Инсулинова резистентност - тема 3

  • 19 243
  • 761
  •   2
Отговори
  • Мнения: 37 226
Старата тема
и още една много полезна месечна тема от подфорум "Диети и отслабване"
Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето,
която в първия си пост има много информация, събрана от потребителите на форума.

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 8 340
Като стана въпрос за гликемични индекси, някой знае ли как се изчисляват.
Защото например едно парче торта за здрав човек с нисък инсулин ще вдигне по-малко КЗ отколкото при мен предполагам.

# 2
  • 🌊
  • Мнения: 1 057
Намерих това:
Стойността на гликемичния индекс на даден хранителен продукт се определя, като най-малко 10 здрави хора се хранят с порция от храната, съдържаща 50 грама усвоими въглехидрати, и след това се измерва въздействието ѝ върху нивата на кръвната глюкоза през следващите 2 часа. След това се измерва площта под графиката на двучасовия отговор на кръвната глюкоза (AUC) на всеки човек. Същите 10 души трябва да консумират и порция чиста глюкоза с равни количества въглехидрати като референтна храна. След това стойността на ГИ за тествания хранителен продукт се определя, като се раздели AUC на глюкозата за тестваната храна на AUC на глюкозата за референтната храна (глюкоза) и се намери средната стойност за всички участници.

Понеже превода може да е малко смотан, ето оригинала
Скрит текст:
The glycemic index value of a food product is determined by feeding at least 10 healthy people a portion of the food containing 50 grams of digestible carbohydrates and then measuring its effect on their blood glucose levels over the next 2 hours. Then, the area under the two-hour blood glucose response (glucose AUC) graph of each person is measured. The same 10 people must also consume an equal-carbohydrate portion of pure glucose as a reference meal. The GI value for the tested food product is then determined by dividing each person's glucose AUC for the test food by their glucose AUC for the reference food (glucose) and finding the average across all participants.

Отделно открих, че имало цяла отделна организация, която публикува индексите и фирмите могат да им платят за специално проучване на продукта с идеята да се измери индекса и да се пробват да го намалят.

# 3
  • Мнения: 2 631
Като стана въпрос за гликемични индекси, някой знае ли как се изчисляват.
Защото например едно парче торта за здрав човек с нисък инсулин ще вдигне по-малко КЗ отколкото при мен предполагам.
Именно. На теб ще ти вдигне захарта до едно ниво, на мен до друго, на друг до трето и т.н. Съответно инсулинът произведен от панкреаса ще е различно количество. За това няма и как да се разчита на гликемичен индекс и е само за ориентир в най-добрия случай, а не за точно определяне кое може и кое не може даден човек да консумира. Дори на всички здрави хора, реакцията може да е много различна.

Има ли дадени интервали, през които са провеждани тези замервания? Това също има значение - дали са извършени в един ден, в поредни дни, през ден, през два, през седмица... По какви критерии е определено, че тестваните хора са здрави? Как тестването на здрав човет кореспондира с такъв, който има нарушение в регулацията на глюкозата? Много въпроси

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 10:44 от Nevermoresleep

# 4
  • София
  • Мнения: 267
Като стана въпрос за гликемични индекси, някой знае ли как се изчисляват.
Защото например едно парче торта за здрав човек с нисък инсулин ще вдигне по-малко КЗ отколкото при мен предполагам.
Да, и също така и 2 моркова ще вдигнат по-малко КЗ на здрав човек, спрямо моята. Сравнено е въздействието на храните една спрямо друга у здрави хора.
Споделеното от Чебурашка ми беше много интересно.

# 5
  • Мнения: 22 889
Ние ако реагирахме на въглехидрати както здравите хора, нямаше изобщо да си хортуваме в тая тема, не че нещо.
По-кратко няма как да обясня  какво мисля за тия индекси.
Същата работа е и с тия хакове от глюкозната революция - не са съвсем без полза, но за човек с ИР според мен не толкова. Да, пикът на КЗ става по-малък. Вдига се обаче по-малко, но пък става по-разнесено във времето. И какво? Повече време ще отделям аз инсулин като невидяла. Джеси да се усмихва по интервюта и да ди показва трапчинките, много е сладка, ама това дето разправя че си яде кроасаните... Тя ИР има ли? Вероятно не.

# 6
  • Мнения: 2 020
Днес си направих една измишльотина за обяд, малко лук задуших сложих спанак 1 купа, 2 яйца, котидж сирене, магданоз, зелен лук. Овкусих си бъркоча с черен пипер и сол поръсих с пармезан и във фурната за 10мин. Стана суперр.

# 7
  • София
  • Мнения: 267
Ние ако реагирахме на въглехидрати както здравите хора, нямаше изобщо да си хортуваме в тая тема, не че нещо.
По-кратко няма как да обясня  какво мисля за тия индекси.
Същата работа е и с тия хакове от глюкозната революция - не са съвсем без полза, но за човек с ИР според мен не толкова. Да, пикът на КЗ става по-малък. Вдига се обаче по-малко, но пък става по-разнесено във времето. И какво? Повече време ще отделям аз инсулин като невидяла. Джеси да се усмихва по интервюта и да ди показва трапчинките, много е сладка, ама това дето разправя че си яде кроасаните... Тя ИР има ли? Вероятно не.
natka, може да не разбирам правилно, ама имаш предвид, че е най-добре въглехидратите да бъдат сведени до минимум, вместо да си мислим, че с разни хакове можем да ги толерираме ли?

# 8
  • Мнения: 12 957
Ами не яжте въглехидрати! Simple Smile  Като не вникнете в гликеичния индекс и гликемичния товар никога няма и да разберете защо може да ядете въглехидрати като паста, хляб от определени зърна, картофи и видове ориз. Решението си е ваше, но не го налагайте като правилно.
Инсулиновата резистентност е възпаление. Нищо друго! Може да го овладеете по много начини. И решението да седите гладни не е най-разумното.

# 9
  • Мнения: 14 691
the Дорис
 Дай съвети, какво е решението тн.  Дано не е неуместен въпроса ми, но кои органи са възпалени, отскоро се боря с този режим и всяка информация ми е от полза. Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 17:27 от Пролетно цвете

# 10
  • Мнения: 60 002
Кой стои гладен? Гладни се чувстват хората, които се хранят основно с В.

ИР не е възпаление. Това пък откъде идва? Thinking

# 11
  • Мнения: 12 957
Спрете глутена и млечните и до 6 месеца ще имате инсулин почти в норма. Вземайте добавки и билки за туширане на хронично възпаление. Намалете стреса, който също създава възпаление.

Но това не означава, че ще отслабнете Simple Smile ИР и наднормените килограми са две различни заболявания, които често се съпровождат. Килограмите се свалят с калориен дефицит и тренировки. Диетата е важна да е балансирана - за да не зейнат липси в организма. Зоновото хранене е добър такъв начин, но без млечни.

Чувствителността на клетките към инсулина се поддържа с добавки и много движение. Но не става с шетане у дома, например. Но ходенето е чудесен начин. Плуването също. Ако не си падате по зали и организирани тренировки.
 
Не съм медицинско лице.

# 12
  • Мнения: 2 631
Какво ще рече ИР е възпаление?
ИР е нормален физиологичен отговор на хроничен стрес, но не е заболяване, нито просто възпаление. Възпалението може да е резултат от хроничен стрес, но не възпаление=ИР. Редно е да обясните връзката по-подробно, не просто да правите някакво заявление без обяснение.

На мен въглехидратите ми предизвикват възпалителна реакция, при това много отчетлива. Благодаря, чувствам се отлично без ориз, картофи и тесто.
Инсулин почти в норма не ме устройва.

# 13
  • Мнения: 60 002
Не целя отслабване, наднормено тегло нямам. Млечните и тестените съм ги спряла от много години. Това ми е начин на живот по принцип вече, не диета. Не бих се върнала към тях с никакви хакове, не ми липсват изобщо, нито съм гладна без тях.

# 14
  • Мнения: 12 957
По тази ос идва възпалението и не само
копирам текст, който реклама на книга

"Инсулинова резистентност и възпаление
Повишаването на инсулиновите нива с хранителния режим, богат на рафинирани въглехидрати е преходно събитие, докато не развиете състояние, известно като инсулинова резистентност. Когато това се случи, нивата на инсулин остават трайно повишени. Това от своя страна допълнително увеличава производството на Арахидонова киселина от омега-6 мастните киселини чрез активиране на ключовите ензими за този процес. Резултатът е генериране на още повече ейкозаноиди.
Кое в действителност причинява инсулиновата резистентност? Увеличените нива на клетъчно възпаление нарушават сигналния процес от инсулиновия рецептор до вътрешността на клетката. Ето защо комбинацията от омега-6 мастни киселини и рафинирани въглехидрати може да бъде смъртоносен дует, като всеки компонент принуждава другия да произвежда повече Арахидонова киселина. Това повишава интензитета на причиненото от храненето възпаление и прави много трудно пълното активирането на Оздравителната реакция, като поражда повишени нива на хронично остатъчно клетъчно възпаление."
Из "Оздравителната Зона"
д-р Бари Сиърс

Също такачесто при хората с ИР - CRP e повишен.

Общи условия

Активация на акаунт