Инсулинова резистентност - тема 3

  • 19 829
  • 761
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 768
Аз мразя месо. Мъча се като го ям, мирише ми гадно. От миризмата само ми се повдига. Ще видим какво ще покажат тестовете ми следващия месец. Ако са нормализирани нещата , не мисля да изключвам ориза и картофите напълно. Започнала съм Метформин 500, но искам да се отърва и от него. Спортувам 3 пъти в седмицата  и вървя доста пеша и така ..

# 31
  • Мнения: 23 542
Ако е само месото така, пак няма да останеш гладна, аз пък риби не ям. Все има откъде да си набавиш протеини - риби, яйца, с млечните не те знам как си. Гъби също, макар че те не са чак толкова хранителни но има и там.

# 32
  • Мнения: 13 032
Бобовите също са добър източник на белтъци.

# 33
  • Мнения: 2 786
Не са, защото са непълноценни - не съдържат всички "буквички от азбуката", с които да се изпишат думи по примерът ми преди няколко страници или в предната тема беше. Трябва да се комбинират правилно, а за това се искат познания. Белтъчините от месо са пълноценни - съдържат всички аминокиселини в подходящи пропорции и са високо усвоими, за разлика от растителните. Само соята има пълноценни белтъчини, за това и е толкова популярна сред веган популацията.

Съжалявам, че съм все контра, но детайлите са важни.

# 34
  • Мнения: 1 033
В предната тема написах как И ми падна от почти 30 единици до 5,7 за 2 месеца без лекарства..и слава богу с едно леко покачване до 7,2  вече  го задържам 6 месеца в границите на  5-5,8. Не съм се отказала нито от въглехидратите - плодове и зелечунци (има изключения, за които всички знаем ), нито от млечните.Много пъти съм се тествала с глюкомер - горедолу 2пъти седмично от 9мес вече (the Дорис има  глюкомери, които се дават безплатно в комплект с ленти , но пък след това лентите са малко по скъпи:smirk: )и  съм установила че ако КЗ ми е 4,8-5,2 и И ми е около 5 , ако КЗ стане 5,5 -5,6 , И е към 6,5-7  .  Лично моя най голям враг са тестените(може би защото и ЩЖ ми прави проблеми и после сама  си се оправя, явно глутена е проблемен ) , затова само парче с късмет си взех и дотам.. Но лично мнение не се отказвайте от плодовете и особено зеленчуците

# 35
  • Бургас
  • Мнения: 8 407
Глутена си е възпалител. А тези които имат цьолиакия не могат да го консумират по други причини -  за тях той е токсичен.
Същото е и с млякото.

Не е токсичен. Токсично означава нещо, което те трови, а това с глутева е на друг принцип.

Ето извадка:
Глутенът уврежда ганглиите или малките власинки, които образуват абсорбиращата част на тънкото черво. Когато те се повредят, те загиват и вътрешната стена на чревния тракт става много гладка. Това намалява повърхността на тънкото черво и следователно и времето, за което се абсорбират веществата. Връхчетата на ганглиите освен това обработват млечния протеин лактоза. Много страдащи от целиакия имат нетърпимост към лактоза, докато ганглиите израснат отново при безглутенова диета. Това означава, че повечето страдащи от целиакия страдат от недохранване и анемия, дори когато са с наднормено тегло или изглеждат здрави. Анемията е един от симптомите за присъствието на целиакия.

# 36
  • Мнения: 23 542
Обичам бобови, много са ми вкусни. Дори и с храносмилането им нямам проблеми, каквито много хора имат. Обаче ако ги ям редовно и в съществени количества, не ми е добре. А и за мен също не са пълноценни. Та и тях съм ги сложила в графата с редките лакомства, за разнообразие и то броени пъти в годината. И говорим за еднократна порция примерно у майка ми, а не да си наготвя една тенджера за мен и да си я изям няколко дни Grinning Броени пъти в годината няма да ме гътнат но редовно ядени не ми се отразяват добре. По-добре се чувствам на по-съществени протеини (да се чете като животински) и зеленчуци към тях. Имам повече енергия, главата ми е по-бистра, не ме домързява след храна. Сега, след бобови не е като след ориз или картофи или тесто, естествено. Но не е и баш както трябва. Случва се като готвя, да метна малко грах ей така да се подмята и нещо зелено из манджата, че обичам храната ми да е цветна, а и грах обичам. Но той е толкова малка част от всичкото че е повече за идеята, тогава естествено също не ме бърка.
Това при мен, а пък който е добре и с бобовите, няма какво да го спре да си ги яде по-редовно.

