От какво се пропиват хората.

• 15 254
  • 365
  •   1
Отговори
  • По света и у нас
Ако имате наблюдения бихте ли споделили.
Имам позната двойка, в която мъжа започна да пие доста. Преди се е наливал в компании, но сега е пиянде.
Спекулирам, че вероятно е от стрес и предразположение. Той се занимава със ремонти.
Имам чувството, че майсторите са си такива в по-голямата част.

От друга страна се чудя дали пък жена му да не му помага да се пропива с нейните изисквания и амбиции. 

Не зная... вече.

Лично за себе си знам, че ако съм стресирана ми се ще да си сипя едно и да се  отпусна, но нямам зависимост и се старя да не свиквам това да ми е средството за разтоварване. Има много други начини да се отпускаш.

Този човек обаче се крие от жена си, пие през деня докато ходи на фитнес, на разходка  знае че тя го дебне...
Колкото тя го дебне толкова той се чувства ограничен.

Имам чувството че иска да се изключи от тази реалност и то постоянно да е другаде.

Какво мислите?

# 1
Зависимостта към алкохол е болест, която започва  и се развива поради някакви
причини, но в един момент няма спирка, освен професионална помощ , и пак няма гаранции за успех от лечението.Същото като зависимост към наркотици, хазарт, секс…
Сложно е, имам опит с близък, който накрая почина под 50г възраст.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 00:00 от ДХ3

# 2
Аз не познавам мъж ,който да се занимава със строителство и да няма проблем с алкохола .Тук сте права .При мъжете в повечето случай започва от това .

# 3
Аз не познавам мъж ,който да се занимава със строителство и да няма проблем с алкохола .Тук сте права .При мъжете в повечето случай започва от това .

Това е теория, която и аз мога да подкрепя. Не познавах българин в Германия работещ нещо подобно, който да не беше битов алкохолик.

# 4
Алкохолизмът при мъжете е най-масовата зависимост в България. Има и жени, но са малко. Ужасен проблем, за който почти не се говори/пише.
По мои наблюдения алкохолизмът при мъжете е главно  наследствен. Веднага се сещам поне за 5 случая, когато дядо-баща-внук са пияндета.
С такава наследственост трябва да внимават. Но нали са мъже и имат прекалено самочувствие. Почват да пият, мислят си, силен съм, ще спра, когато реша. Но не става.
Моят съвет - момичета, бягайте от гадже с баща пияница.

ПП. Докато си припомнях 5-те случая, открих, че мъжката семка изчезва до внука. Ако в рода има сестри, те не се пропиват. Интересно.

# 5
  • Melmak
Попълват някакъв дефицит с алкохола, нещо им липсва. Без работа с терапевт и осъзнаване, няма как да стане. И аз вярвам, че до голяма степен е наследствено ако не се осъзнае проблема. В повечето случаи децата на алкохолика или са алкохолици, или тотални въздържатели, отричащи бащиния “пример”.

# 6
По мои наблюдения алкохолизмът при мъжете е главно  наследствен. Веднага се сещам поне за 5 случая, когато дядо-баща-внук са пияндета.
Сещам се за една надявам се истинска история. Сигурно е поствана стотици пъти тук.
Двама братя. Единият алкохолик, пропаднал неуспял в нищо живеещ в мизерия самотник. Вторият - абсолютен трезвеник, със добро образование, професия и семейство. На въпроса - Защо живота ви се разви по този начин? - и двамата дават един и същ отговор. "Баща ми беше алкохолик".
Аз не пия. Наливам си по 20-30 грама на Нова година, и може би на рожденния ми ден и на рожденния ден на жена ми. И то заради обичая. Винаги остава нещо накрая в чашата. За родата ми мога да кажа, че моята част от алкохола не е останала неизпита.
Но трябва и да се прави разлика между хора, които пият и си знаят мярката, хора които пият и не си знаят мярката, и такива които никога не изтрезняват. Предполагам темата е за последните. За тях алкохола е дрога. Държи ги във някакво състояние далеч от реалния свят, но там им е по-лесно, по-приятно, по-безпроблемно. След определена възраст няма никаква надежда за връщане към нормален живот.
Но пропиването не е заради жена, там безпаментните напивания са краткотрайни.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 05:30 от Абуто

# 7
  • По света и у нас
В случая не е наследствен алкохолизъм и имам два примера със синове на алкохолици - и двете момчета бяха много внимателни около алкохол и не пиеха като някои други.

