ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - Тема 3

• 19 590
  • 777
  •   1
Отговори
# 135
Нещо такова и на мен ми се върти в главата, но не бях сигурна дали помня добре. Моите нямаха ядене без кърма много дълго време. На мен не ми пречи да кърмя на този етап, искам обаче до разделянето ни за през деня да няма кърмения, за да не й е двоен стрес. Кленовият си е баш супер, какво не му харесваш? Толкова антиоксиданти колкото червеното вино и повече минерали от меда. Мисля, че беше и с най-ниския гликемичен индекс

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 13:16 от Amelin

# 136
  • София
Вече второ десетилетие на какви ли не храни се слага етикета ''супер храна'', защото в нея има нещо полезно.
Аз много харесвам кленов сироп: в хладилника винаги имам наличен. Ням ням. Ползвам го главно, за да правя маринати и сосове за печено месо. В него има полезни в-ва: малко антиоксиданти (нищожно малко в сравнение със плодовете и зеленчуците) и за изненада има някои минерали като цинк и желязо, и още нещо, но не помня какво. Със сигурност е по-добър от рафинираната захар, но още по-добре е без него в големи количества и ежедневно - независимо на каква възраст сме.
Ама хората са различни - някои си обичат сладкото и си имат нужда от него. Мъжът ми, например, се тъпче с отвратителни, гадни, купешки сладки неща... Когато мога му правя палачинки или друг сладкиш, ползвам стевия и кленов сироп, за да е малко по-малко вредно.
Когато се оценява една суровина, трябва да се гледат ползите от нея /върху/ вредите от нея. Като гликемичен индекс, кленовият сироп се нарежда малко по-високо от меда (около 50 и малко), което не е много зле, но е много далеч от най-ниското: 0 (стевия).
Ето едно обективно ревю: https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup#bottom-line (healthline следя от години за справка.. във вегетариянските ми години даже, сверявах всичко написано от тях, ровейки часове в изследвания и университетски доклади.)
Nutrition data също е добър източник на инфо. Там всеки продукт е разбит на категории по съдържание: калорично съотношение, протеини и аминокиселини, витамини, видове въглехидрати, видове мазнини и масни киселини, минерали и т.н. Действително кленовият сироп е добре откъм минерали: https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5602/2
А антиоксиданти: няма такова нещо във физическия смисъл на думата. Антиоксидант казваме на молекула, която се ''бори'' със свободни радикали в тялото ни. Витамин С е антиоксидант например. По-рядко някои химически компененти, като ресвератролът в червеното вино, го играят антиоксидант. Но това наистина е много рядка група съединения и за това не могат да си направят своя табличка под групите хранителни в-ва в нутришън дата. За това те влизат в категория други.
И така, сори ако съм ви отегчила с включването си Grinning Потомка съм на ревностен инженер химик.
Аз лично кленов сироп няма да дам, че и без тва ме е страх малкият да не се е метнал на баща си по вкусопредпочитания към сладкото, защото ще бера много ядове.
Мен друго ме заинтригува повече: Амелинче, ние с теб заедно почнахме да захранваме на 29ти март нали? Можем ли вече да даваме лук и чушка? И какви? че те са много видове. Искам да забъркам и аз някоя по-интересна манджичка.
Четох, че е хубаво да даваме на бебсъните повече от храните, които самите ние ядем вкъщи, а ние с ММ бухаме много лук. Нямам търпение да сложа и аз. Ти как го сложи? Малко количество във вече познато пюре ли. Т.е. чушката си я предложила преди това в отделен ден и после ли добави лука или заедно?

Поправям се от вчера: изяде 150гр пюре. То в такъв случай, защо беше още гладен след кърмата и АМ. Дали не го прехранвам... Мамите заместили ядене, колко пюре като количество ядат вашите на обед?

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 11:17 от Dagny

# 137
  • Пловдив
190гр яде на хранене.
Може да вкараш зелена чушка спокойно, червената я дават по-късно.
Лук, копър, магданоз също може да започнеш да добавяш към пюретата.

