Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 022
  • 727
  •   1
Отговори
# 270
Защо си мислете че като са лекари или всякаква там ЕнтЕлЕгенция ще се държат нормално и човешки , за пари всички се продават и стават питбули, даже те са едни от най-алчните и безскруполни хора

# 271
  • София
След като е подписан протокола без забележки, това в момента (извън сметките за парно) не е ли реално кражба?
Не ви разбирам , кражба в какъв смисъл?
В смисъл, че своеволно и неоснователно задържа и разполага с чужди пари, които не са й дължими. Без значение, че за някои от посочените щети наистина може наемодателя да оспори дали са нормална амортизация, след като Приемо-предавателният протокол е подписан двустранно, няма как някой да си присвоява Вашите пари.  Тогава тези протоколи за какво си ги пишем? Законът парцал ли е или е, та всеки да си го употребява както му скимне?
По принцип би трябвало да можете да я съдите, но обикновено или хората се примиряват със загубата, или се разправят по селския начин съвсем извънсъдебно. Това, уви, е ако говорим за реалността, не за "как би следвало да е" Sad Не ми се е случвало никога, но ако бях аз, след такова лицемерие бих се консултирала с адвокат (и без това имам доста приятели юристи; сигурно и Вие имате все някой?).

# 272
  • София
Според мен за счупените неща е ок да задържи пари, макар че е трябвало да ги огледа като сте подписвали протокола. Но е приемливо все пак.
Но почистването и боядисването са част от нормалната амортизация за мен. Когато разбира се не е оставено нарочно супер мръсно и не е рисувано по стените.
Най-разумно е ако успеете да се срещнете някъде по средата.

А честното ми мнение е, че най-вероятно няма да си видите депозита, за жалост колкото и да е коректен човек, обикновено се измислят някакви причини. Моят го задържаха заради направен ремонт по време на престоя ми, не по мое желание, след който чистих аз. Simple Smile Та най добре следващите 30х. ги съберете за първа вноска за собствено жилище и стойте далеч от такива "бизнесмени". 

# 273
  • София
Ние се съгласихме да го задържи за изравнителните сметки , въпреки , че миналата година изравнителните сметки бяха 1/3 от стойността на депозита.
Фактурите за парно, които сте получавали за този отоплителен сезон ( ваша втора зима там ) са на база реалното ви потребление през миналия ( ваша първа зима там ). А миналогодишните са били на база потребление на предишен наемател. Тоест сега приемаме, че сте ползвали тази зима горе долу толкова колкото и миналата зима.
Изравнителната ви сметка би трябвало да е около нулата ( малко отгоре или малко отдолу ).

# 274
Защо си мислете че като са лекари или всякаква там ЕнтЕлЕгенция ще се държат нормално и човешки , за пари всички се продават и стават питбули, даже те са едни от най-алчните и безскруполни хора
Прав сте разбира се . Това , че е лекар не я прави автоматично коректна , но от общуването с нея 2,5 год. останахме с впечатление за възпитан и културен човек , което в някаква степен изключва такъв вид абсурдно изнудване .

Не са нарисувани стените , нито са изцапани , има разбира се дребни засичания по латекса - в коридора около закачалката , тук там в кухнята . Нищо фрапантно , щом не е забелязоно при подписване на протокола.
Мръсно също не беше . Е не сме си измили прозорците преди тръгване , но беше изметено , изхвърлен боклука , изчистен хладилник , никакви наши вещи непотребни , които тя да изхвърли .
Вероятно за парното наистина няма да има и толкова изравняване колко миналата година , не се бях замислила за това , че през месеците вече  се взимат данни от нашето потребление, което съвсем ще ни ощети , ако реши да не върне депозита.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 11:37 от olimpus9876

# 275
  • София
Съмнява ме да не е плащала данък за наема. Щом се превежда по банков път би било доста смело.
В моите договори винаги е вписано за какво служи депозита, кога се изплаща/след изрявняване от Топл./, независимо кога са напуснали. Боядисването не би трябвало да е за сметка на квартирантите - все пак следващия трябва да влезе на чисто. Протекторите над матрака би трябвало да се сменят и перат заедно с чаршафите. Иначе те се омазняват и от там и матрака.

# 276
От общуването с нея 2,5 год. останахме с впечатление за възпитан и културен човек... 
Всеки един ще е мил и културен докато има интерес, за съжаление по тези казуси в БГ винаги има проблеми, в развитите държави договорите се спазват, защото всеки носи съдебна отговорност. Според мен и тук трябва да стане така, сериозни договори за да не може нито наемодателя да изнудва, нито наемателя да се отнася немърливо към чуждата собственост и да пази, но понеже сумите са от 500 до 1000 лв  не искат да се съдят

# 277
Никога не се плаща последен наем и сметки. Да се оправят с депозита.....

Но за тея пари заслужава ли си ходене по съдилища/адвокати и т.н. ...
1. Да не би пък заради такова мислене отношенията между наемател и наемодател да стигнаха до там, че и между хората въобще?! Я дай първо аз да те мина, да не вземеш ти да ме минеш?!
2. Стигне ли се до съд, направените разходи се присъждат също. Ако съм убеден в правотата си, заслужава си.

Какво точно ми е мисленето? Ще ми обясниш ли с каква цел се дават два наема а понякога и повече за депозит? Точно целта на депозита е да покрие един наем и евентуални щети/разходи ако наемателя духне. Но българския рентиер освен това иска да гушне и още. Отговори ми каква е целта на депозита? Ако всичко се гледа по договор и се изплаща, би следвало да няма такъв. В един читав договор следва да пише за какво служи депозита. Както се вужда, хората са били много коректни и точни, но накрая наемодателя се е осрал. Сигурно те са си виновни, че са будали?
Който не иска да има следи от употреба в инвестиционния му имот, да отваря музей и да пуска с такса, там само се гледа.

# 278
Според мен за счупените неща е ок да задържи пари, макар че е трябвало да ги огледа като сте подписвали протокола. Но е приемливо все пак.

Една брава и една дръжка за кухненски шкаф, са колко? 50лв? Бравата не е била ок още при наемането на жилището, тоест отпада. 1 дръжка за кухненски шкаф е от 2 до 15лв.

# 279
  • пустинята Гоби
Може да пробвате да си искате парите като заявите, че ще подадете жалби в НАП, полицията и там, където ви хрумне. Да се стресне един вид. Супер нагло отношение, особено към коректни наематели. Моя позната имаше подобен случай, но успя да си вземе депозита накрая.

# 280
Може ли да дадете мнение по следния казус.
Скрит текст:
Прекратихме договор за наем с едномесечно предизвестие , наемодателя прие апартамента без забележки с протокол при напускане , но задържа депозита , който е 1000 лв. заради изравнителните сметки на парното .
Сега след почти месец звъни да каже , че има следните забележки и ще си приспадне суми за :
* развалена брава на входна врата - Това донякъде го разбирам , макар  още с наемането имаше трудности при затварянето и заключването  
* счупена дръжка на кухненски шкаф
 *иска да викне фирма за почистване и да приспадне сумата за почистването , защото не бил почистен апартамента след изнасянето ни - да отбележа , че при нанасянето апартамента също не беше чист и ние си го изчистихме .
* захабени матраци - матраците не бяха нови , след нашето ползване - нямат петна , нямат изцапано - не знам как реши че за 2,5 год. сме ги захабили
* свалихме една мебел в мазето с нейно съгласие , но не я качихме обратно - трябвало да вика хамали да я качват
* захабена баня - около душ кабината се образувал  мухъл
 и  последно , на някои от стените има някакви леки замърсявания  , все пак сме живяли там 2,5 год .  трябвало да се боядиса и  това ще приспада .
За две год и половина сме си плащали наема и сметките абсолютно коректно , апратамента  не е луксозен , да кажеш  , че сме повредили скъпа мазилка , плочки и т.н. даже напротив стари мебели и обзавеждане .
Самият  наемдател беше супер доволен от нас , никога не сме имали  проблеми за 2,5 год и сега изведнъж някакви дребни неща  , които за нас са свързани с нормалното изхабяване на апартамента . За първи път чувам да се искат пари за почистване от този който напуска , при положение , че когато предавахме апартамента изобщо не се спомена за подобно нещо.
за в бъдеще - като подписвате Протокол за издаване искайте да се впише, че "с подписите под протокола, двете страни потвърждават, че  са си уредили всички плащания и претенции."

Претенциите на хазайката ви са измислени. Това може да се включи в т. нар. амортизация.  Това за хамалите?? Дръжка на кухненски шкаф - два лева??  Предложете и някой мъж да влезе в нейно присъствие и да оправи дръжката, да измаже с латекс, ако трябва, но си искайте депозита.  Да е казала още при приемането какво не и харесва.
Сами се защитавайте!

