Инсулинова резистентност - тема 3

• 20 877
  • 761
  •   1
Отговори
# 15
Това за Омега 6 е вярно.

# 16
Аз млечните не съм спряла, но хляб, ориз, картофи не ям. Тренирам по 1.5ч. по пет пъти седмично вече (освен, когато ми дойде). Килограмите са ми в норма, но съм на Глюкофаж. Като цяло аз още като започнах да го пия, може би 3-4 дена се почувствах много добре. Тогава още се лутах какво да ям и какво не, но явно въпреки това то ми държи кр.захар в норма или незнам. Пия си го и това е. Но аз си промених изцяло режима и живота, изцяло, и храната, и напитките, навиците, движението...само цигарите останаха.😉 И тях мъчих, началото на декември, ама не стана. Тогава, уж заради противозачатъчните. Аз имах и голяма киста, и може би защото и нея вече я няма и от тренировките, но съм нов човек. Изобщо не се чудете взимайте по една карта за фитнес и тръгвайте. Аз започнах с 3 пъти седмично, вече съм 5 пъти и си ходя с кеф, даже дните, в които не ходя ми е кофти. Ходи ми се.

# 17
Дорис, при някои, които се е докарали до абнормални нива на инсулин, само прехамхавено на рафинираните въглехидрати няма да им свърши работа. Както на мен, бавни, полезни или там каквито ги водят са ми вредни и ми създават проблеми и нямам никакво намерение да ги ям. Всеки сам да си определи поносимостите, това го казвам непрекъснато. За мен лично, никакви въглехидрати. Вас, кафяв ориз, охладени на един ден картофи може и да не Ви бъркат, но мен ме, а и не само мен. 
"Балансирано" и "в калориен дефицит" хранене са измислени дефиниции за неща които е невъзможно да бъдат измерени, за това на практика са неприложими. Да, знам, че някои хора твърдят, че с калориен дефицит са свалили едиколко си кг, но реално кг са паднали поради други причини като например, сериозно недохранване което влачи след себе си други проблеми.

# 18
Мислите ли, че тестовете, които се правят със снопче от косата ни са достоверни за измерване на чувствителност / непоносимост към храни? Аз съм правила такъв и като се храних според листа от теста бях отслабнала и се чувствах много добре. В него обаче ми е разрешено да ям ориз и картофи. Глутен и млечни са ми най-реактивни - отбелязани в червено. Само ечемика ми е отбелязан в зелено. Тотално се обърках вече…

# 19
Аз лично нямам много вяра на точно такива тестове, независимо от каква проба. По какъв начин установяват че нещо на теб не ти понася?
За гликемичния товар на храните съм склонна да вярвам че има значение, там си говорим вече за количество, най-просто казано. За гликемичния индекс точно за човек с ИР не мога да се съглася че върши много работа. Да, хубаво е да няма големи пикове че те са най-лошия възможен случай. Но пък и по-малко но все пак повишаване на КЗ вдига инсулина. Като е за по-дълго време разнесено, просто по-дълго време има стимул да се отделя инсулин. Ами не ща, пък нека да е с нисък индекс нещо си, не го считам за ОК храна. Говоря за редовно ядене, разбира се.
И бял хляб да изям, и пълнозърнест - еднакво ми сритват задника накрая, пробвала съм. Искам само да си легна. Пък нека единият да бил пълнозърнест, с все триците, чудо голямо. Повечето плодове ми го причиняват същото, супер рядко ми се прияжда но се случва. Пък нека и те да са с все фибрите и че били полезни. Фибри има и в зеленчуците, по-добре ми е като ям тях.

Това с калорийния дефицит хем е така, хем не е както го изкарват просто да се яде по-малко. Не е зорът да приритваш в глад и мизерия, зорът е да си вкараш метаболизма в ред че да не трупаш всичко изядено. Тоя синдром "хем гладна, хем дебела" повечето го знаем отблизо, не че нещо. Една немалка част от пишещите и тук, и в другата тема за ИР са ги пробвали тия тактики - яж по-малко, тичай по-много. Ако си 20 годишен здрав индивид, даже и работят... поне в повечето случаи.

Връзка между ИР и възпаление има и поне от нещата които аз съм срещала и чела, тя дори не е само в едната посока. И много възпаление я влошава, но и самата ИР вдига възпалението. Та там малко като с яйцето и кокошката.
При цялото ми уважение, цитатът от книгата ще го игнорирам, защото някой дето си рекламира определен метод, много ясно че ще изтъкне аргументи в полза на неговия начин. Ако книгата му беше за нещо друго, то щеше да е "истината". Дано не ми се обиди някой, не твърдя че нищо вярно няма, но отказвам да го взема за меродавен източник по този начин.
Цинична съм, знам. Има защо.

А това за стоенето гладни не разбрах изобщо откъде дойде, нещо се изгубих май из темата. Кой препоръчва да се стои гладен? Дайте го да го посрамим публично Grinning

# 20
  • Бургас
Аз не разбрах какво общо има глутена. Да, той се съдържа в тестение, които не трябва да ядем. Но ние не ги ядем заради друго, не заради глутена.

