Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 871
  • 761
  •   2
Отговори
# 45
Още по-лошото е че много от практикуващите ги тези диети са млади жени, които с години ще се борят с килограмите си по този начин, накрая ще пробват НВ или НВВМХ, ще отслабнат, но ще им се манифестират резултатите от години спазване на идиотски диети и ще хвърлят обвиненията на НВ

И аз ако няма месо и яйца, не мога да се наям. Така съм била винаги, не само на режимното хранене. Само с млечните внимавам, защото тялото ми си казва, ако прекаля, а то не поняса много, освен краве масло.

# 46
Аз съм една от тези с последствията от безумните диети като тази на Дюкан. Може и от тогава да съм намразила месото . Покрай бала всички бяхме на диета - ядехме само солети и по някоя вафла от време на време , че да не припадаме. Най-добрата ми приятелка в университета дължеше стройната си фигура на кренвирши  и лютеница - нищо друго не слагаше в устата си. Това правилното хранене трябва да се въведе като предмет за изучаване в училище.

# 47
И после "месото"( т.е. кренвиршите😅) е виновно, ако има проблем...😃

# 48
И после "месото"( т.е. кренвиршите😅) е виновно, ако има проблем...😃

Абе, не знам тя дали има проблем след такъв начин на хранене, но аз винаги съм имала достъп до качествено и домашно месо и никога не съм му била фенка.

# 49
А, ако не друго, към такива безумни гладувания не съм залитала никога. Не само това, ами и съм се зарекла че ако ми хрумне такова нещо, отивам пред огледалото и си лепвам два силни шамара самичка.
Като ученичка имах близка приятелка която се докара до анорексия, живи мощи беше станала. Такова безсилие рядко човек изпитва през живота си, каквото изпитваш като видиш някого на когото държиш в такова състояние.
Отказвам зорлем да ми става враг храната и храненето. Предпочитам да съм на режим който работи за мен, а не против мен.
Фиданка не държа да ставам и то не само защото не ми отива. Но държа да се чувствам жива, а не както бях преди да мина на режим.

# 50
  • София
Фиданка не държа да ставам и то не само защото не ми отива. Но държа да се чувствам жива, а не както бях преди да мина на режим.

А защо не си? Доколкото разбирам се храниш изключително здравословно и в нормални количества. Би трябвало да си отслабнала, а не кантарът да казва, че имаш излишно тегло.

# 51
Чак изключително не бих казала, а и на супер строг режим никога не съм била, може би ме бъркаш с някоя друга съфорумка. Освен и че пак съм занемарила физическата активност, което вече си е проблем.
Но аз винаги тежа повече отколкото изглеждам, затова и все се шегувам с кантара. Независимо кога на какви килограми съм бивала, "на око"винаги са ми давали едни поне 10тина кила по-малко и не ми вярват колко тежа. Нямам драма с това, не гоня идеални числа там. И това на което повечето хора казват "слаба", при мен дори не изглежда добре и не ми е цел.
Виж за спорта си ме е яд на мен си, правя-струвам, захващам нещо и много скоро ми умира мотивацията. Не съм се пришила към дивана де, но и със сигурност не правя достатъчно.

# 52
И аз не си изглеждам на килограмите , но спортувам редовно. Никой не ми вярва като кажа , че съм с наднормено тегло и искам да сваля. Не съм и ниска, та може и от това да е. На 170 см , дрехите ми са 42-44 размер, килата са ми 80. На 70 килограма изглеждам слабичка и минавам на размер 38.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 17:21 от •MERA•

# 53
Аз съм 172 и съм 55-56. При мен "дебеленеето" е на крака в горната част и на паласки, и брич най-вече. Изглеждам несъръзмерна. Долу съм пълна, пък на горе дъсчица - нямам корем, ама паласки да искаш. Това преди, като бях 75 (преди юни 2024).

Едно време като ученичка ходих на народни танци, беше си почти професионално - всеки Божи ден. Бях стегната. После 12-ти клас всичко приключи и се започна с паласки и брич. Просто формата ми е такава и това е. Като започнах режима бях свалила едни 5-6 кила за няколко дни от стрес и бях и в болница, и не може би три дни бях само на вода, защото бях в голяма дупка. После започнах вече да си ям режим но и нормално и си стигнах 55-56 килограма и не изглеждам изобщо кльощава, освен на бюст. Joy Според мен, не се смейте, ама имам едър кокал и това си личи. Joy

# 54
А бе едно е като си на 20-25г друго е с + още 20г отгоре. Освен това представите ни са слаб и не толкова слаб са различни. Аз не се имам за слаба, обаче треньорът ми каза, че като започнах да тренирам с него съм била много слаба. Сега съм повече килограми, но визуално не съм напълняла, защото каченото за 6 месца е само мускул, а те тежат повече от сланинките както всички знаем. Като добавим и структурата на тялото и разпределението на мазнините, кой как изглежда като тегло, може да е много различно. За това и казват, че какво показва кантара не е толкова важно колкото какво показва огледалото.

# 55
Аз чета от 2-3 дни една книга 'Код диабет', та авторът все дава примери как пациентите му сваляли кг. с гладуване от 24 до 36 часа всяка седмица. Вие гладувате ли така? Днес реших да пробвам станах сутринта, без да закусвам хванах кучето и излезнахме, върнах се и започнах да готвя, чистя, прането и т.н. Още като прибрах кучо в банята направо ми причерня, докато миехме лапите. След това на всяко навеждане ми се вие свят. Така ли трябва да е? То ако е така как се издържа 36 часа 🫤 Естествено аз не издържах към обяд си направих един протейнов шейк и О, БОЖЕ чудо на 2рата минута направо ми светна пред очите. Не съм яла нищо друго днес, но после ще вечерям. Нещо не разбирам как се издържа, ако някой го прави, моля да каже как става тоя номер.

# 56
Аз съм правила и 72 часа, които станаха 80 накрая. 36-48 не са ми проблем също, но не ги правя често, защото нямам нужда и защото сега съм в режим да си засиля метаболизма. Тренировки за мускулна маса и глад не вървят особено заедно, макар че единия 48 фаст го правих преди месец, за да тествам как се държи кръвната захар, и носих CGM с който следях.

Първо трябва тренинг и второ трябва да си сигурна че си адаптирана да гориш мазнини за енергия, защото докато превключиш от нормално до фаст състояние, с други думи дълбока кетоза, в което тялото ти ползва собствените запаси, отнема време, през което може да не се чувстваш оптимално. Не би трябвало да ти причернява обаче. Може да има главоболие заради електролитен дисбаланс. На мен не ми трябват електролити, карам само на вода, но някои хора имат нужда и трябва да открие всеки за себе си.
Пробвай първо с 24 часа и като свикнеш, може да пробваш по-дълъг. Започни от сутринта и пробвай да издържиш до другата сутрин. Така втората част от фаста ще ти е в сън и е по-малко вероятно да имаш проблеми да издържиш.
Има тема по повод фастването във форума някъде.

# 57
Несъразмерна изглеждах само в годините преди да разбера що е то ИР и как да я боря, тогава бях качила много около кръста и повече в горната половина отколкото в долната, което никак не е типично за мен. Едра съм, извивки бол, но талия винаги имах много хубава а брич през живота си не съм имала, дори и като гонех 100 кила. Което ме и накара да търся проблема тогава.
Едър кокал си е факт при някои, но не както казват че кокалите тежат. Целият скелет на една жена не тежи повече от 4 кила или малко отгоре, а при доста е и по-лек, не е това въпросът. Но телосложение различно свързано с това - да.
Със сестра ми например сме почти еднакво високи, май 3 санта разлика да имаме. И до тук свършват приликите. Едната изглежда супер мъничка, а другата цял живот изглежда едра. Е, освен като малка че тогава бях едно хърбаво дете дето го забиваха по ъглите на групови снимки но това може и да има връзка с факта че боледувах много.
Нямам драми с това, вероятно защото имам същото телосложение като повечето жени в семейството ми, дори не само тези с които сме живели под един покрив - това е с което съм израснала и което съм възприела за нормално женско тяло. Няма да ме видите да въздишам по снимки на манекенки и да искам да съм като тях. Аз съм с широк таз, с едри кости, широки длани и ходила, масивни прасци и масивни глезени, китки, колене - нищо общо със сестричката ми, която е дребна и тънка като елфче, общо взето тия неща всичките са точно обратното при нея. Тя ни е изключението в родата Grinning

GoSSipSs, никак не харесвам че на български няма по-подходяща дума и това се превежда като "гладуване", въобще не е задължително да се и чувства гладен човек. По принцип се храня интервално, в моя случай само обяд и вечеря присъстват, което оставя всеки ден между 16 и 18 или повече часа без храна, така се чувствам добре и рядко имам изключения. По-дълги фастове правя, но не са ми редовни по някакъв график. Най-дълго съм правила малко над 3 денонощия, което естествено не е за често правене, скоро мисля пак да го направя. По-кратките от примерно денонощие се случват по-често но както казах не гоня график.
Не е нужно да се мяташ веднага на денонощие и нагоре, ако си свикнала да се храниш по няколко пъти на ден, повечето хора увеличават интервала постепенно. И е важно да си се нахранила добре преди това, с доволно протеини и полезни мазнини и минимум въглехидрати. По принцип са по-лесни фастовете за човек който е вече адаптиран на такова хранене и тялото му не търси само глюкоза като гориво.
Фънг е интересен образ и той. Всъщност той първоначално е препоръчвал кетогенно хранене на пациентите си с диабет и прочие. Обаче ако знаеш в Торонто колко са шарени, има и страшно много азиатци и какви ли не, много от тях си държат изключително на традиционните си храни и никак не е успял да ги убеди в тая работа. И тогава започва да препоръчва фастове. Е, естествено двете заедно още по-добре се съчетават, че и фастовете са по-лесни.
Но той е живият пример като дойде някой и размаха пръста как от кето диета се скапвали на хората бъбреците. Нефролог е все пак, със сигурност разбира достатъчно как би се отразило.

# 58
Става с плавно свикване с фастовете и подходящо (пълноценно) хранене преди и след това.🙂 Аз лично не гладувам по време на фаст, не приритвам и т.н. След повече часове (или дни) на фаст при някое по-рязко навеждане и изправяне е възможно за момент леко да ми се завие свят (не точно, но не е и нормата да ми се случва такова замайване, а изключение), особено в жегите и когато не съм пила достатъчно вода. Просто гледам да не правя такива резки движения, иначе си се чувствам супер. Имам някои хейтъри из темите по отношение на фастовете (прехласвала съм се прекалено по тях, едва ли не съм залитала по анорексия, гладувала съм и т.н.🤣), обаче аз въведох фастовете постепенно и след много четене плюс опит проба-грешка. И аз започнах с книгите на доктор Фънг. Първо беше полуфастинг (с "патерица" кафе със сметана или съвсем малко мляко примерно вместо чисто кафе), отначало по-кратки фастове, чак след свикване дойдоха и по-дългите. Не от раз. Най-дългият ми фаст е 11 дни. Чак след включване на фастовете видях значително подобрение на КЗ. Честно казано, щях да ги включа още в началото на режима, ако знаех за ефекта им, както и, ако бях чела книгите на Фънг и въобще, ако тогава я имаше цялата информация, която сега я има.🙂

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 18:16 от dolce miele

# 59
Била съм 55-58 кг. като бях около 25-28 годишна, изглеждам като пръчка, никаква женственост . Вероятно изглеждам добре и на 80 кила , защото спортувам и разпределението на килограмите ми е равномерно. Не се наемам на пълен глад. Страх ме е да не си размърдам и хормоните.  На чайчета и плодове съм карала ден - два май-много за разтоварване.

Общи условия

Активация на акаунт