# 138
Ей, Дагни, мерси за инфото Simple Smile аз си имам двама пристрастени към захарта и непрекъснато търся такива заместители, които да не разпознават (рано или късно се намира по някоя добра баба да подари киндерче и да сложи началото) Без захар най-добре, ясно
Сложих червен картоф и малко зелена, червена чушка и лук. Чушката и лукът просто овкусиха. Защо червената е по-натам, то на практика нали е едно в различна степен на зрялост или аз бъркам?

# 139
  • София
Не знам и аз защо цветът на чушката има значение. И аз където търсих и следях, зелената я дават 5+, а червената 6+.
Аз имам още много неща от 4+ групата за даване, така че манджичката ще почака..уви.
Ма като се замисля на север как захранват. Там даваха риба на 6 месечни? Ikke nogen problem...

# 140
  • Пловдив
Червената според мен е като домат, ягода от тези червени, които уж са алергени.
И тук има пюрета с риба от 6 месеца, масовката са от 7.

# 141
  • София
За червената чушка това, което успях да намеря е, че това което я прави червена (самият пигмент, което й придава) е силен алерген. Ще му я дам към 8м. да я пробва.

И от уж тези храни, които ги дават по-нататък съм приготвила пюре с доматена паста/пюре ( + някакви зеленчуци), което ще му дам другата седмица и едно плодово, в което има кайсия. Гледам една схема, в която пилешкото е след 10м, но аз вече съм го въвела например. Бая смело я подкарах, но в рода ни няма някакви алергии. Аз съм реагирала 2-3 пъти досега в живота ми на едни салами тип хамбургски (то и толкова пъти съм ги яла) и това е в рода дори от двете страни. Бих дала и сега червена чушка, ама после в някоя супа/манджа ще я пробва, че след плодовете е ред на жълтъка.

# 142
Аз ползвам четката на Медела за измиване. Доволна съм, не е мръднала. И не беше много скъпа като я взех (около 8-9лв.).
Относно стоенето на детето право, доколкото знам дори се препоръчва като част от ежедневните упражнения. Трябва, разбира се, да се придържа и е хубаво да е с боси крачета и така да му се дава възможност да стъпва на различни повърхности.
Захранването при нас върна коликите. На 6ти ден малката изяде 150гр., което е ужасно много. Но го изяде на порции и аз не си давах сметка колко й давам, защото не бях измерила. Впоследствие като сметнах ми стана лошо😱. На следващия ден рязко намалих дозата на 60 и започнах постепенно да увеличавам. Бебка още няма 6 месеца, а за тази възраст прочетох, че е нормално да изяждат около 120гр. пюре.

# 143
Давала съм зелена и червена чушка, както и в някои комбинации има домат и лук. Така че ги броя за въведени.
От плодовете съм въвела боровинка и малина. Ягодата ще изчакам още и ще дам в суров вариант.
Изяжда по 190 гр на всяко хранене (твърда храна).
Тази седмица дадох йогурт и кисело мляко.
Взела съм и две бурканчета с риба треска, в изчакване са.

# 144
Здравейте  и от мен , включвам се да споделя и при нас как са нещата. Започнахме захранване на 29.03 , имаме вече заместен обяд от седмица насам. Започнах захранването с картоф- до сега съм дала морков, пъщарнак, тиквичка, сладък картоф и обикновен картов както споменах. Правя пюретата с уреда на авент 4 в 1 , много добре се получават и малката хапва с интерес, надявам се и за напред да е така. Изяжда около 120 гр пюре.
За четките за шишета аз ползвам на авент четката от стартовия комплект шишета, удобна ми е и не се огъва.
За килимчета, поръчах и аз от алиекспрес. Много добро за 56 или 59 лв с доствката, която беше за 7 дни до вкъщи със Спиди( учудиха ме много, принципно си взимам нещата от пощата). Размера 200/180 , дебелина 1,5 см или 1 см, ако не Се лъжа.Много е добро , харесва ми, Саня много се търкаля на него 😁.
Бяхме на нефролог при д-р Гечев, абсолютно препоръчвам за Пловдив, много  обяснителен и с отношение към децата.
А, за изследванията със  зор от 2-ри опит успях да взема урина с колектора, занесохме я сега остава кръвта , но ще отидем за нея живи и здрави идната седмица. Дано всичко е наред🙏
Поръчах спално чувалче за лятото по-тъничко от Аngel baby, понеже вече е топличко за това, което имам пък и вече ни трябва размер от 6- 12 месеца. Надявам се да е добро, като качество. Предишното ни е от Джордж и бях много доволна.

