ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - Тема 3

• 19 450
  • 777
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Аа по-добре е да смениш млякото. Рисърчни си. Бебсъните имат нови хранителни потребности след 6-я месец, особено и ако са захранени, а вие сте много напред с папуто вече.
Ние имаме още 12 дни до 6м. Значи има надежда Grinning

# 91
Здравейте, мами! От два дена бебка вечер ми се събужда 20-30 минути след като е заспала, изпотена около вратлето и главата. Заспива си спокойно иначе и сама, но се събужда и слагането на бибата не е достатъчно както обикновено, за да се унесе пак. Започва да се върти и като не може да заспи започва и да мрънка и плаче. И разбира се я взимам да я понося, за да се успокои, при което установих, че е изпотена. Даже първата вечер й смених калъфката, на която спи, защото беше доста влажна. Никъде другаде не е потна. В стаята температурата е 20 градуса, чувалчето не е ново, спала си е и преди с него. Преди ми се е изпотявала така понякога при кърмене, което изобщо не ме е притеснявало. Но сега се тревожа, защото като потърсих информация се оказа, че това е един от симптомите на рахит. Ще се посъветвам с педиатъра, но като цяло пишеше да се проследи известно време и тогава. Може пък да са се върнали колики и те да я мъчат, понеже от няколко дни я захранвам. Тя никак не обича да я пече слънце и навън напоследък все излизаме когато й е време за сън, пускам й изцяло сенника на количката, вкъщи също като я слагам да спи й спускам външните щори. Та съответно доста го мисля този рахит като ги навързвам така нещата. При някоя от вас бебчето да се поти така, а преди да не се е случвало?

# 92
Здравейте, мами! От два дена бебка вечер ми се събужда 20-30 минути след като е заспала, изпотена около вратлето и главата. Заспива си спокойно иначе и сама, но се събужда и слагането на бибата не е достатъчно както обикновено, за да се унесе пак. Започва да се върти и като не може да заспи започва и да мрънка и плаче. И разбира се я взимам да я понося, за да се успокои, при което установих, че е изпотена. Даже първата вечер й смених калъфката, на която спи, защото беше доста влажна. Никъде другаде не е потна. В стаята температурата е 20 градуса, чувалчето не е ново, спала си е и преди с него. Преди ми се е изпотявала така понякога при кърмене, което изобщо не ме е притеснявало. Но сега се тревожа, защото като потърсих информация се оказа, че това е един от симптомите на рахит. Ще се посъветвам с педиатъра, но като цяло пишеше да се проследи известно време и тогава. Може пък да са се върнали колики и те да я мъчат, понеже от няколко дни я захранвам. Тя никак не обича да я пече слънце и навън напоследък все излизаме когато й е време за сън, пускам й изцяло сенника на количката, вкъщи също като я слагам да спи й спускам външните щори. Та съответно доста го мисля този рахит като ги навързвам така нещата. При някоя от вас бебчето да се поти така, а преди да не се е случвало?

И ние сме така.. мисля че вече времето вънка се стопли и евентуално и вътре започва да става по топло , преди на -5 градуса вънка вътре бяхме на 22 градуса и сега на +10 пак сме на 22 .. и аз мисля че затова се изпотява 😊

# 93
  • Пловдив
Дагни, споко,  моя не се обръща никак, но за сметка на това обича да го хвана под ръце и да подскача.
Днес ще го водя на нефролог, кръв и урина ще го оставя за събота.
Не съм сменяла мрякото, няма и да го правя, засища го достатъчно.

# 94
Оф, аз малко да помрънкам Confused
Тя вчера стана на 6 месеца, утре трябваше да ходим на преглед, ваксината пневмококи, да обсъдим вече и захранването, също да пуснем кръв/урина и да ходим на ехография на органите. Ами всичко се отлага, защото сме с ковид Confounded
А относно въртенето - също започна активно да се върти (засега само от гръб по корем) около седмица преди да стане на 6м. А от два дни си откри и краката 😂 - нещо, което уж е нормално да се случи към 4ти месец. Така че всичко си е строго индивидуално. На моя близка детето ѝ се е завъртяло чак на 8 месеца, но нищо му няма с развитието. Има си и бебета, които могат, но просто не искат.

# 95
Здравейте, мамчета. Simple Smile Вили, бързо оздравяване! Тая гад я изкарахме още края на първия месец и на моменти си мисля, че още не съм се възстановила напълно.
Ние пуснахме кръв и урина вчера, имахме малък обрив в зоната на памперса около коремчето, който веднага се е отразил в кръвната картина и хемоглобина е малко под долната граница. Урината е в норма. На нефролог и ортопед трябва да отидем до края на месеца. Иначе бебчо великанчо, както го нарича педи е вече 9.5 кг и 72 см.
Обърна се от гръб по корем май към края на 4ти месец, но го може само на дясно и обратното движение още не го е усвоил. И винаги стои на предмишници, един път не полегнал да си почине, но много си забива главата в опит да лапне ръцете и тогова мрънка яко.

Онзи ден купих 2ка АМ и ми направи впечатление, че препоръчания брой хранения е 3 и количеството е по-малко от  препоръчаното на 1цата за 6ти месец. Това е така, защото се очаква вече да има заменени хранения ли? Защото като калоричност не се различават много. Знам, че е хубаво плавно преминаване към другото мляко и затова засега само едното хранене ми е с 2ка, едно с 1ца и другото е кърма.

whiterubi, нали даваш витамин Д? На мен също ми минават такива мисли понякога, защото вървим и по-едри, но бързо ги финтирам.

