Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 017
  • 727
  •   1
Отговори
# 285
  • пустинята Гоби
Тепърва ще има търсене на жилища, така че си дръжте на цената.

# 286
Винаги съм се чудел на тезата, аз не бързам и няма да сваля.
Вероятно, ако се свали 200лв, ще се даде, а 200лв за една година са 2400лв, но това е наем за месец и половина, а както се вижда загубата може и да е повече аз собственика.
1500лв доста малко хора ще плащат, на вятъра както се казва или няма да е за дълго.

# 287
Тристаен, обзаведен в Лозенец с гараж си е добре като цена. Вярно е, че няма да се "избият" да го вземат, но пък така ще се отсеят тези, които не могат да си позволят.

1500лв доста малко хора ще плащат, на вятъра както се казва или няма да е за дълго.

Що? Ще плащат и няма да живеят там ли?

# 288
Винаги съм се чудел на тезата, аз не бързам и няма да сваля.
Вероятно, ако се свали 200лв, ще се даде, а 200лв за една година са 2400лв, но това е наем за месец и половина, а както се вижда загубата може и да е повече аз собственика.
Значи, че наемодателят не иска да свали, а ще чака друг клиент, който може да си позволи този наем.
Има доста собственици, на които парите от наем не са жизнено важни и могат да си позволят някой друг месец жилишето да е празно. Могат да си ремонтират нещо, например.
От друга страна има наематели с различни финансови възможности, но може да трябва да се чака повече за точно такъв.
Както и ако пазарът продуктува много ниски цени на наемите, може да спрат да ги отдават, защото печалбата ще им е малка и може да предпочетат да не си амортизират жилището.

# 289
  • София
След това установих, че има счупено част от едното осветително тяло над масата за хранене, където не е много видимо, като седнеш го виждаш. Също някои леки наранявания на масивна мебел в хола, като са изнасяли мебели -тя си имаше и свои, явно са ги закачили. Да не говорим за стените, има мазни петна в кухнята. Сменили са шланга на душа, но с такъв, който не може да се закачи за съществуващата поставка за него на стената на банята, та се наложи да обикалям София да търся някакъв подходящ. Но не мога да имам претенции, да съм гледала по-добре.
Като мине изравнителната, ако има нещо за връщане, не връщай.
изпрати и снимки с дефектите - счупената лампа и различния душ.
Тя жената казва, че обективно няма как да има претенции, ти й даваш идеи как да прецака някого, заради това, че самата тя не е видяла добре.

olimpus9876 Днес по-рано гледах един пост във ФБ групата на чужденците в София. Човек попита дали да очаква да си получи депозита по принцип и (о, изненада) повечето му отговориха да не. Знаят и за Топлофикация, и за НАП, и що е то обичайна амортизация, такси за почистване и всичкото му. Но споменаха нещо полезно - писмо от адвокат помагало; така че явно си струва да се пробва.

# 290
Средно един наемател остава 1-1.5 години в квартирата си. Къде са студенти и се комбимират и сменят желания. Къде е сам, но си намира гадже и сменя. Къде е двойка решиша да разшири заради дете/деца. Къде са решили да купят. Причини много. Та на фона на този интервал, ако един апартамент стой празен повече от 2-3 месеца си е на загуба. 2-3 наема губене на всеки 1.5-2 години смъкват възващаемостта значително, особено ако след всеки напуснал има освежителен ремонт. Рентиерството в момента е много тегаво и нерентабилно и който е твърдоглав ще губи.

# 291
Gogo1979
ако нямаш подходящ клиент, губиш, но бих казала, много повече ще загубиш, ако пуснеш първия срещнат желаещ и ти 'овършее' апартамента...

# 292
Е да, така е. Затова си трябва време дасе намери, но когато цената не еьточна статистически намаляш избора си или го увеличаваш значително и в него попадат лоши опции. Но в ценови диапазон 1000+ едва ли ще има лош генетичен материал.

# 293
  • пустинята Гоби
Как пък изчисли колко седи средно един наемател в квартира? Когато съм седяла малко, винаги е било, защото нещо не е наред с жилището. Когато накрая намерих свестен апартамент седях години, после намерих друг наемател като си тръгнах. Моите познати, които в момента живеят под наем си седят от години също, нямат намерение да се изнасят.

# 294
Наемател, който сменя квартира всяка година, е в категорията турист.
Имотът на Гликоза е в съвсем различна категория, нормално е да изчака подходящия наемател.

# 295
  • София
Понякога брокерите са били прави, да казват, че наемът е надценен, понякога не. Не е ясно в случая, кое от 2те е.
Но имайки предвид все още слабия "сезон", би могло да се смъкне със 100ина лв.
Ако давам под наем гараж и апартамент, бих ги смятал поотделно.
Например, колко вървят в Лозенец гаражите? 150лв?

Предполагам от 1 август ще има доста силно търсене в София. (което е типично за всяка година, но подсилено от края на корона-преселенията)

Не е ясно и какво е състоянието на този апартамент. Една боя и едни уреди не правят един апартамент добър, дори не го правят и приличен.
Мебелите в какво състояние са и колко стари, миризми, износвания, състояние на настилките, вратите, банята, общите части, асансьорите и тн и тн и тн и тн.
Наемодателят си знае, не е необходимо да дава отчет. Но това са все фактори, които брокерите са взели предвид, а ние в темата, не.

# 296
Само дето брокерите винаги казват на наемодателя, че наемът му е надценен, ако ще и 300 лв. да е. Обратния вариант до сега не съм чула....

# 297
  • пустинята Гоби
Времето ще покаже надценен ли е имота, не брокерите.

# 298
  • София
Аз се оглеждам за наем на тристаен в Лозенец/Хладилника с гараж, но 750 евро са твърде много (наскоро имахме опция за необзаведен, с гараж под наем от друг човек на обща цена около 900 лв., но се отказахме, понеже не ми се влизаше в схеми с двама хазяина). Иначе вашия някой би го наел за кратко. Хората, които търсят такива жилища имат пари и да купят, така че клиентелата е малко по-различна (особено пък такива, които ще дават 1500 на месец). Зависи разбира се и за коя част на Лозенец става дума. Като наемател на такова жилище мога да ви кажа, че не ме интересува чак толкова какви са уредите, колко топ мебели има и т.н. Искам да ми е изгодно да живея в него. Не бих искал да изплащам някаква скъпа и модерна кухня и мебели с наема...

Ако съм наемодател на такова жилище бих сложил базови и нескъпи мебели, но функционални. Танграта го е казвал многократно - повечето наематели са ок с Виденов, и аз мога да го потвърдя. Които нито мен ще товарят, нито наемателите. При евентуална повреда, няма да е голям проблем да се подмени нещо. Мебелите също трябва да са изчистени и минимум - всеки с тристайно жилище под наем може да си намери нужните му допълнителни неща, но съм виждал какви ли не изпълнения - обзаведен със секциите от соц. време, щото собственикът решил, че стават или не му се местят.

# 299
Аз пък смятам, че 3-стаен добре обзаведен в Лозенец с гараж не таргетира наематели като Damon, които търсят изгодното с мебели Виденов.

Нека не опростяваме действителността спрямо собствените си разбирания.

Общи условия

Активация на акаунт