Какви са личните ви нагласи за раждането на повече от две деца?

• 43 572
  • 1 447
  •   1
Отговори
# 1 230
Обаче когато пред теб стои въпросът практически как да го насочиш, към коя специалност, хем да му се удава, да има наклоности към нея, хем да е пазарно приложима. Много е трудно. Много.
Насочването е винаги трудно, но е достатъчно да се огледа в приятелските си/ ни кръгове и да прецени кой как живее и с какво се занимават родителите им.

# 1 231
Е, ако на човек не му се учи, да работи на 20. Има и хора, които практически едва са завършили средното, нататък какво да очакваш. Но ако имаш желание е жалко просто да не можеш да си позволиш да учиш.
Майка ми някога се изказа малко крайно по въпроса: "Да работиш като сервитьорка и да те щипят разни по дупето, не!" Аз бях предложила да поработя, докато следвам, но тя каза да се концентрирам върху ученето. И без това сигурно щях да изтървам табли с чаши и пр. с моите две леви ръце... Grinning

# 1 232
Аз имам пример за обратното. На 36 родителите й са платили две висши, апартамент, каквито екскурзийки иска, на каквито курсчета иска, наели са я в семейната фирма ... и какво от това. Пак е сама, пак само завижда на другите и се тъпче и дебелее, а не е завъдила ни кариера, ни мъж, ни дете, ни коте.

# 1 233
Обаче когато пред теб стои въпросът практически как да го насочиш, към коя специалност, хем да му се удава, да има наклоности към нея, хем да е пазарно приложима. Много е трудно. Много.
Много е лесно даже - каквото му се отдава най-добре и което го влече. На днешно време има голямо разнообразие и на специалности и на следдипломни специализации....Само желание да има човек.

# 1 234
  • Пловдив
В този случай въпросът не е дали му се учи на човек - имах предвид, че е безсмислено да се обсъжда това в контекста на "колко деца", защото почти излиза, че по-добре родителите ти да имат едно дете или Х деца по-малко (=да не си роден, съответно да нямаш братя или сестри), отколкото да се налага да работиш, преди да си се изучил.
Че е по-добре да се изучиш веднага без принуди, няма спор.

# 1 235
А защо да е най-добре? Има безброй примери, когато започват да учат и прекъсват или учат нещо, което не им е по вкуса и цял живот тъпчат на едно място. Пак казвам, на днешно време има какви ли не варианти на учене+работа или първо работа и после учене и т.н.

# 1 236
  • София
Аз имам пример за обратното. На 36 родителите й са платили две висши, апартамент, каквито екскурзийки иска, на каквито курсчета иска, наели са я в семейната фирма ... и какво от това. Пак е сама, пак само завижда на другите и се тъпче и дебелее, а не е завъдила ни кариера, ни мъж, ни дете, ни коте.
Уверявам те, че въпросната персона и стотинка да не беше получила, пак щеше да е на същото дередже, ако си мислиш, че е от презадоволеност. До човек си е.

# 1 237
  • Paris, France
Майка ми някога се изказа малко крайно по въпроса: "Да работиш като сервитьорка и да те щипят разни по дупето, не!" Аз бях предложила да поработя, докато следвам, но тя каза да се концентрирам върху ученето. И без това сигурно щях да изтървам табли с чаши и пр. с моите две леви ръце... Grinning

Работила съм като сервитьорка, в най-различни заведения и никой, никога не ме е щипал или обарвал. Най-голямото щипане и обарване ми се случваше в университетския асансьор в Лондон. Чак почнах да се качвам по стълбите, но и там се омазваха разни, винаги с вид на индийци или пакистанци. Останала ми е фобия и ако видя мъж с подобна външност пред асансьор и съм сама, просто не се качвам с него.

А сервитьорската работа не е тежка (навсякъде), позволява практикуване на език, нови запознанства, флиртове, бакшиш. За мене е една от най-добрите за джобни. В пъти по леко и интересно от работа в магазин или хотел.

Най-гадната на запад ми беше на рецепция на хотел. Всички се обаждат само за проблем, лудници от по 100 души наведнъж и като няма хора, все се намира някой тъп колега да блещи за тъпото си семейство или да ме разпитва за моя личен живот. Е, поне можех да уча като няма хора.

Ако дъщеря ми пожелае да работи за джобни, бих и препоръчала да стане точно сервитьорка.

# 1 238
Не зная точно какво е да имаш финансов гръб с години и да ти е осигурено всичко и затова не мога да говоря от тази гледна точка, но ми се иска на дъщеря ни да й е в пъти по-леко от на нас.
Но в скъпия западен капитализъм това ще е възможно само с едно дете, та и това е аргумент, който съм мислила много.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 00:31 от Анонимен

# 1 239
А брачните партньори ще им избирате ли или само деликатно ще ги насочвате?
Иначе аз съм била дете с финансов гръб и е нож с две остриета.

# 1 240
  • Paris, France
Неизвестен, дъщеря ти е друг човек. За тебе една работа може да изглежда тежка, а за дъщеря ти да не е. Аз никога не съм работила като детегледачка, примерно и зная, че не е за мене. Не съм гледала и животни срещу заплащане. Нямам против дъщеря ми да се занимава платено с това.

Моят мъж не е работил никога като ученик или студент и не иска децата да работят докато не завършат. Досега не са работили извън задължителните стажове, които са платени.

# 1 241
Уж все се жалваме, че днешните деца са презадоволени, че имат всичко, никога няма да разберат какво е да нямат  и да ценят това, което имат и все се чудим как да им задоволим и най-малката претенция под претекста, че искаме да им е по леко отколкото на нас..
Каво ще стане ако не учат някакво скъпо образование или пък докато учат работят почасово. Няма ли да им помогне да изградят себе, да ценят постигнато. Или вечно трябва някой да им дава и те да са неспособни да направят и една крачка самостоятелно.

# 1 242
А брачните партньори ще им избирате ли или само деликатно ще ги насочвате?
Иначе аз съм била дете с финансов гръб и е нож с две остриета.
Не, разбира се.
Нищо няма да избираме ние, насочване и казване на мнението са две различни неща.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 19:59 от Анонимен

# 1 243
Кой знае, един ден може и тя така да списва по форумите и да твърди, че не иска ни меда ни жилото. И как се е спасила.

# 1 244
Последното е пълно противоречие - как точно да се случи.

Моят случай е различен. Винаги съм имала прекрасни отношения с родителите си. Смятам че е добре след една възраст децата де са по-самостоятелни, включително и финансово. Сам да си го купиш, дори и работейки като сервитьор, не да ти го дадат.

Общи условия

Активация на акаунт