Разни професии са нарицателно за пиячи, що актьори измряха от алкохолизъм..

# 8
Каква е логиката? Смисъл стресова работа ли е? Не разбирам.

# 9
Склонност към зависимости.

# 10
Баща ми беше алкохолик. За мен е смесица от наследственост, слаб характер, кофти младежка компания. Моля, не търсете вина за поведението на такива хора в жените им. Обикновено те си погубват живота и този на децата си, за да спасяват мъжете си. Ужасна, ужасна зависимост е това. Иска ми се да съм прекъснала веригата. Дразни ме омаловажаването на действието, ето, обикновено не се казва "пия", а "пийна", биричка, ракийка, едни такива сладички звучат. А аз като дете съм живяла в ада.

# 11
Моята история е като на Марена. Баща с тежък алкохолизъм, не искам дори да си спомням. Има разлика между обикновено пиянде и тежък алкохолик. Първият може да се налива всяка вечер и сутринта да стане за работа. Вторият може да не пие шест месеца и след първата глътка да стигне до литър или повече, без да успее да се изкъпе, да иде на работа, да се храни - само пиене до припадък, следва влизане в психиатрия с или без делириум, пречистване доколкото е възможно, после сух период няколко седмици или месеци и сначале. При баща ми имаше и жестоко, отвратително отношение от неговия баща, което предполагам може да обясни опита за попълването на дефицитите.
Наскоро разбрах за мой набор, с когото сме израснали заедно. На легло и с памперс, с изпържен мозък и тяло, натрупал бързи кредити и заеми от познати колкото майка му да си продаде апартамента и да ги плати. Баща му беше бохем и определено пийваше повечко, но нищо общо с това жестоко падение.
Алкохолизмът е страшен.

# 12
Аз съм жена и от няколко години, така да се каже, "преоткрих" алкохола. Понякога излизам извън границите на нормалното, понякога-пия просто малко да се отпусна. За съжаление 4 дни от седмицата вечер употребявам алкохол и то твърд, не говоря за чаша вино. Родителите ми не са имали проблем с алкохол.
За мен, моята причина е ....за да се отпусна. Много съм....стриктна, "стегната" в живота, правя всичко както трябва, влагам много енергия в работата си и в домакинските задължения, имам си доста демони, които ме мъчат...и това е лесния начин да се пренеса в един друг свят. Напълно осъзнавам, че вече имам някаква зависимост. На няколко пъти съм спирала да употребявам алкохол, после пак.

# 13
  • Пловдив
И според мен е наследственост плюс "подходящи" условия за развиване на зависимост - семейство или компания,  в които се пие, например, реклама, любопитство... Както каза горе друг, подобно е на всяка друга зависимост. Наследственост не значи, че задължително бащата (или майката) е бил пиянде, нито - че всичките деца на алкохолик ще наследят склонността еднакво.
Може също някой, който я е наследил, но го осъзнава и е дисциплиниран, да успее да потиска склонността волево и да не пие. Може друг да има късмет да не попадне в "подходящите" условия, сред пиещи хора. Но основна вина не бих търсила нито у съпругата, нито в стреса - до човек е. Другото само може да допринесе. А може и без това друго да се развие пиянството.

# 14
Слаб характер и предразположеност - опасна комбинация. Смятам, че важи за всички зависимости.

Общи условия

Активация на акаунт