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 23:18 от g_star

# 145
  • София
G_star, аз ползвах р-р 62-68 чувалче на Angel Baby и мнооого ми хареса. Обаче понякога му ставаше топло, въпреки че беше 1 тог (вкъщи е около 23-4-5 градуса без отопление).  Сега лятото ще го пусна без чувалче, само леко чаршафче, но за зимата и есента пак на Angel съм набелязала да взема, но вече с крачета.

Дани пак започна да яде по 2 пъти вечер, а уж вдигнах и дозата мляко. По 210мл пие и пак не издържа повече от 2,5 - 3 часа. А яде и по 170-190гр пюре два пъти дневно. Ръце и кръст нямам като го вдигам Grinning

# 146
Здравейте  и от мен , включвам се да споделя и при нас как са нещата. Започнахме захранване на 29.03 , имаме вече заместен обяд от седмица насам. Започнах захранването с картоф- до сега съм дала морков, пъщарнак, тиквичка, сладък картоф и обикновен картов както споменах. Правя пюретата с уреда на авент 4 в 1 , много добре се получават и малката хапва с интерес, надявам се и за напред да е така. Изяжда около 120 гр пюре.
За четките за шишета аз ползвам на авент четката от стартовия комплект шишета, удобна ми е и не се огъва.
За килимчета, поръчах и аз от алиекспрес. Много добро за 56 или 59 лв с доствката, която беше за 7 дни до вкъщи със Спиди( учудиха ме много, принципно си взимам нещата от пощата). Размера 200/180 , дебелина 1,5 см или 1 см, ако не Се лъжа.Много е добро , харесва ми, Саня много се търкаля на него 😁.
Бяхме на нефролог при д-р Гечев, абсолютно препоръчвам за Пловдив, много  обяснителен и с отношение към децата.
А, за изследванията със  зор от 2-ри опит успях да взема урина с колектора, занесохме я сега остава кръвта , но ще отидем за нея живи и здрави идната седмица. Дано всичко е наред🙏
Поръчах спално чувалче за лятото по-тъничко от Аngel baby, понеже вече е топличко за това, което имам пък и вече ни трябва размер от 6- 12 месеца. Надявам се да е добро, като качество. Предишното ни е от Джордж и бях много доволна.
Здравей те.
Аз съм майка на 5 месечно бебе.
Задължително ли когато стане на 6 месеца трябва да посетим нефролог и Очен лекар плюс урина и пълна кръвна картина.
Благодаря

# 147
  • София
Задължителни изследвания на 6м са кръв + урина и ехография на коремни органи. За ортопед не знам дали се води задължително. Педиатърката не ни е давала направление, Ефремов беше казвал на 4г чак.

# 148
  • Пловдив
Повечето ортопеди искат да направят преглед като се роди /масово се прави към 40 ден някъде/, на 6 месеца /не всички, зависи на кой ще попаднеш/ и след като проходи.
Един път на пет години се прави из-
следване на зрителната острота;
Един път на тригодишна възраст се
прави изследване на кръвта (хемогло-
бин, брой еритроцити, брой левкоцити,
MCV, MCH, MCHC, хематокрит, СУЕ);
Един път годишно се назначава
изследване за чревни паразити – Ен-
теробиус вермикуларис, Аскарис лум-
брикоидес, Ламблия интестиналис и
Хименолептис нана. /това в периода 2-7 години /

# 149
Задължителни изследвания на 6м са кръв + урина и ехография на коремни органи. За ортопед не знам дали се води задължително. Педиатърката не ни е давала направление, Ефремов беше казвал на 4г чак.
Ние бяхме на ортопед на 2 ри Април прави му др география на тазобедрена става. Бебето ни е напълно здраво..
На педиатър сме на 10  Май.
Бъдете живи и здрави и много да ви радват бебоците.

Общи условия

Активация на акаунт