А това с глюкомер дето ти дават безплатни ленти е най-големият майтап... Те реално ти дават лентите с безплатен глюкомер. И си осигуряват клиент да продължи да купува техните тест ленти, че повечето хора са склонни да се придържат към едно и също. Гледайте цените на тест лентите основно.

# 37
  • Мнения: 13 032
Ако минеш само на вегитарианско хранене може и някоя липса на аминокиселина да има, но да ядеш животински храни на всяко хранене си е вредно, независимо че са яйца, млечни, месо.
Повишава нивата на растежния стимулатор IGF-1, което не е добре.

Irene Adler, аз не ядях глутен дълго време именно заради описаното, но не съм с цьолиакия. За цьолиаците обаче си е токсичен и може да причини смърт, за това е и толкова стриктно одобряването на продукти за хора с цьолиакия /дори кръстосано замърсяване не се позволява т.е. един и същ нож или бъркалка в производство на глутеново или безглутеново тесто/. Може да попиташ в групата за цьолиакия България - от там научих много за това заболяване и вкл. това, че за тях глутена не е просто предпоставка за неразположение, а може да е фатален.

Между другото скоро се коментираше по групите, че храненето без въглехидрати или с ниски такива води до проблеми с щитовидната. Тъй като не ме интересува това, не съм задълбочавала, но ако някой има хашимото или друго заболяване на щитовидната може да потърси информация да не си донавреди с храненето.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 00:11 от the Дорис

# 38
  • Мнения: 2 786
И това за щитовидната е много оспорвана тема, ако следите редовно дебатът по нисковъглехидратното хранене.
Шест години направих на кантивор, все още съм жива и здрава. Кога да очаквам вредните ефекти на яденето на животински храни всеки ден?

# 39
  • Мнения: 23 542
А, не е от скоро това дето говорят за щитовидната и въглехидратите, както и не са отскоро и оборванията му. И там опираш накрая до това да си избереш на кого да повярваш, защото очевидно няма как и едните, и другите да са прави. Минимум едните грешат. А кой знае, може би и двете групи да бъркат. Аз не знам.

# 40
  • Мнения: 31 138
Не съм съгласна, че хранещите се нисковъглехидратно изглеждат мършави и са с окапали коси. Освен това, ако не се лъжа, по времето, когато the Дорис е свалила много килограми с нвх хранене, се е грижила за болен близък, съответно е имала и доста стрес (а твърде е възможно и храненето и' да не е било редовно). Все фактори, които (заедно със сваляне на повече килограми за кратко време) могат да доведат до липса на обем и сочност не само в лице, ами и навсякъде. Познавам и хора, свалили повече килограми на режим с доста вгх: ами, и при тях липсва сочност в лицето, някои от тях имат проблеми с косопад или изглеждат уморени и анемични, а не са на нвх хранене. Също така, не може да се каже, че здравословните проблеми ги заобикалят или пък, че всеки един пращи от енергия, за да ходи на фитнес. А, да, и проблемите с щитовидната жлеза също не ги заобикалят. Повечето от лекарите, то е ясно, обвиняват за всеки проблем животинските продукти (включително салами и високопретаботени), мазнините (без значение от вида им), холестерола, калориите, и какво ли още не...Но много обобщено, а е хубаво да се вникне в детайлите.
Относно щитовидната жлеза аз съм си правила експерименти да включвам по повече вгх за определен период. Уж понеже "жлезата имала нужда от вгх". Разбира се, не съм консумирала бързи въглехидрати. Но, освен че не видях подобрение в щитовидните хормони, видях влошаване на ИР.
П. П. Между другото, има немалко хора, които са на нвх хранене, но в същото време и на нискомазнинно хранене. Е, в този случай не съм изобщо учудена, ако имат изтощен вид...🙂

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 15:12 от dolce miele

# 41
  • Бургас
  • Мнения: 8 407
От моята камбанария да кажа проблемите с щитовидната може да не са от ниско въглехидратното хранене, а от рязкото сваляне на много килограми (независимо по какъв начин). Имах един накъв период като бях на 19г. Не бях пълна, по скоро нормална, ама нали зор всички да са слаботелесни и бях само на марули и краставици или супа без хляб. Ама тогава не съм имала ИР и не ми беше и проблем да стоя и по-дълго без храна, не ми ставаше лошо. И отслабнах доста, ама и ми се появиха едни симптоми след това - сърцебиене, тревожност, паник атаки и подобни. Та като си върнах нормалните килограми всичко отшумя.

