе си дали и кои толерира. Сигурно затова обикновено съветват отначало режимът да е по възможност най-изчистен и стриктен.  Целта е да се стигне до някакво по-нормално състояние и чувство на тялото ни, което отначало повечето дори не си спомняме какво е като усещане. Като знам вече как се стремя да се чувствам, мога да изпробвам неща и да видя дали си оставам така или ми пречат. Било то млечни, някой плод или каквото е там. Обикновено тези двете категории са най-оспорваните, освен вечния спор за подсладителите. Някои като мен се чувстват добре с млечните, дори по малко кисело мляко ям сравнително редовно, сирена, извара и прочие. За други това не е ОК, но трябва те да си го видят. Някои могат да хапват умерено плодове и да не им влияят толкова, а аз усещам разлика и от една ябълка, хем не купувам особено сладки такива. Обаче за да го установя, съм пробвала някое време без тези неща и гледам каква е разликата.
Преди да мина на режим не бих могла да кажа, честно казано. Та аз с години съм трупала килограми и здравословни проблеми, бях забравила какво е да се чувстваш нормално в кожата си. Никакъв шанс да установях дали една или друга храна ми влияе зле. Храна, какво толкова? Да ям там че съм уморена и нямам енергия... Познато, нали?

# 663
  • Мнения: 437
Извара, сирене, кашкавал и каймак може. Хапвам от киселото мляко няколко лъжици отгоре каймака с разрешеното количество ягоди. Но млякото  съм си го купила фермерско, биволско или овче и живата бактерия, която и нея съм купила отделно и аз си го квася. Време ми е да спирам млечните, защото съм спряла да отслабвам. Обаче пък това мляко ми дава калций и пробиотици. И е супер мързеливичко - малко берита, малко канела, 1 орехова ядка,1 сл палео мюсли и млякото - това си е едно хранене. Това ми беше следобедна закуска преди ИР, сега ми замества 1 ядене. Трябва да го махам. Луда работа!

# 664
  • Мнения: 18 539
При мен млечните не вдигат захарта, от което съдя че не качва и много инсулина. Само прясното мляко я качва леко повече, но не много а и аз не пия всеки ден, а като пия е на капучино - 50% мляко 50% вода и кафе.
Сирената общо взето са без лактоза, защото тя бива "изядена" от бактериите, които преврщат млякото в сирене. В някои остава повече, в други по-малко. Чак такова втелясване особено в началото, не мисля че е нужно. Ако се закучат нещата и няма очакваните резултати, тогава си заслужава да се замисли човек.Особено пък тези, които не ядат много месо, не виждам от къде протеини, освен ако не се консумира соя. Аз лично предпочитам млечни.

# 665
  • Бургас
  • Мнения: 1 387
Сега ако и сусама кажете,че е разрешен ...
Правя си питчици от 3 с л сусам, 150 гр сирене,150 гр кашкавал и 2 яйца. Излизат ми 12-14 бр, ползвам ги за сандвичи.Изкарвам си за обяд една работна седмица, че друго не е удобно да нося.

# 666
  • Мнения: 18 539
Аз семена не ям. В сусама има доста оксалати, които при някои хора може да доведат до камъни в ббреците. Кафето ми стига и то е към оксалатните, та внимавайте.

# 667
  • Мнения: 43 492
А също е богат на естроген. За поръска- става, ама да замествам брашно с него- не бих.

# 668
  • Мнения: 24 618
Сега ако и сусама кажете,че е разрешен ...
Правя си питчици от 3 с л сусам, 150 гр сирене,150 гр кашкавал и 2 яйца. Излизат ми 12-14 бр, ползвам ги за сандвичи.Изкарвам си за обяд една работна седмица, че друго не е удобно да нося.
Ям, ама то не е нещо за наяждане все пак. Тук-там може да мушна лъжица тахан ако имам. Или пък в омлета да ръсна, колкото да е нещо различно. Мнооого рядко си правя разновидност на 90-секундното хлебче, със смлян сусам вместо бадемовото брашно. Последно си правих такъв сандвич преди месеци, ама пак го броя че се случва понякога. Разнообразие си е и до там, основните са ми месо и яйца и млечни, а не сусам и подобни.
А пък ти с твоите три лъжици сусам за цяла седмица... Не е като да се изхранваш с него. Може и опалянки да пробваш, също стават за сандвич като че ли.
Преди време и аз си мислех че само сандвичи са удобни за работа и съответно все това обядвах. Не било точно така, хем на сегашната ми работа не е проблем да си нося каквото и да е, има микровълнова да си го затопля... обаче го ям на бюрото си, няма къде другаде. Всичко що може да се носи в кутия, съм го носила. Стига да не е нещо което да мирише на лук, чесън или прочие неприятно за околните, разбира се. Редовно съм с нарязани варени яйца/месо/кюфтета също на хапки и там салата, после само вилица ми трябва. Че даже и някоя супа или яхния понякога. Колежките и те чат-пат извадят и топлят по някой буркан с каквото са готвили вкъщи. Всички го смятаме за нормално, никой не иска постоянно "сухоежбина" от санвичи и пици и прочие глупости, дори и да не е на режим. Обаче преди да започна, си мислех че опциите са ми много малко или никакви. Пък сега даже по-лесно, просто готвя така че от вечеря да ми остане и слагам в кутията.

