Как да се престраша за второ дете?

• 24 896
  • 574
  •   1
Отговори
# 300
  • София
На нас децата и лелеяната кариера (зависи кой как я разбира, защото за един е финансова стабилност,за друг е министерски пост, а за трети е или двете, или нещо друго) вървяха паралелно с децата.

Но пък от някои дами излиза, че повечето на брой деца не се гледат читаво или са оставени на самотек. Разбира се, когато човек няма капацитет, не е добре да създава деца, но не е нужно и да смята, че имащите такъв са направили задължително някакъв компромис.

# 301
И аз четох наскоро тези вълшебни приказки, как една жена направила супер кариера, работила по 18 часа на ден с едната ръка, докато с другата дундуркала двете деца. Не знам как се получават тези работи. Аз сега работя докато съм по майчинство, но ми помагат доста, писала съм и преди. Истината е, че ако имам 1 час трябва да реша дали да го прекарам с детето, дали да работя или да свърша нещо по домакинството. С нетърпение очаквам да поотрасне и да имам повече време. Не гоня голяма кариера, но все пак искам да имам достатъчно пари да мога и на мен си да осигуря повече лукс и удоволствия.

# 302
Жените, които наистина работят и гледат деца, имат баби или гледачки. Не са многоръкия Шива. Аз не бих могла да си гледам децата и да работя по никакъв начин без помощ. В момента и най-малкото е вече в градинска възраст и тогава нещата са доста по-лесни.

# 303
  • София
Е, ако кариера означава да работиш по 18 ч. на ден, това не е за мен. Предпочитам да нямам такава.
В нашия случай е собствена кантора и стабилност, която ми позволи с четвъртото дете на 40 да започна да работя на 4 ч., а на 45 да се "пенсионирам" и сега да очаквам на 47 пето, с изглед да не се връщам повече никога на работа, получавайки достатъчно дивиденти от работата ми преди това. Лукс и удоволствия са субективно понятие и пари се получават не само с денонощен физически труд. За мен кариерата носи удовлетворение, сигурност и стабилност, гарантирана с независимост, а не яко бачкане и постигане на пост.

Права е Бианка. Никой още не е станал многорък бог. Всеки, който може да си позволи определено улеснение (било помощ или спиране на работа) хо прави и си нарежда приоритетите.

# 304
FeverRay, ти си изключение от масовия случай и по брой деца и по начин на нареждане на приоритети. С такова впечатление оставам, докато те чета.

# 305
  • Пловдив
Е, и аз имам три деца. Независима съм финансово, без особена кариера, но с прилична заплата. Над статистически средната за страната - проверих колко е за 2020 г. Децата ми посещават по две занимания на дете, за едното аз държа да е английски език, другото си го избират сами. Единия в момента ходи на три неща, ама седми клас ....

# 306
  • France
Chichi, ти си една от тези, които се справят много добре. Бих искала да съм като теб Hands Clap

Като бездетна градях кариера и си тръгвах от работа след 19. С дете - в 17:30 най-късно. Уж разликата е малка, но в първия случай имах един статут, а сега просто работя за заплата.
Когато n°2 беше на 3 месеца наистина ми се искаше трето. За съжаление ми се падат все неспящи деца. ММ почна да брои колко пъти ме буди на нощ - от 3 до 5 пъти, а е вече на 10 месеца и половина. Аз съм с всички признаци на тежкото безсънние и всекидневието ми е много трудно. А не работя още... Заради това и абсолютната липса на помощ ще спрем до тук с децата. Иначе бих си родила още поне едно.

# 307
Филомена, въобще не се чувствам герой. По скоро като един безкраен компромис с детето, с работата и сякаш с нищо не се справям. По скоро ти си герой за мен.

# 308
  • France
В момента, в който има дете на сцената на живота ти, всичко става малко или много въпрос на компромис. Денонощието има само 24 часа. Каквото и да правиш, няма как да го разпънеш повече. Ясно е, че времето няма да ти стига, важното е да се организираш така, че силите да ти стигат.

# 309
Имам колежка към края на 40-те си с три породени деца. Роди когато бяха готови финансово, защото в Германия рядко баби и дядовци помагат или пък дават пари. Никой не я гледа тъпо и я заклеймява като дърта майка. В България нещата обаче стоят по друг начин - баби и дядовци на пост, собствено жилище завещано на младите, преписани парцели земя и каквото ти дойде на ум. За това и в по-богатите страни се ражда късно - като се преместих в Мюнхен бях шокирана да виждам майки в средата на 40-те си години бременни с първо дете. И то не бяха една или две - просто като знаеш, че трябва сама да се оправяш раждаш по-късно.

# 310
Раждането след 40 е трудна задача. Първо, забременяването не е сигурно, второ силите са различни. Хич не ми звучи весело три породени на 40 и повече години.

# 311
Че защо да не е весело? Весело е когато можеш да си позволиш детегледачка, която да те отмени. Весело е когато не се чудиш дали парите за децата ще ти стигнат. Изобщо много по-весело е като не се чудиш как да свързваш двата края, защото ако ти липсват средства - три породени на 25 могат да са истински кошмар.

# 312
Нямаш тия сили да тичаш след децата и вечер ти се почива Simple Smile Моето припка и сега край мен, реже си замъчета и си ги лепи. Аз бих си поспала следобедно, ама няма как, правим замъчета Simple Smile При хубаво време сме винаги навън и обикаляме, а на мен ми се иска да поседна някъде. Да, ама детето тича и аз след него Simple Smile Не всичко е пари, само отбелязвам, и сили трябват Simple Smile Детегледачката не е майка, тя гледа детето, докато майката е на работа само. Тоест след като е била на работа, пак майката си го поема, както и уикендите. Затова даже и звездите с много пари нямат по 10 деца.

# 313
  • София
Съгласна съм с Бианка! Пари може и да имате, но времето и силите си няма как да върнете. Децата не изискват само пари, ами внимание, любов, сили, търпение и т.н.
Може и 100 детегледачки да си наемете, но те майка на това дете няма да са. Грижата и обичта няма да е същата.

# 314
Финансите не се увеличават винаги пропорционално с напредване на възрастта.
Не всички жени родили около и след 40 г. са го направили, защото дълги години са отдавали приоритет на кариерата.

Общи условия

Активация на акаунт