# 21
Глутенът е с възпалително действие. Сигурно това има предвид Дорис. Но и без глутен В вдигат КЗ и искат секреция на инсулин. Което успешно може да се избегне без В по принцип.

# 22
  • Бургас
Той не влияе ли възпалително само на тези, които имат непоносимост към него.

# 23
Въпрос на чревно здраве, най-кратко казано. Ако има някаква пропускливост, дори не е само глутенът дето прави мизерии. Но пшеница и глутен се водят че са най-гадни в такъв случай. Не ги пиша случайно отделно, някои автори казват че и други неща в пшеницата правят бели и съответно в комбинацията и с глутен става още по-зле работата.
И то пак според кой къде чете и на кого вярва повече. Тя съвременната пшеница няма много общо с тая дето са я яли прабабите ни и дето някой ги изтъкваше как са яли хляб на лягане и на ставане пък не са били дебели и с ИР.

# 24

Не е така. Глутена си е възпалител. А тези които имат цьолиакия не могат да го консумират по други причини -  за тях той е токсичен.
Същото е и с млякото.

Организмът се справя добре реакциите към глутен и мляко да не са бурни, но възпалението се натрупва.

Моя опит е, че имаме нужда от въглехидати - бавни въглехидрати и ориз. Няколко пъти съм преповтаряла моята тъпа история как се разболях - няма лекар, диетолог и специалист по храненето, който да не ми е трил сол на главата как може да махна въглехидратите - лаически казано те са тези, които обират токсините и какво ли не в червата. С тях се постига плавно покачване на кръвната захар, а не влакче на ужасите или перманентно нисък инсулин, който може да доведе до проблеми със щитовидната и много други.
Към момента мога като вляза в зала да позная кой яде и кой не въглехидрати - хората не приемащи въглехидрати имат някак измършевяла кожа и коса. И за да не решите, че е обида - аз също придобих този вид, като 2 години не ядох въглехидрати. За съжаление не успявам да възстановя сочността на кожата и обема на косата си.

# 25
Дорис, а ти как се храниш, на някакъв режим ли си?

# 26

Не е така. Глутена си е възпалител. А тези които имат цьолиакия не могат да го консумират по други причини -  за тях той е токсичен.
Същото е и с млякото.

Организмът се справя добре реакциите към глутен и мляко да не са бурни, но възпалението се натрупва.

Моя опит е, че имаме нужда от въглехидати - бавни въглехидрати и ориз. Няколко пъти съм преповтаряла моята тъпа история как се разболях - няма лекар, диетолог и специалист по храненето, който да не ми е трил сол на главата как може да махна въглехидратите - лаически казано те са тези, които обират токсините и какво ли не в червата. С тях се постига плавно покачване на кръвната захар, а не влакче на ужасите или перманентно нисък инсулин, който може да доведе до проблеми със щитовидната и много други.
По същата логика, аз мога да кажа, че нямаме нужда от въглехидрати, особено от ориз.

Какво значи перманентно нисък инсулин? Дай цифри.
Според моята лаборатория, реф. граници са 2.6-7.0 mU/l, аз съм в границите при това само последната година съм към долната, преди това съм била даже малко над, при условие че се храня без въглехидрати от години.

Дали съм мършава, аз не мога да преценя, според мен не съм и никой не ми е казвал, че изглеждам нездрава. Напротив, чувствам се отлично и с много енергия, до толкова, че аз която ненавиждам спорта, започнах да ходя редовно на фитнес.

За да ме убеди някой, че въглехидратите са тези, които обират токсините, искам механизъм по който се случва да бъде обяснен, не просто така казали един куп доктори. Като знам колко учат за човешкото хранене през време на обучението си и какво учат, нищо чудно, че не знаят повече от бай Иван боклукчията.

# 27
Аз да ти кажа се чувствам по същия начин, но нямам никакви наблюдения над инсулина и кръвната захар. Нито глюкомер имам, нито ходя да се изследвам. Освен като ме диагностицираха и един път след това. Каня се уж да ида тази седмица, ама да видим...
И аз тръгнах на фитнес и с кеф си ходя редовно. Не съм супер стриктна още с въглехидратите, но все по-добре се справям.
П.П. И глюкомер да си купя все се каня..

# 28
Мерила съм и кетони и кръвна захар с обикновен глюкомер, с кето моджо и с постоянен глюкомер, изследвам се и в лаборатория всяка година.
Реално голяяяма полза не бих казала че има от меренето на захарта, но не съжалявам, защото си задоволявам любопитството и се проверявам къде съм. Така установих тази година, когато съм и с най-нисък инсулин от всякога, че глюкозната ми толерантност се е подобрила значително. За нищо на света обаче не искам да се върна в предишното си състояние когато ядях ВХ и да се чувствам по начина по който се чувствах тогава. И за протокола, много обичах ориз, но той мен не ме обича. За това и нямам никакво намерение да започна да ям нещо, което не само ми е излишно, ами даже ме разболява - не, благодаря.

# 29
Браво на теб! Дано все така да са резултатите!

Общи условия

Активация на акаунт