# 669
  • Мнения: 402
Сега ако и сусама кажете,че е разрешен ...
Правя си питчици от 3 с л сусам, 150 гр сирене,150 гр кашкавал и 2 яйца. Излизат ми 12-14 бр, ползвам ги за сандвичи.Изкарвам си за обяд една работна седмица, че друго не е удобно да нося.

Би ли изпратила рецептата за питчиците?

Натка, може ли и ти да пратиш рецептата за 90 секундните хлебчета и опалянки?

# 670
  • София
  • Мнения: 3 913
Имам въпрос , свързан с изследванията на мъжа ми.От месец е диагностициран от ендокринолог с ИР при стойности на кр. заха- 5,60 , 6,25.Гликиран хемоглобин 5.9 и инсулин 15.5. Изписа му глюкофаж ХР 500 и таблетки за колестерол ( 7.71 беше).Днес, месец след приема им, промяна в хранителния режим и включване на физическа активност резултатите са следните_ глюкоза 5.18, холестерол 3,09( чак невероятно спаднал- чудя се от какво)  и инсулин- 19,8( завишен, който ме притеснява).
Ще се радвам на коментари относно развитието на нещата, защот  не мога да намеря логика в тези разнопосочни  резултати

# 671
  • Бургас
  • Мнения: 1 387
Сега се сетих,че имам домашно правено бадемово брашно, от пулпата, която остава когато си правя мляко. Следващия път с него ще заменя сусама. А рецептата е -смесваш яйцата със сусама, после настърган кашкавал, натрошеното сирене и объркваш с вилица. Оформят се с лъжицата в тавата от фурната върху домакинска хартия за печене.Пекат се на 180 градуса.В оригиналната рецепта се поръсват с още сусам,но не слагам.

# 672
  • Мнения: 18 539
Бадемите пък съдържат фитинова к-на. От всички алтернативни брашна, само кокосовото става за редовна консумация или поне аз не съм прочела нещо срещу него за момента.

# 673
  • Мнения: 402
Зехтин, гъби, моркови, маслини, кисели краставички, лук, чесън разрешени ли са?

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 22:49 от finеsse

# 674
  • Мнения: 24 618
Сега ако и сусама кажете,че е разрешен ...
Правя си питчици от 3 с л сусам, 150 гр сирене,150 гр кашкавал и 2 яйца. Излизат ми 12-14 бр, ползвам ги за сандвичи.Изкарвам си за обяд една работна седмица, че друго не е удобно да нося.

Би ли изпратила рецептата за питчиците?

Натка, може ли и ти да пратиш рецептата за 90 секундните хлебчета и опалянки?
Популярни рецепти са и двете, има ги на много места с тези имена. Опалянките на английски са Oopsies или Cloud bread - те са само яйца и крема сирене, там брашно и ядки няма, може подправки евентуално да се добавят и на двете.

Миоки, права си за кокосовото брашно обаче супер тричаво стои, то почти само фибри, а и всичко ми мирише на сладкиши с него. Някои го харесват де, докато не пробва човек няма как да знае. Аз и с подправки не съм успявала да му убия миризмата и май за тия почти 3 години съм си купила 2 пъти общо. И то беше в началото докато експериментирах повече кои от режимните храни са ми вкусни и кои не. Гледах там всички правят някакви работи с него, дай и аз да не остана назад нали, всичко трябва да пробвам. Спря да ми се занимава много скоро.

Общи условия

Активация на акаунт