# 281
  • In the land of Never Never
Изглежда всичко зависи от човека. Като напусна наемателката рускиня, подписахме протокол, че всичко е в добро състояние. След това установих, че има счупено част от едното осветително тяло над масата за хранене, където не е много видимо, като седнеш го виждаш. Също някои леки наранявания на масивна мебел в хола, като са изнасяли мебели -тя си имаше и свои, явно са ги закачили. Да не говорим за стените, има мазни петна в кухнята. Сменили са шланга на душа, но с такъв, който не може да се закачи за съществуващата поставка за него на стената на банята, та се наложи да обикалям София да търся някакъв подходящ. Но не мога да имам претенции, да съм гледала по-добре.
От депозита се бяхме разбрали да платя сметките й за последния месец, защото ги плащам от банкова си сметка, и тя после ми ги възстановяваше. За изравнителните сметки за парното бях забравила, но се договорихме с нея, не беше много доволна, но се съгласи, да задържа 150 евро, в случай че има за плащане. Казах й, че ако е на плюс, аз ще й върна сумата, която топлофикация впоследствие има да ми възстановява. Смятам,  че така е честно.

С онази наемателка, мисля че трябва да я съдите. Ако сте подписали протокол, че всичко е наред, няма как да има претенции. Съдът е разправия, и пари, но после ще си ги вземете. Ако имате договор, където тези неща са уточнени, и протокола, тя ще плаща и съдебните разноски, вашия адвокат, така че ще й се отще да мародерства следващи наематели по този начин. Кажете й, че ще я съдите. Може да предложите компромис да занесете мебелите й обратно от мазето и да платите бравата. Останалото се счита за част от нормалното износване при употребата, което обикновено се уговаря в договора.

И искам да попитам, в кой квартал е този апартамент? Аз преди десетина дни обявих моя тристаен под наем, в Лозенец, след пълно боядисване, заедно с гараж, мебели по поръчка, качествени нови немски електроуреди, с изглед към Витоша, изобщо всичко е топ, за 750 евро. Агенциите всички се тръшкат, че бил много висок наема. То че има и по-ниски наеми, е така, но зависи от това какво даваш. Нямам бърза работа, не плащам ипотека, така че мога да чакам.

# 282
Изглежда всичко зависи от човека. Като напусна наемателката рускиня, подписахме протокол, че всичко е в добро състояние. След това установих, че има счупено част от едното осветително тяло над масата за хранене, където не е много видимо, като седнеш го виждаш. Също някои леки наранявания на масивна мебел в хола, като са изнасяли мебели -тя си имаше и свои, явно са ги закачили. Да не говорим за стените, има мазни петна в кухнята. Сменили са шланга на душа, но с такъв, който не може да се закачи за съществуващата поставка за него на стената на банята, та се наложи да обикалям София да търся някакъв подходящ. Но не мога да имам претенции, да съм гледала по-добре.
От депозита се бяхме разбрали да платя сметките й за последния месец, защото ги плащам от банкова си сметка, и тя после ми ги възстановяваше. За изравнителните сметки за парното бях забравила, но се договорихме с нея, не беше много доволна, но се съгласи, да задържа 150 евро, в случай че има за плащане. Казах й, че ако е на плюс, аз ще й върна сумата, която топлофикация впоследствие има да ми възстановява. Смятам,  че така е честно.

С онази наемателка, мисля че трябва да я съдите. Ако сте подписали протокол, че всичко е наред, няма как да има претенции. Съдът е разправия, и пари, но после ще си ги вземете. Ако имате договор, където тези неща са уточнени, и протокола, тя ще плаща и съдебните разноски, вашия адвокат, така че ще й се отще да мародерства следващи наематели по този начин. Кажете й, че ще я съдите. Може да предложите компромис да занесете мебелите й обратно от мазето и да платите бравата. Останалото се счита за част от нормалното износване при употребата, което обикновено се уговаря в договора.

И искам да попитам, в кой квартал е този апартамент? Аз преди десетина дни обявих моя тристаен под наем, в Лозенец, след пълно боядисване, заедно с гараж, мебели по поръчка, качествени нови немски електроуреди, с изглед към Витоша, изобщо всичко е топ, за 750 евро. Агенциите всички се тръшкат, че бил много висок наема. То че има и по-ниски наеми, е така, но зависи от това какво даваш. Нямам бърза работа, не плащам ипотека, така че мога да чакам.
Като мине изравнителната, ако има нещо за връщане, не връщай.
изпрати и снимки с дефектите - счупената лампа и различния душ.

# 283
Тези агенции с колко искат да го свалиш наема?

# 284
  • София
За това, което описвате, 750Е ми се струва резонно и напълно в реда на нещата. Но и на мен ми е интересно да разбера за колко ви натискат агенциите?

Общи условия

Активация на акаунт