Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 888
  • 761
  •   1
Отговори
# 60
Моят GFR се покачи от 84 през 2018г когато минах на режим до 98,6 тази година. Това е стойност която се пресмята от стойността на креатинина и възрастта и показва степента на бъбречната функция.
Ето един калкулатор

# 61
Като пръчка няма как да изглеждам, но на 50 и малко кила хората ми брояха ребрата през тениската и ми размахваха пръст да взема да се наям, кокали стърчаха като на биволица... абе не е красиво това върху мен. И говоря за една доста по-млада възраст като последно съм била на такова тегло, смятай щом дори тогава не ми "отиваше", сега на почти 43 дали би. Иначе по разни калкулатори и сметки, предполагаемото ми "идеално" тегло е 50 и няколко кила, дори не помня точно колко но може би 55-56 или малко под това, ако не се лъжа дори и възрастта вземат предвид тия сметки, не помня вече. Мерси съм на тия идеали, не ща нито другите да плаша, нито себе си като се погледна Grinning

# 62
А бе едно е като си на 20-25г друго е с + още 20г отгоре. Освен това представите ни са слаб и не толкова слаб са различни.
Същото важи донякъде и за килограмите. Едно е да тежиш с 40+ кг отгоре и друго е да са 20+ кг. Естествено, най-добре е да не си с 20+ кг отгоре, обаче не може да се сравни с 40+ кг. Друг е въпросът, че според един човек може да са 20+ кг, а според друг 10+ кг и според трети да са 25+ кг...😀
Също така, малко се размива понятието какво значи да си "слаб". Да си твърде слаб или кльощав, или пък просто да си си нормален. Защото съм виждала според мен слаби (нормално слаби, не кльощави) хора, а те да заявят колко са..."дебели", "тлъсти", "ошишкани"...🙂🤔

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 18:17 от dolce miele

# 63
Вкъщи вечеряме в 18ч, много рядко в 18.30ч, по-скоро може да се случи да седнем в 17.30ч отколкото в 18.30. Ставам рано в докато се оправя, да изпратя детето и да си приготвя закуска става 6.30-7ч, закусвам, в 12ч обядвам и след това в 18ч вечеря. Тоест, аз ако пропусна да закуся и обядвам направо стават 18ч и това си е фаст, така ли? Поне аз така като броя часовете... да взема да започна така пък след време и 24ч да стигна... Ще ям само обяд и вечеря. Ще пробвам утре да го направя. Имам аз 5кг за сваляне, така че ще пробвам този начин.
И утре няма да тренирам, че още не ми е добре (МЦ 😵‍💫), днес цял ден съм на но-шпа и аулин и света ми е крив, та на всичкото отгоре реших и фаст да правя сутринта...

# 64
Никога не съм закусвала. Според смяната се храня в различни часове, но едното хранене- което е символично - на работа, и второто вкъщи, са в 8 часов прозорец. Така ми е добре, гладна не съм се чувствала никога. Реално винаги имам 16, а понякога и 24 часов фаст. На нощна смяна се храня еднократно.

# 65
То не е задължително точно закуската да пропускаш, други пък си закусват а пък приключват с храненето за деня по-рано. Даже откъм циркаден ритъм и какво ли не още го дават че така е по-добре, но аз цял живот не огладнявам сутрин и ако ям сутринта това е изключение. Примерно хич не съм се наспала или нещо от сорта, съответно батериите падат и тялото търси храна. Единствените други изключения са ми бивали ако е трябвало да приемам лекарства и да ям нещо заради тях сутрин, но това за щастие не е често.
Майка ми пък гледа да приключи с храненето към пет следобед, тя така се чувства най-добре за себе си. Чудим си се една на друга, чешем се по главите, но всяка си кара както си е "нейното".
Просто повечето хора избират без закуска защото едно че си спестяват време сутрин - кой ти го дава това, точно преди работа Grinning друго че вечерята обикновено е със семейството и/или за социализиране и съответно е по-неудобна за пропускане. Макар че и на това му намират начина, ако искат. Няма само едно "правилно" за всички.
По принцип всичко с над 12-13 часа интервал без храна се води интервално хранене, ако и съвсем леко при такива малки интервали на фаст, разбира се. Все от някъде се започва.

# 66
Да, започни по-плавно. И наистина е добре, поне докато свикнеш, да не се претоварваш с тренировките. Слушай си тялото и ще разбереш докъде се простират възможностите ти в момента, не е нужно да се надскачаш, не гониш рекорди.🙂 Иначе и 12 часа някои го броят за фаст.😉
Дева, а смените отразяват ли ти се на ИР, на глада или на друго?🤔 Какво включва по-лекото ти хранене?

