От какво се пропиват хората.

• 15 340
  • 365
  •   1
Отговори
# 15
За пияндетата, върху които имам наблюдение, изглежда основната причина е точно желанието да се изключат от реалността. Сякаш им е трудно да останат със себе си и мислите си или да започнат нещо продуктивно вместо да пият.
Иначе и средата може доста да подхлъзне. Особено в България е толкова нормализирано и даже очаквано да пиеш по 200 мл ракия с всяко ядене... Ако вече си тръгнал по наклонената плоскост, няма коректив, който поне да те накара да се замислиш.

# 16
  • София
Няма нищо наследствено в алкохолизма! Дали ще е пияница ило алкохолик... В един момент нещата много бързо се припокриват. Това е слабост, липса на самоконтрол и воля, която накрая се превръща в зависимост! В България и като цяло в Балканските държави това е огромен проблем, особено в по-малките населени места.

# 17
  • Пловдив
Айде, де, нищо наследствено нямало, как не.
Това, че децата не са задължително като родителите, или братята и сестрите - еднакви, съвсем не означава липса на наследственост. Също не означава липса на наследственост и възможността да се контролираш волево, за да не се поддадеш на вродената склонност, нито пък участието и на външни фактори (традиция и среда) означава липса на наследственост.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 09:11 от Магдена

# 18
В България е твърде нормализирано пиенето (и то всяка вечер). Страшно много хора дори не осъзнават, че имат проблем, а останалата част не го смятат за проблем.
Не мисля, че проблема е само наследствен, а по-скоро обществен.
Тъй като аз не пия (никога не съм пила и нямам желание) - когато съм някъде и ме попитат и кажа, че не пия получавам най-потресените погледи, възклицания и странни реакции. Имам чувството, ако кажа че съм извършила някакво тежко престъпление, ще реагират по-нормално.
Та да, тук е нормално да си алкохолик, да не пиеш е ненормалното.

# 19
Аз пия 2-3 пъти в годината, по бира, или глътка вино и винаги в компания аз съм била изкарвана странната птица, а не тези, които се правят на мармалад.

# 20
Имаме един близък приятел, който след раздяла започна да се пропива. Млад, амбициозен човек, преди 8-9 години имаше сериозна връзка. Тя беше токсична, но въпреки това, важна за него. След раздялата имаше още една сериозна връзка, но и тя не стигна до брак, защото още страдаше по първата си приятелка. Сега се ожени за друга, но точно преди сватбата всяка вечер се напиваше до безпаметност. Настоящата му съпруга не знае за това, защото преди брака се виждаха рядко - живееха в различни градове, а и тя работи на смени. И до ден-днешен, когато е пиян, повтаря, че любовта на живота му е друга, а се е оженил за някоя друга. Между другото, онази първа омъжена е отдавна и има дете.

Та ето, и от любов се пропива човек.

# 21
Живях с алкохолик няколко години... Всъщност в началото беше просто беше смислен, умен и грижовен мъж, който обичаше да си пийва в компания. После стана отрепка и дойдоха страшните времена.

Не съм сигурна дали има конкретна причина някой да се пропие, вероятно някои хора просто са предразположени към това. Проучванията показват, че децата на алкохолик по-често стават алкохолици. Познавам такива примери.

# 22
Е, аз пък познавам мъже, които се занимават със строителство и ремонтни дейности, и не са алкохолици, дори не са и пияници. Включително и чичо ми е в строителството от години, и то вече на ръководна длъжност от 10 години насам. И двамата ми дядовци в един момент от живота си са се пропили. Това не е повлияло негативно нито на майка ми, нито на баща ми, нито на брат му. Не са абсолютни трезвеници, да не близват грам алкохол, не са и пияници.

# 23
Мой познат го попитах защо пие и се налива всяка вечер-ами нямало какво да прави.Диабетик,пие и повръща,отврат.
Друг се алколизира ,когато загуби работата си.
Деца на родители алкохолици познавам-не близват.
Та така.

# 24
Според мен склонността към зависимости е наследствена. Предполагам, че към алкохолизма допринася и някакъв вид депресия или чувство за малоценност.

В България наистина е прието да пиеш, но колкото и да е прието в средата, в която си, не е достатъчно. Можеш да се превърнеш в пиянде в компания. Но алкохолиците съм забелязала, че си пият сами и от сутринта. Алкохолиците, които аз познавам, дори не бяха особени пиячи преди. Някъде четох, че тези хора по друг начин усвояват алкохола. Аз ги съжалявам, някои бяха интелигентни и възпитани хора. Сега са грозна гледка, че и агресивни и опасни. Също отключиха психическо разстройство, което също е често срещано. Понякога се чудя дали пък точно някакво скрито психическо разстройство не им отключи алкохолизма.

# 25
Мисля, че е класика да си "лекуваш" психичните проблеми с алкохол. Депресии, тревожности, или огромно напрежение можеш да тушираш само с алкохол, нямаш умения да се спасиш от тях по друг начин.

Аз почвам да пия по-често когато нося голяма тъга. Сега пак съм в такъв период и бих пила по 1-2-3 бири всеки ден. Не се справям с живота си, с родителството, с брака си. Вечерта ако изпия една бира ме отпуска малко, колкото да заспя, обаче пак в 3-4 часа се будя да цикля. Много е мъчително. Като нищо може и да се пропия, усещам, че имам потенциал за това. Абе голяма депресия ме е хванала. Разбира се, всеки случай на пропиване вероятно е различен. Гледам да не съдя, че човек не знае какво може да му дойде до главата и как ще реагира на него.

# 26
Заради баща ми съм говорила с психиатър, тя каза, че алкохолизма почти винаги върви с депресия. Също така тези хора обикновено имат липса на витамини от групата Б.
Абе, много е трудно човек да се откачи, трябва много да е мотивиран и сам да го иска. По-лесно им е да се пуснат по пързалката.

# 27
Мисля, че е класика да си "лекуваш" психичните проблеми с алкохол. Депресии, тревожности, или огромно напрежение можеш да тушираш само с алкохол, нямаш умения да се спасиш от тях по друг начин.

Аз почвам да пия по-често когато нося голяма тъга. Сега пак съм в такъв период и бих пила по 1-2-3 бири всеки ден. Не се справям с живота си, с родителството, с брака си. Вечерта ако изпия една бира ме отпуска малко, колкото да заспя, обаче пак в 3-4 часа се будя да цикля. Много е мъчително. Като нищо може и да се пропия, усещам, че имам потенциал за това. Абе голяма депресия ме е хванала. Разбира се, всеки случай на пропиване вероятно е различен. Гледам да не съдя, че човек не знае какво може да му дойде до главата и как ще реагира на него.
Пий една голяма водка или уиски да видиш как ще те приспи за нула време Grinning
Всъщност, истината е че алкохола накъсва съня. Пийнал си вечерта, в 3 часа през нощта рязко отвориш очи и не можеш да заспиш повече. И на мен ми се е случвало да пийна, когато съм доста изнервена за нещо, или когато имам някаква мъка, но тогава човек най не знае мярка.

# 28
Абе, много е трудно човек да се откачи, трябва много да е мотивиран и сам да го иска. По-лесно им е да се пуснат по пързалката.

По-"лесно" е, защото част от болестта депресия е засягане на центъра за мотивация в мозъка. Губиш мотивация за всичко, в крайна фаза - дори не можеш да се изкъпеш, да си измиеш зъбите или да станеш от леглото.

# 29
Да, това е болест, аз затова в по-осъзната възраст започнах да виня майка ми, а не него за ада, защото тя е била уж адекватния човек, който е трябвало да ни спаси. Изключително трудна е динамиката в семейства с алкохолик, и двете със сестра ми сме със сериозни бъгове. Работя с психолог от години. Затова ми се иска повече да се говори и да не е толкова социално приемливо пиенето, но уви.

Общи условия

Активация на акаунт