Електронни четци - Тема 25

• 50 125
  • 789
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!
Аз съм маниак на тема електронни четци и имам няколко - най-добрите от почти всички възможни марки - Киндъл, Покетбук и Кобо.
Чета, че тук в темата на най-голяма почит и уважение се ползват четците на Киндъл.
Независимо че имам два Киндъла Paperwhite - предпоследния и последния модел, те не са ми най-любимите за четене. Не ми харесва оформлението на страницата. Не ми харесват достъпните шрифтове, както и възможностите за оформление (форматиране) на страницата. Просто не ми е достъчно комфортно четенето. С последните ъпдейти вече е възможно да си качиш допълнителни шрифтове, но редактирането на допълнителните шрифтове, както и на вградените шрифтове е невъзможно, освен ако не сте купили книги от Амазон във формат AZW2. Т.е. ако си дръпнете някаква книга и я преконвертирате с Калибър в mobi, форматирането на шрифтовете е невъзможно.
По принцип е възможно на Киндъла да се качи допълнителна програмка за четене - Coolreader, която има огромни възможности за форматиране на страницата за четене. При това с тази програмка с Киндъла може да се четат книги във всякакъв формат - fb2, epub и т.н., а не само в mobi и AZW. Обаче - за целта Киндълът трябва да се хакне, т.е. да му се направи jalbreak, което е възможно само ако Киндълът е с фърмуеър до определена версия, и след джейлбрейка не трябва да се позволява Киндълът да влиза в Интернет и да му се обновява фърмуерът. Т.е. никога не трябва да му се включва WiFi. Това е адски неудобно и не го препоръчвам на никого.
Затова предпочитам да чета с двата четеца на Kobo - Libra и Forma, или с някой от четците на Покетбук с по-голям дисплей - със 7.8 инча, 8 инча или 10 инча - имам ги и трите. И на трите съм качил Кулридър, нагласил съм ги по мой вкус и четенето е удоволствие. Имам и по-малък Покетбук - HD3, също нагласен по мой вкус. Изобщо не е вярно, че четците на Покетбук са с ниска надеждност и че лесно се поврежда дисплеят им.

# 256
Малко глупав въпрос как да разбера дали съм регистрирала киндъла в амазон купен ми е преди 6/7/8 години от Германия но не помня дали съм правила акаунт а сега ми трябва да синхронизирам киндъла с приложението на амазон
П.с: опитвам да вляза в приложението но ми изписва че такъв имейл няма

# 257
Виж си от настройките на четеца, виж си акаунта в Амазон ... приложението ти е за финал.

# 258
Ползвам Покетбук повече от 10 години. Първият, който си взех беше Pocketbook Touch Lux 623 или нещо подобно. Още си работи, дори и батерията му държи, колкото и да е странно. Години по-късно се обзаведох с Pocketbook Inkpad 840 с 8 инчов екран. И той е жив и здрав. И двата модела са с регулиране на силата на осветеността на екрана, но екранът изглежда леко сив в сравнение с Paperwhite. Още по-късно се снабдих със 6 инчов Pocketbook HD3 и Pocketbook Inkpad 3 със 7.8 инчов дисплей. И двата освен регулиране на силата на осветеността имат и регулиране на цветността на екрана - от синкаво бял до жълтеникаво- оранжев. Тези модели въобще не отстъпват по белота на екрана на Paperwhite.
Трябва да ви кажа, че по-големият екран е много по-удобен поне за мен. Т.е. в този случай размерът има значение.Grinning
Да не ви описвам какъв разкош е четец с 10 инчов екран. Т.е. Pocketbook Inkpad X. Обаче цената е убийствена и нехуманна.
Разбира се четците с по-големи екрани са удобни най-вече за домашна употреба, а не за непрекъснато разнасяне насам-натам.
А за да нямате проблеми, задължително трябва да облечете четеца си с твърд калъф тип папка, най-добре фирмен и предназначен точно за конкретния модел.
Досега не съм повредил нито един четец, но никога не съм допускал да изтърва четец, или той да падне от масата или дивана на пода, нито съм сядал или лягал върху четеца.Blush

# 259
Много благодаря ,оправих се 😁

# 260
Паралелно с Покетбук ридърите постепенно си взех и два Киндъла Paperwhite - моделите бяха нещо от рода на 2015 и 2019. Вторият се води водоустойчив. Писах по-нагоре защо не са от най-любимите ми. А миналата година се обзаведох и с два броя Kobo - Libra H2o и Forma. 7 и 8 инчови съответно. Кобото има много удобна форма за държане с по-широката ивица на корпуса от едната страна с удобни бутони за прелистване. Естествено може да се прелиства и от екрана. Екранът има малко странна форма - т.е. той е почти квадратен. Основен формат за четене на Кобото е epub, въпреки че в повечето случаи може да прочете и fb2, но може да възникнат проблеми с форматирането. Вградените шрифтове и възможностите за форматиране на страницата за мен са по-удобни, отколкото при Киндълите. Във всеки случай чета с удоволствие и от Кобото.

# 261
Това рекламни постове ли са, честно!?

# 262
Не, просто съм вманиачен на тема електронни четци. Мислех, че ще ви е интересно мнение на човек, който има няколко различни такива устройства и какво се получава при сравнения между тях. Мога да ви пусна и снимки. Но предполагам, че това ще се изтълкува като още по-голяма реклама.Grinning

# 263
  • SF
За какво са ти няколко?

# 264
Отговорът е много тъп - колекционирам ги. Обичам да чета от различни четци. Както обичам да снимам с няколко различни марки фотоапарати с по няколко различни обектива за всеки.
Освен това обичам да чета по няколко книги едновременно. Т.е. днес чета една, а утре -  без да съм завършил първата, се прехвърлям на друга книга с друг четец. И т.н. И след още ден-два завършвам първата.

# 265
Стилгар, изключително полезни мнения, за които ти благодаря!
Поради същата причина, която споменаваш и аз се ориентирах към Кобо-тата, можеш ли да споделиш по-подробни отзиви за Форма?
Докато си търсех отзиви на четците попаднах и на iReader Smart XS, но това чудо е още на китайски, буквално не го намерих никъде освен в едно видео. Но е като красив брат на Оазис и Формата.

# 266
Ето как изглежда Кобо Форма при четене:

На първата картинка е в режим на четене.
На втората картинка отдолу на екрана има плъзгач, с който бързо можеш да се прехвърлиш на друго място (страница) на книгата.
На третата картинка е в режим на настройки на избрания шрифт. Както и на настройки на форматирането на страницата.

# 267
Кобото изглежда примамливо, доста време се чудя дали да си взема такъв, ако случайно моят Покетбук сдаде багажа. Малко големички ми се виждат 7-инчовите екрани за разнасяне насам-натам, освен ако не са прибрани в раница. Имат ли защита от вода и прах?

# 268
На снимките е Кобо Форма, който е с 8 инчов дисплей. А Кобо Либра h2o е със 7 инчов. И двата четеца се водят със защита от вода - IPX8. За прах не знам. Аз и за двата четеца съм си купил фирмени калъфи тип папка.

# 269
За какво са ти няколко?

За търговийка. Simple Smile
За времето, което Stilgar отдели за рекламиране на четците си, аз щях да прочета една книга.

Общи условия

Активация на акаунт