Почнахме захранването понеделник и вече акото му е по-гъстичко и миризливо Simple Smile Иначе му харесва засега, още втория ден схвана какво трябва да прави. Започнахме с пащърнак, днес сме на тиква.

А как сте със съня? При нас вече има две дрямки и започна да заспива в 7.30-8.30 с едно събуждане за хранене и става към 7. Съответно почнахме да го къпем към 6, вече го къпем в банята, защото много  цопа и прави всичко леш, но е голяма хамалогия с хавлията. Вие как го правите? Преди ми беше много лесно от ваничката на леглото.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 12:59 от Milvan2000

# 96
  • София
Milvan, в 2ката има 2 пъти повече желязо от 1цата. Това е и основната причина да трябва да се смени млякото след 6-тия месец, когато нуждите на бебетот желязо започват да растат експоненциално нагоре.
Та очаквай скоро да му се оправи хемоглобинът като смениш млякото. .
Вили, бързо оздравяване. Щом имате навършени 6м, обаче, по-добре да започнеш да захранваш. Консултирай се с педи по телефона, може би?

Аз днеска направих пюре от сладък картоф. Много се хареса, изяде си цялото и за още рева. При нас все се реве за нещо...
Водя си записки кое се харесва, кое не, колко е изял на коя дата. Току виж след години се навия на второ.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 13:49 от Dagny

# 97
  • София
Вили, бързо оздравяване!

Хич не съм минавала плавно към 2-ката, то си е на една марка. Пише по-малко количество 3 пъти дневно, но при нас се пада толкова със заместения обяд и следобедна закуска и без това. Реално пие пълни дози (200мл) сутрин към 5-6ч, после около 8-9ч и вечер преди сън. След 2-3 седмици мисля да почвам и закуската да замествам, та ще останат само две млечни хранения.

Ние няма да успеем да отидем сега на изследвания и преглед преди да ни изтекат направленията, та педиатърката ще ги презавери и ще отидем някъде на 6+++ да ги направим. Честно казано, не очаквам някакви проблеми, но ще се види.

# 98
Здравейте мами , едно бързо въпросче.. бебка вече е на 6месеца
И преди се е случвало , но и днес забелязах че има леко жълто/ бледо зелено нещо като течение , но е много малко. Питала съм педито .. каза че не е проблем, на накой да се е случвало 😊 на някой случвало ли се е ?

# 99
Аз питах и в другата тема, за вагинално течение ли става въпрос. Аз ако имам жълто-зелено течение не бих го приела за нормално, та предполагам и за бебе е същото. Някаква бактерия/ инфекция може да е. Мнение от специалист бих потърсила.

# 100
Аз питах и в другата тема, за вагинално течение ли става въпрос. Аз ако имам жълто-зелено течение не бих го приела за нормално, та предполагам и за бебе е същото. Някаква бактерия/ инфекция може да е. Мнение от специалист бих потърсила.

Да вагинално е , не е точно течение.. много е малко, педито каза че е нормално. Към кого трябва да се обърна

# 101
Да, забелязох Дагни. Знам, че по това време запасите на желязо на бебета започват да намаляват и затова не съм се притеснила. Нашето човече не плаче много (засега), но мрънка яко. Снощи плака де, в съня си и после като се събуди дори като го гушках не се успокояваше и заспа за нощния си сън  по-трудно от обикновенно. Предполагам има някаква връзка, но каква ще да е причината не знам. Вчера освен, че бяхме при педи и му взеха кръв нямаше нищо различно.
Аз също си водя дневник, по-лесно ми е да планирам така.

# 102
Pinky35, щом педиатърката казва, че е нормално, защо се притесняваш? Мисля, че трябва да я питаш за направление за гинеколог или да отидеш на частно. https://m.bg-mamma.com/?action=article;id=4631

# 103
  • София
Milvan, бебе е. Трябва да си приплаче понякога Heart
Пинки, бях чела, още преди да знам, че чакаме момче, за това с течението - случвало се еднократно при повечето момиченца между 3ти и 6ти месец. Не помня какво беше обяснението.
Според мен не се притеснявай и ако се повтори - тогава търси спец.

Мами, отдавна се каня да ви питам: абе вие къде хвърлихте/планирате да хвърлите пъпчетата на децата си? Ние още се чудим и спорим.

# 104
Вили, бързо оздравяване и дано минете леко през вируса.
Моя все още се обръща като пумпал, но само от гръб по корем и то винаги наляво. Издържа много време по корем и на ръце, чак ме учудва. Слагам  го на земята, пръсвам играчки и му помагам да го прави обратно или в другата посока, но не е много ентусиазиран. Иска си наляво и това е.
Аз го захраних с основните зеленчуци, остава броколи и карфиол и след седмица започвам кашите. Все още обаче не съм зсместила хранене, яде каквото яде (обикновено към 120-130 гр) и после си иска кърма. Откакто яде пюрета изхождането се регулира и съм много доволна. Дори тази нощ ставах да мия дупе.
Пъпчето не съм мислила къде да го хвърля, май не помня и къде съм го сложила. Когато му падна погрешка го бях метнала в боклука, но после порових и си го взех.
Нощния сън го започва между 18:30-19:30 ч и изместихме къпането по-рано. Спи до 6:30ч някъде с пробуждания през два часа да цока. Понякога се разбужда през нощта да пее, но като не му обърнем внимание и концерта приключва безславно.

Общи условия

Активация на акаунт