# 42
  • Мнения: 2 786
И според мен хроничното недохранване е голяма фактор за неефективно работеща щитовидна жлеза. Особено го забелязвам при жени, които непрекъснато диетуват с цел отслабване.

Ниско въглехидратно - високо мазнинно хранене не е същото като ниско въглехидратно - ниско мазнинно, а масово пълните жени, които съм чела и тук във форума и на други места се хранят по втория начин, заради насадения страх от мазнините, че от тях се дебелее и трябва да се ядат ограничено или просто не са свикнали да ядат достатъчно мазнини и несъзнателно ги ограничават като ги наричат гадни. Ако добавим в микса и не оптимално работеща жлъчка, в резултат от хронично ограничаване на мазнините, нищо чудно че на някои им става лошо от прекалено (за тях лично) консумиране на мазнини.
Запек и диарии също са масови както и чревни проблеми, хемороиди. За тези пък се препоръчват повече фибри, които всъщност задълбочават проблемите, не ги решават, не и в дългосрочен план защото не дефицит на фибри е в основата, а неадресиран стомашно-чревен проблем.

Другото е, че масово жените не се хранят с достатъчно белтъчини. Първо, че препоръчаните количества са занижени, второ повечето диети като зелеви супи, кленови сиропи и други от сорта моно диети не съдържат нито мазнини, нито белтъчини. Второ практикуващите ги, ги повтарят многократно и все по-често през живота си, заради йо-йо ефекта. Дюкан пък набляга на белтъчините, но мазнините са недостатъчни и там може да се стигне до натравяне с белтъчини или до недохранване отново. Остеопорозата и саркопениите са масови също, особено сред жените в менопауза и причината не е менопаузата, тя само усложнява нещата.

# 43
  • Мнения: 23 542
Ти и да не свалиш много килограми или пък не рязко, това си е глад и мизерия с тия само марули и краставици... Не знам има ли някой изненадан че не ти се е отразило добре.
Потрисам се ако случайно отворя някоя такава тема в диетичния. Аз и вече внимавам да не го правя де, но се е случвало. Мне, напрягат ме, а пък това не е полезно хич.

# 44
  • Мнения: 2 232
Съжалявам, но аз ако няма месо, млечни и яйца не мога да се наям и това е. 😂 Е, не в едно хранене трите заедно, но все пак.

Ям си, докато се наям, не знам дали е правилно. Не ям по 1 кг месо на ядене, но ако не се наям, докато се нахраня добре (знам, как неадекватно го написах, но не намирам по-правилно) ще бъда гладна след 1-2 часа. Стремя се към две хранения и гледам да се нахраня добре при обяда и вечерята. Сега, има моменти ми се дояжда (особено при МЦ), хапвам малко ядки или парче шоколад 90%, не го мисля толкова. Ама и не стоя на една салата, към 16:00 да съм гладна, да ям нещо, после да си разваля и вечерята, пък после в 23:00 да се ококоря, че съм гладна. 😄 Много ми е удобно така, две хранения, без излишни други. Едно време съм правила диети (била съм на 19-20), много ми беше трудно с тия 5 ядения на ден, направо се изморявам, да мисля, да ям, да съм гладна, да не съм гладна. За мен лично, не е ок, нито темпа ми на работа го позволява, нито мозъка ми. Затова не харесах и зоновото хранене (само като видях основата в едната тема) не ми се стори за мен.

Дюкан съм пробвала също преди години. Не ми хареса, защото направо ми се повръщаше от нискомаслени млечни, белтъци и бяло пилешко. По принцип ги обичам, ама не в такива безкрайни количества. Мъжът ми и аз започвахме и на втората седмица, той вече беше тотално полудял. 😄 Аз също. 😁

Сега и двамата ядем НВ-ВМ - уж, той обаче си пийва и биричка веднъж в месеца и от време на време яде и други неща. След коледните и новогодишни празници сам каза: “Давай да си ядем по твоя начин, че не се чувствам добре”. Така че, за мен и него е ок.

Плодовете за мен са излишни - освен беритата. Една от причините е, че просто не обичам особено, а втората, че повечето ми вдигат захарта и понеже не ги и обичам, и третата - после ми остава един такъв вкус в устата на сладко, не виждам смисъл да ям, защото е полезно, пък да не се чувствам добре. То същото, някои казват за месото, ама аз кюфтета и суджуци (домашни) на фурна ям много често. 😄

Абсолютен лаик съм, още се уча, чета, всичко което написах и пиша си е от моята камбанария, изцяло на усещания. Моля да не се обиди някой! 😊

Общи условия

Активация на акаунт