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 19:08 от dolce miele

# 67
Аз предпочитам да е закуската, точно защото с ММ си обядваме заедно, и вечеряме тримата, пък и сутрин по-лесно ще пропусна храненето.

# 68
Важно е да не се яде често и по малко, както правят много хора, със заблудата, че така било полезно. За какво е полезно?

# 69
За  нищо, за какво.... аз така нон стоп немога да дъвча, то ще хвана мускулна треска 🤣. Ето сиинът ми днес имам чувствотпо, че яде 5 пъти, ама той е на 14г все е гладен. Слаб е, тренира от много време вече  няколко години, хляб никога през жиивота си не е ял. Аз лошата майка не му давах като беше малък, нито хляб, нито сладко, ама никакво под никаква форма, ни макарони, ни каши, ни попари. Никакви бисквити, шоколладови неща, подскадени неща, нито мед до към 4-5г. След това тръгна на предучилищна на градина и там вече опита сладко, ама  не иска. До ден днешен не харесва сладкко нито,  хляб и всякакво тесто. Колко е дообре това незнам, ама е здрав. Няма никакви дефицити, малко се отплеснах, но според мен вкус се възпитава.

# 70
За чести пикове на инсулина май е "полезно"...🤪

# 71
Когато се правят фастове, особено дълги е добре след това да се яде стабилно, за да се наваксат загубите на хранителни вещества. Също не е добре да се правят дълги фастове често. Веднъж месечно един тридневен или на няколко месеца един 7 дневен са пре-достатъчни. Хубаво е да се разтовариш от време на време, но не да се вманиачаваш, защото фастовете може също да са пристрастяващи.  Интервалното гладуване е различно, но пак трява да се внимава да не стои недохранен човек. И под недохранен нямам предвид гладен, а хронично да яде прекалено малко и да си скапе метаболизма.

# 72
Няма опасност аз да прекаля, то не се знае дали изобщо ще издържа. Днес не успях, направих си още в 9.30ч един протеинов шейк. Имам чувството, че беше най-хубавото нещо на света... тоест 15ч след вечерята предния ден.

# 73
Напълно съм съгласна. Не трябва човек да се внманиачава или пристрастява към каквото и да е или пък да му е самоцел! Освен това, някои могат да си "позволят" тридневен фаст по-често от други. Изисква се вслушване в сигналите на тялото, а не човек да си упорства на инат.
За  нищо, за какво.... аз така нон стоп немога да дъвча, то ще хвана мускулна треска 🤣. Ето сиинът ми днес имам чувствотпо, че яде 5 пъти, ама той е на 14г все е гладен. Слаб е, тренира от много време вече  няколко години, хляб никога през жиивота си не е ял. Аз лошата майка не му давах като беше малък, нито хляб, нито сладко, ама никакво под никаква форма, ни макарони, ни каши, ни попари. Никакви бисквити, шоколладови неща, подскадени неща, нито мед до към 4-5г. След това тръгна на предучилищна на градина и там вече опита сладко, ама  не иска. До ден днешен не харесва сладкко нито,  хляб и всякакво тесто. Колко е дообре това незнам, ама е здрав. Няма никакви дефицити, малко се отплеснах, но според мен вкус се възпитава.
Много добра услуга си му направила! Браво!🙂

# 74
Яде се стабилно и преди, и след по-съществен фаст. Изобщо не е целта да е по-малко храна изядена а там единствената цел е да постигнеш над определено време през което не постъпва храна, толкоз. Идеята е да позволиш на тялото си за задейства определени процеси, които просто няма да се случат ако си яла скоро. Мразя да видя и интервално гладуване или каквото и да е гладуване да му казват, на нашенски като че ли интервално хранене повече му отива. Защото хранене трябва да има, когато му е времето.
Аз като се храня 2 пъти на ден, това не значи че изяждам с 1/3 по-малко от някого на "нормално хранене" по 3 пъти на ден. Означава че храната си за деня я разпределям в две хранения. И да се случи някой път да ми е дошла сравнително малко, това в никакъв случай не е нарочно, а и както стана дума - аз все още си имам запаси по мен, няма да спра да функционирам, нито пък ще спра да хвърлям сянка Grinning Но гледам да съм добре нахранена, че и без това не се набавя лесно достатъчно протеин, а особено жените точно този "грях" го имаме често - да не приемаме достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт